کلمه جو
صفحه اصلی

علی دهباشی

دانشنامه عمومی

علی اکبر جعفر دهباشی معروف به علی دهباشی، زادهٔ ۱۳۳۷ تهران روزنامه نگار، ادب پژوه، نویسنده و سردبیر مجلهٔ بخارا است. او تلاش گسترده ای در معرفی آثار و زندگی بزرگان فرهنگ و ادب و هنر ایران و جهان داشته است.
سفرنامه مظفرالدین شاه به فرنگ، به کوشش علی دهباشی، چاپ اول، از انتشارات کتاب فرزان، تهران، ۱۳۶۱.
یادداشت های دکتر قاسم غنی (جلد اول: زندگی من) با مقدمه علی دهباشی، چاپ اول، انتشارات آبان، تهران، ۱۳۶۱.
سرکوبگر جنگل (خاطرات ژنرال ماژور ـ دنسترویل)، ترجمه حسین انصاری، با مقدمه علی دهباشی، چاپ دوم، از انتشارات فرزان، تهران، ۱۳۶۲،
آثار العجم، محمد نصیر حسینی (فرصت الدوله شیرازی)، به کوشش علی دهباشی، چاپ اول، انتشارات یساولی، تهران، ۱۳۶۲.
سفرنامه برادران شرلی، ترجمه آوانس، به کوشش علی دهباشی، چاپ اول، انتشارات نگاه، تهران، ۱۳۶۲. چاپ دوم، ۱۳۷۸، انتشارات به دید. چاپ سوم، انتشارات نگاه ۱۳۸۷.
سفرنامه شاردن (بخش اصفهان)، ترجمه حسین عریضی، با مقدمه علی دهباشی، چاپ اول، انتشارات نگاه، تهران، ۱۳۶۲
سفرنامه حاج سیاح به فرنگ، به کوشش علی دهباشی، چاپ اول، نشر ناشر، تهران، ۱۳۶۳. چاپ دوم، ۱۳۷۸، انتشارات سخن و شهاب ثاقب. چاپ سوم، ۱۳۷۹، انتشارت سخن و شهاب ثاقب.
یادنامه جلال آل احمد (جلد اول)، به کوشش علی دهباشی، چاپ اول، انتشارات پاسارگاد، تهران، ۱۳۶۴. چاپ دوم، انتشارات به دید، ۱۳۷۸.
نامه های جلال آل احمد (جلد اول)، به کوشش علی دهباشی، چاپ اول، انتشارات پیک، تهران، ۱۳۶۴. چاپ دوم، ۱۳۶۵، انتشارات بزرگمهر. چاپ سوم، ۱۳۷۹، انتشارت به دید. چاپ چهارم، نشر افست گرافیک، ۱۳۸۷.
نامه های کمال الملک، به کوشش علی دهباشی، چاپ اول، انتشارات بزرگمهر، تهران، ۱۳۶۶. چاپ دوم، انتشارات به نگار، تهران، ۱۳۶۸.
یادنامه کمال الملک، به کوشش داراب بهنام شباهنگ و علی دهباشی، چاپ اول، انتشارات چکامه، تهران، ۱۳۶۴. چاپ دوم، انتشارات به دید، تهران، ۱۳۷۹.
کتاب به نگار، به کوشش علی دهباشی، چاپ اول، انتشارات به نگار، تهران، ۱۳۶۸.
حماسه فتحنامه نایبی، سروده: منتخب السادات یغمائی، با مقدمه و تصحیح ملک المورخین سپهر، با اهتمام و توضیحات علی دهباشی. انتشارات اسپرک، تهران، ۱۳۶۸.
طغیان نایبیان در جریان انقلاب مشروطیت ایران، نوشته محمدرضا خسروی، به کوشش علی دهباشی، چاپ اول، انتشارات به نگار، تهران، ۱۳۶۸.
خاطرات سیاسی ایرج اسکندری، به کوشش علی دهباشی، چاپ اول، انتشارات علمی، تهران، ۱۳۶۸. چاپ دوم، انتشارات علمی، ۱۳۶۸. چاپ سوم، انتشارت علمی، ۱۳۷۹.
برگزیده اشعار پروین اعتصامی، به انتخاب و مقدمه علی دهباشی، چاپ اول، انتشارات ققنوس، تهران، ۱۳۶۹.
علی دهباشی هم زمان با تحصیل از سال آخر دبستان کار در چاپخانه را آغاز کرد و به عنوان مصحح نمونه های چاپی چندین انتشاراتی در چاپخانه «مسعود سعد» کار می کرد. از همان سال ها با استادان صاحب نامی از فرهنگ و ادب معاصر کار کرد و با مبانی فرهنگ، تاریخ و ادبیات ایران آشنا شد.
او در دوران نوجوانی از اعضای فعال کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به شمار می رفت و چندین روزنامه دیواری که ماه ها مورد بازدید و مطالعه علاقه مندان قرار گرفت تنظیم و اجرا کرد. بعدها فعالیت روزنامه نگاری خود را با همکاری در نشریه «جنبش» آغاز کرد که از مدتی پیش از انقلاب اسلامی توسط علی اصغر حاج سید جوادی به صورت زیراکسی و مخفی منتشر می شد و این همکاری بعد از پیروزی انقلاب هم ادامه یافت. پس از آن با انتشارات رواق به سرپرستی شمس آل احمد همکاری داشت که ناشر آثار جلال آل احمد بود.
علی دهباشی با ماهنامه ها و نشریات ادبی، فرهنگی و هنری همچون «آرش»، «برج»، «چراغ»، «دنیای سخن» و «آدینه» و «دفتر هنر» همکاری مستمر داشته است. او از سال ۱۳۶۹ به مدت هفت سال سردبیر ماهنامه کِلک بود. ماهنامه کِلک از نشریات معتبر در زمینه فرهنگ، ادبیات و ایرانشناسی به شمار می رود که مورد مراجعه استادان دانشگاه های ایران و ایران شناسان جهان است؛ و بسیاری از صاحب نامان عرصه فرهنگ و ادب ایران از همکاران و نویسندگان این مجله بودند.

نقل قول ها

علی اکبر جعفر دهباشی معروف به علی دهباشی (زادهٔ ۱۳۳۷ تهران) روزنامه نگار، ادب پژوه، نویسنده ایرانی و سردبیر مجلهٔ بخارا است.
• «آقای دهباشی یک نفر نیست، او به تنهایی یک نهاد بزرگ ایران شناسی و ایران پژوهی است، فصلنامه وزین و استخوان دار و ارزشمند بخارا تنها یکی از دستاوردهای این مؤسسه است، با نام بزرگانی که ارتباط با هر کدام شان می تواند آرزوی همه ایران دوستان باشد. این مهم ترین سرمایه علی دهباشی است، بزرگ ترین خدمت او هم هست، اینکه در طول بیش از سه دهه نام هایی را در خاطره ملی ایرانیان زنده نگاه داشته که برای همیشه چشم و چراغ ایران هستند.»، ۱۳۹۴ -> محسن آزموده


کلمات دیگر: