کلمه جو
صفحه اصلی

شهیار قنبری

دانشنامه عمومی

شهیار قنبری (زادهٔ ۶ مرداد ۱۳۲۹ در تهران)شاعر، ترانه سرا، آهنگساز، نمایش نامه نویس، فیلم ساز، روزنامه نگار، مجری و برنامه ساز رادیو و تلویزیون و خواننده ی ایرانی است. او فرزند حمید قنبری دوبلور مشهور است.
درخت بی زمین (نخستین دفتر شعر من) ۱۹۹۱
دریا در و من ۱۹۹۵ (گزینهٔ ترانه ها ۱۹۹۵–۱۹۶۹)
شهیار قنبری ششم مرداد سال ۱۳۲۹ در خانواده ای اهل هنر در تهران به دنیا آمد. کار ادبی را از نوجوانی آغاز کرد و در آن زمان برای نشریه اطلاعات کودکان داستان کوتاه می نوشت، گاه شعر نیز می سرود. سپس برای ادامه تحصیل به لندن رفت و در میانهٔ دههٔ ۶۰ میلادی به ایران بازگشت.
شهیار پس از بازگشت به ایران سرودن ترانه را بر خلاف خواست پدر - که معتقد بود هنرمندان در جامعهٔ ایران سرنوشت درخشانی ندارند و می خواست پسرش معمار شود - آغاز کرد. نخستین ترانه او «دیگه اشکم واسه من ناز می کنه» بود با آهنگی از اسفندیار منفرد زاده و دیگری «ستاره آی ستاره» با آهنگی از پرویز اتابکی که هر دو با صدای گوگوش منتشر شدند. ستاره آی ستاره اولین ترانهٔ او بود که در برنامه «شما و رادیو» صبح جمعه پخش شد.
به شهادت شاعرانی مانند اردلان سرفراز، شهیار قنبری با ترانه قصه دو ماهی با آهنگسازی بابک افشار به دلیل نوآوری در واژه و مضمون، سرآغاز ترانه نوین فارسی و ترانه مدرن ایران است و او را ترانه سرای نوین ایران زمین می نامند. والبته این نکته نیاز به تجمیع اکثر کاروزان ترانهٔ نوین دارد همچون زویا زاکاریان و تورج نگهبان و مسعود امینی و ترانه سریان هم عصر دیگر این ترانه سرا (برای مثال زویا زاکاریان بارها در مصاحبه هایش به شکلی تلویحی ترانهٔ قصهٔ وفا اثر ایرج جنتی عطایی را سر آغاز ترانهٔ نوین فارسی دانسته است) خود شهیار قنبری در این باره می گوید:"قصهٔ دو ماهی میلاد من است. بند ناف ترانه من این چنین بریده می شود…".

نقل قول ها

شهیار قنبری (زاده ۶ مرداد ۱۳۲۹ خورشیدی در تهران)، شاعر، ترانه سرا، آهنگساز، نمایش نامه نویس، مجری تلویزیونی و رادیو، فیلم ساز، روزنامه نگار، برنامه ساز رادیو و تلویزیون و آوازخوان ایرانی
• قصهٔ دو ماهی• قدغن• «اولین باری که ترانه از شکل معمولی و به زعم من مبتذلش که اساساً چیزی نمی گفت خارج شده، اولین باری که ترانه مضمون اجتماعی داشت. به جرات می توانم بگویم که این ترانه کار شهیار قنبری بود.»• «فرهاد» مهراد – هفته نامهٔ جوانان – چاپ لس آنجلس، آمریکا، هفدهم ژانویه ۱۹۹۷• «موج نوی ترانه سرایی در ایران با ترانه های «جمعه» و «عشق دو ماهی» شهیار قنبری آغاز شد. این یک موج تازه در ترانه سرایی بود.»• اردلان سرفراز – شاعر، ترانه سرا – هفته نامهٔ جوانان – لس آنجلس ۱۹۹۰.

پیشنهاد کاربران

شاعر و ترانه سرای ایرانی
رجوع شود به ویکی پدیا فارسی
http://fa. wikipedia. org/wiki/%D8%B4%D9%87%DB%8C%D8%A7%D8%B1_%D9%82%D9%86%D8%A8%D8%B1%DB%8C


کلمات دیگر: