کنکور (به فرانسوی: Concours)، نام آزمونی است که برای سنجش دانسته های علمی داوطلبان ورود به دانشگاه ها، در برخی کشورها مانند ایران، چین، ترکیه و کره جنوبی برگزار می شود در صورتی که این نوع آزمون ها در کشورهای اروپایی و ایالات متحده آمریکا برگزار نمی شود.
علوم ریاضی و فنی:
در ایران، سازمان سنجش آموزش کشور که سازمانی تحت نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است، متولّی اصلی برگزاری کنکور سراسری برای ورود به دانشگاه های دولتی است.این آزمون در هر سال یک بار در ماه تیر برگزار می شود و از سال ۱۳۷۷ به صورت یک مرحله ای و برای پنج گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی، علوم تجربی، علوم انسانی، زبان های خارجی و هنر به طور جداگانه برگزار شد.
اوّلین کنکور ایران در سال ۱۳۴۸ برگزار شد و ۴۷٫۷۰۳ نفر داوطلب در آن شرکت کردند. سؤالات اوّلین دورهٔ کنکور، به صورت سؤالات جواب کوتاه طرّاحی شده بود. نفر اول در این کنکور مهدی حضرتی بود. آزمون سال ۱۳۹۷، پنجاهمین آزمون کنکور ایران بود.
در سال های اخیر، توجه داوطلبان کنکور به رشته تجربی بیش از پیش شده است به طوری که تعداد شرکت کنندگان داوطلبان در کنکور تجربی در سال ۱۳۹۵ به ۵۱۹ هزار و ۴۸۸ نفر رسید. این در حالی است که در همین سال تعداد شرکت کنندگان کنکور ریاضی فیزیک به ۱۶۲ هزار و ۸۷۹ نفر و تعداد شرکت کنندگان کنکور علوم انسانی به ۱۶۱ هزار و ۵۰۰ نفر و تعداد شرکت کنندگان کنکور هنر ۵۴ هزار و ۶۹۷ نفر و در کنکور منحصراً زبان به ۱۱۵ هزار و ۷۱۰ نفر رسیده است. طبق این آمار تعداد شرکت کنندگان کنکور تجربی در سال ۹۵ بیش از ۳ برابر داوطلبان کنکور ریاضی فیزیک و علوم انسانی می باشد.علت این امر بازار کار رشته های تحصیلی تجربی است از نکات جالب کنکور احتمال قبولی متقاضیان با توجه به تعداد داوطلبان و ظرفیت دانشگاه ها است که به شرح زیر است:تجربی ۲۴٪ریاضی ۱۱۸٪انسانی ۹۰٪هنر ۴۱٪زبان ۲۷٪