کلمه جو
صفحه اصلی

مالیخولیا


مترادف مالیخولیا : سودا، وسواس، صبارا، صباره، ماخول، ماخولیا، خیال فام، جنون، وهم، توهم

فارسی به انگلیسی

melancholia, [adj.] malancholy

melancholia, melancholy


فارسی به عربی

فرس , کآبة , وسواس

مترادف و متضاد

وهم، توهم


۱. سودا، وسواس، صبارا، صباره، ماخول، ماخولیا
۲. خیالفام
۳. جنون
۴. وهم، توهم


melancholia (اسم)
دل تنگی، سودا، افسردگی، گرفتگی، مالیخولیا

melancholy (اسم)
سودا، مالیخولیا، سودا زدگی، نژندی

hyp (اسم)
سودا، مالیخولیا

hypochondria (اسم)
سودا، مالیخولیا، حالت افسردگی، مراق

hypo (اسم)
مالیخولیا، تزریق زیر جلدی، سوزن تزریق زیر جلدی، هیپوسولفیت سدیم، عامل محرک

سودا، وسواس، صبارا، صباره، ماخول، ماخولیا


خیال‌فام


جنون


فرهنگ فارسی

← سودازدگی


( اسم ) ۱- گونه ای مرض عصبی است که با اختلال قوای عضلانی و دماغی همراه است و معمولا در دنبال. فلج عمومی یا تحت شکنج. شدید روحی وجسمی ( محبوسانی را که شکنج. شدید میدهند ) ویا بر اثر مرض صرع یا در اشخاص هیستریک و یا بطور مادر زادی پدید آید . مبتلایان باین مرض گاه از خوردن و آشامیدن خودداری مینمایند بنحوی که بحالت مرگ میرسند و گاهی خودکشی میکنند . برای معالج. این بیماران استراحت کامل و مسافرت به نقاط خوش آب و هوا و جدا بودن از افراد دیگر و از حوادث لازم است . این معالجه باید با تجویز داروهای مقوی قوای دماغی همراه باشد مالنخولیا خبط دماغ صبارا صباره . ۲- یکی از عواطف مرکب است و آن از تذکر حالات مطبوع مفقود واز اندوه فعلی که آنهارا احاطه کرده است و غیره ترکیب شده . توضیح ۱ مالنخولیا بصورتهای : مالیخولیا ماخولیا ملنخولیا مالیخ مالنخ و غیره در آمده .

(روانشناسی) روان فسردگی، افسردگی، سودا مزاجی


فرهنگ معین

(اِ. ) = ماخولیا: مأخوذ از یونانی ، نوعی بیمار مغزی که موجب ایجاد اوهام و خیالات می شود.

لغت نامه دهخدا

مالیخولیا. ( معرب ، اِ ) به معنی مالیخ است که کوفت و خلل دماغی و سودا و خیال خام باشد. گویند یونانی است. ( برهان ). خلل دماغی و سودا و خیال خام و صحیح مالنخولیا به نون. ( غیاث ). خلل دماغی و سودا و خیال خام و صحیح ملنخلیا است. ( آنندراج ) . مصحف مالنخولیا. لاتینی ملنخولیا ، از یونانی ملغخولیا مرکب از ملنوس ( سیاه ) و خله ( خلط، صفرا ) جمعاً به معنی خلط سیاه ، چون مرض مذکور سوداوی است ، لهذا به این اسم خوانده اند. این لغت به صور ماخولیا، ملنخولیا، مالیخ ، مالنخ و غیره درآمده است. ( حاشیه برهان چ معین ). مصحف مالنخولیاست. سوداء. قسمی از جنون است و آن چنان است که در شخص افکار ردیه پیدا شود و حزن و خوف بر او غلبه کند و بسا باشد که فریاد کند وگفته های بی معنی و نامرتب گوید. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). گونه ای مرض عصبی است که با اختلال قوای عضلانی و دماغی همراه است و معمولاً در دنباله فلج عمومی یا تحت شکنجه شدید روحی و جسمی ( محبوسانی را که شکنجه شدید می دهند ) و یا بر اثر مرض صرع یا در اشخاص هیستریک و یا بطور مادرزادی پدید آید. مبتلایان به این مرض گاه از خوردن و آشامیدن خودداری می نمایند به نحوی که به حالت مرگ می رسند و گاهی خودکشی می کنند. برای معالجه این بیماران استراحت کامل و مسافرت به نقاط خوش آب و هوا و جدا بودن از افراد دیگر و از حوادث لازم است. این معالجه باید با تجویز داروهای مقوی قوای دماغی همراه باشد. خبط دماغ. صبارا. صباره. مالنخولیا. ماخولیا. ملنخولیا. مالیخ. مالنخ. ( از فرهنگ فارسی معین ) :
از شراب آب روحانی و حیوانی بشست
روح نفسانیم را از نقش مالیخولیا.
سنائی ( دیوان چ مصفا ص 22 ).
از تنور گرم مالیخولیای مهتری
حاسدان جاه او را خام سوز آمد فطیر.
سوزنی ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ).
گربه کرده چنگ خود اندر قفص
نام چنگش درد و سرسام و مغص
حصبه و قولنج و مالیخولیا
سکته و سل و جذام و ماشرا.
( مثنوی چ رمضانی ص 201 ).
از این مالیخولیا چندان فروخواند که مرا بیش طاقت شنیدن نماند. ( گلستان ). و رجوع به مالنخولیا شود. || به مجاز بر صاحب مرض نیز اطلاق کنند. ( آنندراج ). || ( اصطلاح روانشناسی ) یکی از عواطف مرکب است و آن از تذکر حالات مطبوع مفقود، و از اندوه فعلی که آنها را احاطه کرده است و غیره ترکیب شده. ( روانشناسی از لحاظ تربیت ص 333 ).

فرهنگ عمید

بیماری روانی که عوارض آن عبارت است از افسردگی شدید، توّهم، هذیان، و مانند آن.

دانشنامه عمومی

مالیخولیا (ابهام زدایی). مالیخولیا ممکن است به یکی از موارد زیر اشاره داشته باشد:
مالیخولیا (فیلم ۱۳۹۴)
مالیخولیا (فیلم ۲۰۰۸)
مالیخولیا (فیلم ۲۰۱۱)

دانشنامه آزاد فارسی

مالیخولیا (melancholia)
واژه ای یونانی به معنای صفرای سیاه. تمایل به افسردگی. در گذشته، آن را تحت تأثیر یکی از مزاج هامی دانستند و تصور می شد مشخصۀ نویسندگان و متفکران است. حالت های روان شناختی مالیخولیا در کتاب کالبدشناسی مالیخولیا(۱۶۲۱)، اثر رابرت برتون، فیلسوف انگلیسی، گردآوری و تجزیه و تحلیل شده اند.

فرهنگستان زبان و ادب

[روان شناسی] ← سودازدگی

نقل قول ها

مالیخولیا (فیلم ۲۰۱۱). مالیخولیا (به انگلیسی: Melancholia) یک فیلم علمی تخیلی به کارگردانی لارس فون تریر و محصول سال ۲۰۱۱ می باشد.

گویش اصفهانی

تکیه ای: xol
طاری: mâlixuliyâ
طامه ای: malixuliyâ
طرقی: mâlixuliyâ
کشه ای: xol
نطنزی: malixuliyâ


جدول کلمات

سودا

پیشنهاد کاربران

شکاک

یک نوع بیماری عصبی است که باعث ایجاد توهم و هذیان گفتن و افسردگی شدید میشود.

در پارسی " سیاه دریم " گونه ای بیماری روانی که از پندار های خام برمی آید. در نسک : فرهنگ برابرهای پارسی واژگان بیگانه از ابوالقاسم پرتو .

یعنی توهم ودیوانگی

سودا، وسواس، صبارا، صباره، ماخول، ماخولیا، خیال فام، جنون، وهم، توهم



کلمات دیگر: