کلمه جو
صفحه اصلی

مشکک

فارسی به انگلیسی

fuzzy, salad burnet

salad burnet


فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱ - شک کننده درگمان افتاده
تصغیر مشک است یا نام گیاهی است خوشبوی که بعربی سعد خوانند .

فرهنگ معین

(مُ شَ کِّ ) [ ع . ] (اِفا. ) ۱ - شک کننده . ۲ - شکاک .
(مُ شَ کَّ ) [ ع . ] (اِمف . ) آن چه که دربارة آن شک شده .

(مُ شَ کِّ) [ ع . ] (اِفا.) 1 - شک کننده . 2 - شکاک .


(مُ شَ کَّ) [ ع . ] (اِمف .) آن چه که دربارة آن شک شده .


لغت نامه دهخدا

مشکک . [ م ُ / م ِ ک َ ] (اِ مصغر) تصغیر مشک است . (برهان ). || نام گیاهی است خوشبوی که به عربی سعد خوانند. (برهان ). بیخ گیاهی است خوشبوی که در دواها به کار برند و به تازی آن را سعد و به هندی موته خوانند. (جهانگیری ). مشک زمین . گیاهی است خوشبو. (آنندراج ). نام گیاهی است که به تازی سعد گویند. (ناظم الاطباء). قسمی سبزی خوردنی صحرایی . (یادداشت مؤلف ) :
گرچه مشکک بسی بود خوشبوی
فرق از او تا به مشک بسیار است .

شیخ آذری (از جهانگیری ).


رجوع به مشک زمین و مشک زیرزمین شود. || موش دشتی . (ناظم الاطباء).

مشکک . [ م ُ ش َک ْ ک َ ] (ع ص ) در شک افکنده . (آنندراج ). شک کرده . و در گمان و در شک افتاده . (ناظم الاطباء). آنچه درباره ٔ آن شک شده . (فرهنگ فارسی معین ).
- کلی ِ مشکک ؛ عبارت از کلیی است که حصول و صدق آن در بعضی افراد به تشکیک باشد و اختلاف در بعضی افراد به اقدمیت و اولویت و غیره باشد. (فرهنگ علوم عقلی تألیف سجادی ). هر کلی که صدق وی بر افراد خود بالسویه و برابر نباشد. چنانکه شیرینی ، سپیدی ، سیاهی ، چه شیرینی شکر تیغال و شکر و عسل یکسان و برابر نیست و سپیدی روز و برف و گچ و سیم متفاوت است . کلی مشکک همیشه در اعراض باشد نه در جواهر چون تلخی و تندی و شیرینی و سپیدی و ترشی و بلندی و کوتاهی و غیره . (یادداشت مؤلف ). و رجوع به دستورالحکما و تعریفات جرجانی و تشکیک شود.


مشکک. [ م ُ / م ِ ک َ ] ( اِ مصغر ) تصغیر مشک است. ( برهان ). || نام گیاهی است خوشبوی که به عربی سعد خوانند. ( برهان ). بیخ گیاهی است خوشبوی که در دواها به کار برند و به تازی آن را سعد و به هندی موته خوانند. ( جهانگیری ). مشک زمین. گیاهی است خوشبو. ( آنندراج ). نام گیاهی است که به تازی سعد گویند. ( ناظم الاطباء ). قسمی سبزی خوردنی صحرایی. ( یادداشت مؤلف ) :
گرچه مشکک بسی بود خوشبوی
فرق از او تا به مشک بسیار است.
شیخ آذری ( از جهانگیری ).
رجوع به مشک زمین و مشک زیرزمین شود. || موش دشتی. ( ناظم الاطباء ).

مشکک. [ م ُ ش َک ْ ک َ ] ( ع ص ) در شک افکنده. ( آنندراج ). شک کرده. و در گمان و در شک افتاده. ( ناظم الاطباء ). آنچه درباره آن شک شده. ( فرهنگ فارسی معین ).
- کلی ِ مشکک ؛ عبارت از کلیی است که حصول و صدق آن در بعضی افراد به تشکیک باشد و اختلاف در بعضی افراد به اقدمیت و اولویت و غیره باشد. ( فرهنگ علوم عقلی تألیف سجادی ). هر کلی که صدق وی بر افراد خود بالسویه و برابر نباشد. چنانکه شیرینی ، سپیدی ، سیاهی ، چه شیرینی شکر تیغال و شکر و عسل یکسان و برابر نیست و سپیدی روز و برف و گچ و سیم متفاوت است. کلی مشکک همیشه در اعراض باشد نه در جواهر چون تلخی و تندی و شیرینی و سپیدی و ترشی و بلندی و کوتاهی و غیره. ( یادداشت مؤلف ). و رجوع به دستورالحکما و تعریفات جرجانی و تشکیک شود.

فرهنگ عمید

شک کننده.
آنچه دربارۀ آن شک شده.

آنچه دربارۀ آن شک شده.


شک‌کننده.


دانشنامه عمومی

مشکک، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان الیگودرز در استان لرستان ایران است.
فهرست روستاهای ایران
این روستا در دهستان بربرود غربی قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۱۷ نفر (۱۹خانوار) بوده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] در تعریف مشکک آمده است که؛ صدق مفهوم بر مصادیقش گوناگون است شدت و ضعف دارد و... به نظر این هم تعریف درستی نیست؛ زیرا صدق مفهوم بر مصادیق، خود مفهوم بر تمام مصادیق آن یکسان است در این مبحث به تعریف صحیح از مشکک اشاره می شود.
به نظر می رسد عبارت بهتر در تعریف متواطئ و مشکک این است که گفته شود: نسبت لفظ به معنا به یکی از چهار صورت است: ۱. لفظ یکی و معنا نیز یکی است که چنین لفظی را لفظ مختص می نامند. ۲. لفظ یکی، ولی معنا متعدد است. ۳. لفظ متعدد است؛ ولی معنا یکی است. ۴. لفظ و معنا؛ هر دو متعدد هستند. از آنجا که آنچه مرتبط به بحث ما می شود فقط قسم دوم است از پرداختن به بقیه اقسام خودداری می کنیم.
← بررسی قسم دوم
۱. ↑ گرامی، محمد علی، منطق مقارق، ص۵۶، قم، انتشارات امید، چاپ اول.۲. ↑ هادوی تهرانی، مهدی، گنجینه خرد، ج۲، ص۲۴۹_ ۲۵۱، تهران، انتشارات الزهرا، چاپ اول، ۱۳۶۹ش.۳. ↑ دهقانی، محسن، فروغ حکمت (ترجمه و شرح نهایة الحکمة علامه سید محمد حسین طباطبائی)، ج۱، ص۱۲۹، قم، مؤسسه بوستان کتاب، چاپ اول، ۱۳۸۸ش.
منبع
پایگاه اسلام کوئیست، برگرفته از مقاله «مشکک».
...


کلمات دیگر: