کلمه جو
صفحه اصلی

عبدالرضا زکایی

دانشنامه عمومی

عبدالرضا زکایی (زاده ۱۳۱۹) از معماران معاصر ایران است. وی در سال ۱۳۴۸ از دانشگاه ملی ایران در رشته معماری فارغ التحصیل گردید. او از زمان فارغ التحصیلی تا سال ۱۳۵۷ در دفتر مشاور سردار افخمی و همکاران به عنوان طراح و مدیر پروژه مشغول به کار بود. از پروژه هایی که او در آن نقش داشت می توان به دانشگاه صنعتی اصفهان و ساختمان جدید مجلس شورای ملی در سال ۱۳۵۵ اشاره نمود. وی از سال ۱۳۵۸ تا کنون به عنوان مؤسس و مدیر عامل مهندسین مشاور پل میر بوده و کارهای با ارزشی را طراحی و اجرا نموده است. از کارهای وی می توان به مراکز تحقیقات سازمان انتقال خون ایران در سال ۱۳۷۴، ساختمان مجلس شورای اسلامی ایران در سال ۱۳۷۶و باغ کتاب تهران در سال ۱۳۸۴ اشاره نمود.
www.polmir.com
از طرح های فضای سبز و منظر شهری وی نیز می توان به بوستان خواجوی کرمانی در سال ۱۳۶۹، بوستان باروت کوبی ۱۳۷۴ و کتابخانه دولت آباد در سال ۱۳۷۵ اشاره کرد. وی درمسابقات متعدد معماری شرکت و در برخی حائز رتبه اول ودوم گردیده و موفق به دریافت تقدیر نامه های متعدد به دلیل خلق و اجرای پروژه های بزرگ و ملی شده است. از پروژه های ملی شناخته شده می توان به بیمارستان ۱۰۰۰ تختخوابی ضایعات نخاعی تهران ۱۳۶۲، بیمارستان شهید بقایی اهواز (مقاوم در برابر حملات هوایی) در سال ۱۳۶۵، مرکز پالایش خون ایران در سال ۱۳۷۴ و ساختمان جدید مجلس شورای اسلامی ایران در سال ۱۳۷۶ اشاره نمود.

نقل قول ها

عبدالرضا زکایی (۱۳۱۹) معمار ایرانی.
• «معماری نحوه زندگی است. وقتی نحوه زندگی تغییر می کند، معماری هم فرق می کند. زمانی که ما دوران پدرسالاری داشتیم و همه بچه ها، نوه ها و نتیجه ها در یک جا زندگی می کردند، پس دورتادور خانه اتاق بود و در وسط حیاط و حوض آب و ساختمان اصلی از پدربزرگ که هم خرج خانواده را می داد و هم دستورات را صادر می کرد. وقتی این شیوه زیست عوض شد، معماری ما هم عوض شد.»• «چرا این قدر بسازبفروش داریم؟ کدام یک از این ساختمان های بسازبفروشی را یک معمار خوب، اندیشمند و بافهم ساخته است؟ هیچ کدام.»• «دیوارها را نماسازی می کنند تا شهر قشنگ شود. نقاشی کوه و دشت و دمن می کشند تا شهر ماست مالی شود. خب، این آفتاب می خورد و باران می بارد و از بین می رود. شما می خواهید هر چهار سال یک بار نقاش بیاورید تا دیوار نقاشی کند؟ این شد زیباسازی شهر؟ مگر شهر را با نقاشی درست کرده اند؟ مگر معماری نقاشی است؟ معماری بُعد دارد، حجم دارد. این بُعدها و حجم ها هستند که باید زیبا باشند.»• «در تمام کشورها مسائلی که مربوط به مردم و حق الناس است، حفظ و حراست می شود. یک بنا حجمی دارد و در یک فضایی ساخته می شود. آن فضا هم جزء معماری است. وقتی فضا خراب می شود یعنی دست وپای معماری را زده و به حقوق مردم هم تجاوز کرده اید. این یعنی خارج از معماری اسلامی.»• «ساختمان دست معمار و مردم نیست، دست عده ای آدم سودجو است.»• «شهر را می فروشند تا آسمان خراش بسازند.»• «کسی که تازه فارغ التحصیل می شود اصلاً نباید اجازه طراحی داشته باشد.»• «میدان بهارستان تاریخ است. فضای مدنی مملکت است... از لحاظ تاریخی مهم بود مجلس آنجا ساخته شود. اگر در اراضی عباس آباد می رفت یک گسست تاریخی بود. ما در زمانی مجلس داشتیم که خیلی از کشورها نداشتند. در مجلس شورای ملی مدرسه داشتیم. این را رها کنیم بریم در جایی ناشناخته و بی هویت مجلس بسازیم؟ هم در دوره قبل و هم در این دوره تصمیم درستی گرفته شد.»


کلمات دیگر: