کلمه جو
صفحه اصلی

فرهاد فخرالدینی

دانشنامه عمومی

فرهاد فخرالدینی (زادهٔ ۲۱ اسفند ۱۳۱۶ در تبریز) موسیقی دان، آهنگساز و رهبر ارکستر اهل ایران است. او به مدت ۱۱ سال رهبر ارکستر ملی ایران بود و هم اکنون یکی از اعضای شورای عالی خانه موسیقی ایران است.
تجزیه و تحلیل و شرح ردیف موسیقی ایران
پدرش محمدعلی فخرالدینی متخلص به «محزون» (۱۳۶۵–۱۲۷۸)، از شعرای آذربایجان بود که نزد مردم آن سرزمین از احترام خاصی برخوردار بود. برادر بزرگش فخرالدین فخرالدینی، عکاس نامدار پرتره است. برادر کوچکترش فاروق فخرالدینی ضمن اشتغال به حرفه عکاسی، از ورزشکاران بنام بوده و سال ها سمت مربی گری تیم ملی والیبال ایران را به عهده داشته است.
فخرالدینی نواختن ویلون را از کودکی آغاز کرد و تحصیلات موسیقی اش را در هنرستان عالی موسیقی ملی و «مؤسسه موسیقی شناسی» -که تنها برای یک دوره چهار ساله در سال های دههٔ ۴۰ در تهران بنیاد شده بود-گذراند. هنوز تحصیلاتش در هنرستان عالی به پایان نرسیده بود که از طرف حسین دهلوی (ریاست وقت هنرستان) به تدریس در آن جا دعوت شد. از اساتیدی که فخرالدینی نزد آن ها موسیقی را فراگرفته می توان از احمد مهاجر، ابوالحسن صبا، علی تجویدی و امانوئل ملیک اصلانیان نام برد.
او از سال ۱۳۴۷ و با شوهر آهو خانم آهنگ سازی فیلم را شروع کرد و تا به امروز برای بیش از ۱۵ فیلم و سریال موسیقی ساخته است. در سال ۱۳۵۲ همهٔ ارکسترهای موجود در سازمان رادیو تلویزیون در هم ادغام شدند و ارکستر بزرگ سازمان را به وجود آوردند. در مسابقه ای که برای گزینش رهبر این ارکستر برگزار شد، فخرالدینی بیشترین امتیاز را آورد و از آن سال تا سال ۱۳۵۸ سرپرستی و رهبری ارکستر رادیو و تلویزیون را بر عهده داشت.

نقل قول ها

فرهاد فخرالدینی (۱۳۱۶ / ۱۹۳۷م) موسیقی دان ایرانی است که به مدت ۱۱ سال رهبر ارکستر ملی ایران بود.
• «هنرمندان روحیه ای آزاده دارند، هنرمند نمی خواهد در قید و بند باشد. در قید و بند قرار گرفتن، هنرمند را اسیر می کند و خلاقیّت او را از این می برد. اثر هنری باید به طور طبیعی جوشش پیدا کند و خلق شود. هنرمند به صورتِ ناخودآگاه حوادث اطرافش را باز می تاباند. او باید با عشق، کارش را انجام دهد. وقتی عشق نباشد و کار فرمایشی شود، درست از آب در نمی آید. من همیشه با عشق به دنبال هنر بودهام. به دنبال این نبوده ام که فلان شخص دلش می خواهد کارم این طظور باشد یا آن طور باشد.» -> دوهفته نامه موفقیت، شماره ۲۲۳، آبان ۹۰، ص ۱۴


کلمات دیگر: