کلمه جو
صفحه اصلی

تولارمی

فارسی به انگلیسی

tularemia

فرهنگ عمید

بیماری جوندگان مانند خرگوش، که از طریق نیش حشرات منتقل می شود و انسان در اثر تماس با حیوان مریض یا خوردن گوشت آن مبتلا می شود. از علائم آن، بروز دمل در محل دخول میکروب، ورم غدد لنفی، کاهش وزن، سردرد، تب، و استفراغ می باشد، تب خرگوشی.

دانشنامه عمومی

تولارمی (Tularemia) یا تب خرگوش (Rabbit fever)، بیماری ناشایع ناشی از فرانسیلا تولارنسیس می باشد. باکتری فرانسیسلاتولارنسیس (Francisella tularensis) کوکوباسیل کوچک، گرم منفی و فاقد کپسول می باشد، این باکتری قادر به آلوده کردن بیش از ۱۰۰ گونه از جانوران مانند انسان، جوندگان، ماهیان، حشرات است اما خرگوش و مایت درماسنتور اندرسونی بعنوان منبع اصلی بیماری شناخته شده است.
زخم-غده ای ( Ulceroglandular): شایع ترین فرم بیماری است و از طریق نیش بندپایان و یا تماس با حیوان آلوده منتقل میشود. زخم پوستی، همراه با تورم و درد در غدد لنفاوی آن منطقه است.
غده ای (Glandular): دومین فرم شایع بیماری است. در این فرم عموما غدد لنفاوی ناحیه گردنی و زیر گوشی متورم میشوند و زخمی وجود ندارد.
چشمی (Oculoglandular): این فرم در اثر تماس دست الوده با چشم و یا پاشیده شدن درون چشم ایجاد میشود. در این فرم چشم ملتهب و متورم و غدد لنفاوی جلوی گوش متورم و دردناک میشوند.
دهانی-حلقی (Oropharyngeal): این فرم در اثر خوردن یا آشامیدن غذا و آب آلوده رخ می دهد. مهمترین عارضه آن گلودرد شدید است. ممکن است مشابه دیفتری برروی لوزه ها یک غشای کاذب ایجاد کند.
تنفسی(Pneumonic): این فرم از طریق استنشاق و یا گردش باکتری در خون و ورود آن به ریه رخ می دهد. علائم شامل سرفه، درد قفسه سینه و سختی تنفس می باشد. در ۵۰ درصد موارد ناشی از فرم تیفوئیدی است.
تیفوئیدی (Typhoidal): در این فرم باکتری وارد خون شده و سپتیسمی می دهد. این فرم بیشترین میزان مرگ و میر را دارد.
انتقال بیماری به انسان روشهای گوناگونی دارد که رایج ترین راه شامل تماس پوست یا غشاهای موکوسی با خون یا بافتهای حیوانات آلوده می باشد. سایر روشها گزش یک کنه آلوده و کریزوپس ، مایت درماسنتور اندرسونی، ساس ،مگس اصطبل، کک، تماس با مایعات آلوده، دست زدن یا خوردن گوشت خرگوش کامل نپخته شده می باشد. راه های ناشایع انتقال بیماری شامل نوشیدن آب آلوده، تنفس گرد و غبار آلوده یا دست زدن به پوست یا پنجه زدن حیوان آلوده می باشد.
خوشبختانه انتقال از انسان به انسان تاکنون دیده نشده است. پراکندگی بیماری بیشتر در آمریکای شمالی و اروپا است.
بسته به راه ورود باکتری به بدن، بیماری ۶ فرم مختلف دارد که همه با عوارض شبه آنفلوانزا (flu like) مانند تب، لرز، سردرد، درد عضلانی و ... شروع می شوند. فرم های بیماری شامل:

دانشنامه آزاد فارسی

تولارِمی (Tularemia)
بیماری عفونی مشترک بین انسان و حیوان. برای اولین بار در منطقۀ تولار۱، واقع در کالیفرنیای امریکا توصیف شد. این بیماری غالباً در جوندگان و گاه در انسان دیده می شود. عامل عفونت باکتری فرانسیلا تولارنسیس۲، و مخزن آن در طبیعت خرگوش و سنجاب است. انتقال بیماری از راه گزش پشۀ گوزن، شپش و کک، تماس با حیوان آلوده یا فضولات آن ها، استنشاق گرد و غبار حاوی باکتری یا خوردن آب و غذای آلوده صورت می گیرد. برحسب راه ورود میکروب، تظاهرات بالینی بیماری متفاوت است. علاوه بر واکنش شدید در محل ورود باکتری، که باعث افتراق انواع بیماری می شود، علایم بیماری عبارت اند از تب ناگهانی، لرز، ضعف، سردرد، و کمردرد. این بیماری دارای انواع گوارشی، تنفسی، حلقی و ریوی است.
TulareFrancisella Tularensis


کلمات دیگر: