کلمه جو
صفحه اصلی

فرهاد دفتری

دانشنامه عمومی

فرهاد دفتری (متولد ۱۳۱۷ در بروکسل) مورخ و اسماعیلی شناس ایرانی است. او مدخل هایی را در دانشنامه جهان اسلام و ایرانیکا و دانشنامه اسلام نوشته است.
Daftary, Farhad (1992), The Isma'ilis: Their History and Doctrines, Cambridge University Press, ISBN 978-0-521-42974-0
Daftary, Farhad (1994), The Assassin Legends: Myths of the Ismaʻilis, I.B. Tauris, ISBN 978-1-85043-705-5
Daftary, Farhad (1998), A short history of the Ismailis, Edinburgh University Press, ISBN 978-0-7486-0687-0
Daftary, Farhad (2004), Ismaili literature, I.B.Tauris, ISBN 978-1-85043-439-9
Daftary, Farhad (2005), Ismailis in medieval Muslim societies, I.B.Tauris, ISBN 978-1-84511-091-8
Daftary, Farhad; Hirji, Zulfikar (2008), The Ismailis: An Illustrated History, Azimuth Editions, ISBN 978-1-898592-26-6
فرهاد دفتری در سال ۱۳۱۷ در شهر بروکسل در بلژیک متولد شد. پس از یکی دو سال همراه خانواده به ایران آمد و تحصیلات ابتدایی تا متوسطه (کلاس نهم) را در مدرسه البرز به پایان رساند. حدود ۲ سال در ایتالیا و ۳ سال در انگلستان و در سال ۱۳۳۷ برای ۱۴ سال به آمریکا رفت و بدون وقفه مدارج لیسانس، فوق لیسانس و دکترایش در رشته اقتصاد از دانشگاه برکلی کالیفرنیا اخذ نمود. او تقریباً از سال آخر تحصیلات دکترای اقتصاد به مطالعات اسماعیلی علاقه مند شد. وی سپس به ایران بازگشت و مدتی در سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی ایران به کار پرداخت و در دانشگاه شهد بهشتی (ملی سابق) تدریس کرد.
فرهاد دفتری سال ها پیش به انگلستان رفت و در حال حاضر به عنوان استاد «تاریخ اسماعیلیه» در مؤسسه مطالعات اسماعیلی لندن به تدریس و تحقیق مشغول است. دکتر دفتری کار مطالعه و تحقیق دربارهٔ اسماعیلیه را از حدود سی سال پیش شروع کرد. وی آغاز مطالعات اسماعیلی خود را از طریق آشنایی با آثار ایوانف می داند.وی اکنون رئیس مشترک موسسه مطالعات اسماعیلیه لندن می باشد .
او ۱۲ جلد کتاب در زمینه فرقه شیعه اسماعیلیه نوشته است او عضو تیم مشورتی دانشنامه اسلام (ویرایش سوم) است

نقل قول ها

فرهاد دفتری (۱۹۳۸، بروکسل) مورخ و اسماعیلی شناس ایرانی است.
• «من کتاب های بسیاری نیز دربارهٔ فرقه اسماعیلیه ترجمه کردم که در حدود ۲۰ جلد آن نوشته فرهاد دفتری است. من ابتدا آقای دفتری را نمی شناختم، زمانی که قرار بود کتاب ایشان از سوی انتشارات کمبریج انگلستان منتشر شود، خود وی نامه ای برای انتشارات علمی و فرهنگی نوشت و در آن اشاره کرد که این کتاب دارد از سوی کمبریج منتشر می شود، آیا امکان دارد که فریدون بدره ای این کتاب را ترجمه کند تا هم زمان با انتشار کتاب به زبان اصلی ترجمه فارسی آن نیز منتشر شود؟ فرهاد دفتری به درخواست من چند فصل از کتاب را برایم فرستاد و من هم با مطالعه این فصل ها ترجمه آن را پذیرفتم. جناب دفتری در راستای ترجمه به ویژه در راستای در اختیار گذاشتن منابع تحقیق اش بسیار یاریگرم بود. در هر صورت کتاب ترجمه و به ناشر تحویل داده شد، اما گویا ناشر قصد انتشار آن را نداشت تا اینکه کتاب در زبان انگلیسی به دومین چاپ خود رسید در صورتی که قرار بود متن اصلی همراه با ترجمه فارسی آن هم زمان منتشر شوند. در هر صورت کتاب منتشر شد و در همان نوبت نخست نیز جایزه کتاب سال را به خود اختصاص داد.»فریدون بدره ای، ۱۳۹۴ -> تاریخ و عقاید اسماعیلیه
• «دکتر فرهاد دفتری یکی از نوادگان آقاخان است و به مذهب اسماعیلیه توجه فراوان دارد. کتاب های جدید این محقق و نویسنده به گونه ای هستند و دیگر بار تحقیقی و پژوهشی مناسب ندارند.»فریدون بدره ای، ۱۳۹۴ -> آقاخان نامه


کلمات دیگر: