کلمه جو
صفحه اصلی

خانات خیوه

فرهنگ فارسی

مملکت خوارزم است .

لغت نامه دهخدا

خانات خیوه. [ ت ِ وَ ] ( اِخ ) مملکت خوارزم است. ( ناظم الاطباء ). این ناحیه طبق عهدنامه گلستان در سال 1228 هَ. ق. از ایران جدا گشت و به روسیه منضم گردید. رجوع به «خوارزم » و «خانان شیبان » شود.

دانشنامه عمومی

خانات خیوه (به ازبکی: Xiva Xonligi) کشوری در آسیای میانه بود که در میان سال های ۱۵۱۵ تا ۱۹۲۰ میلادی در منطقهٔ خوارزم در جنوب دریاچهٔ آرال تشکیل شده بود. پایتخت این خانات، شهر خیوه در ازبکستان کنونی بود. خانات خیوه به همراه بخارا و خوقند (خجند) یکی از سه خانات ازبک به شمار می رفت که در دوره زمانی پس از تیموریان تا پیش از تصرف آسیای میانه توسط امپراتوری روسیه در اواخر قرن نوزدهم بر آسیای میانه حکومت می کردند.
پادشاهی مستقل درواز
پرچم
فرمانروایان این خانات، از دودمان قاآن قیرات ها بودند که شاخه ای از فرمانروایان آستراخان و از تبار خاندان چنگیزخان به شمار می آمدند که نسب پدری آن ها به شیبان خان بنیان گذار دودمان شیبانیان در آسیای میانه و نسل پنجم جوچی نوهٔ چنگیزخان می رسید.
با فتح این منطقه توسط ارتش روسیه در سال ۱۸۷۳، خیوه تحت الحمایه روسیه شد و در سال ۱۹۲۰ این خانات ملغی شده و به جای آن جمهوری شوروی خلق خوارزم تأسیس شد.این منطقه در سال ۱۹۲۴ به طور رسمی بخشی از شوروی شد و امروزه بخش عمدهٔ آن در جمهوری خودمختار قره قالپاقستان و استان خوارزم در ازبکستان کنونی و شمال ترکمنستان کنونی قرار دارد.


کلمات دیگر: