کلمه جو
صفحه اصلی

ساده زیستی پیامبر اکرم

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] ساده زیستی پیامبر اکرم (ص). ساده زیستی مورد نظر اسلام عبارت است از عدم دلبستگی به مظاهر دنیا و رهایی از تجملات و تشریفات زاید زندگی و بی پیرایه بودن که مقابل آن، تجملگرایی و رفاه زدگی است.
عمر می گفت: روزی به اتاق پیامبر صلی الله علیه و آله رفتم، دیدم او بر بوریا خفته بود و بوریا بر پهلوی او رد انداخته بود و اندوخته خوراک پیامبر صلی الله علیه و آله هم چیزی جز دو مشت جو و یک مشت تره نبود؛ گریه ام گرفت.
پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: ای پسر خطاب چرا گریه می کنی؟ گفتم: چرا گریه نکنم تو برگزیده خدایی و این اندوخته غذایی توست در حالی که خسرو و قیصر غرق در میوه و نعمت های فراوانند، فرمود: ای عمر خشنود نیستی که دنیا از آن ایشان و آخرت از آن ما باشد؟ من هم پذیرفتم.
روایت های مختلفی در مورد خوراک ایشان نقل شده است؛ از جمله این که ایشان هیچگاه سه شب متوالی سیر غذا نخورد، تا رحلت فرمود. گاهی سه ماه متوالی بر خانواده پیامبر صلی الله علیه و آله می گذشت که آتشی برای پختن غذا روشن نمی کردند؛ زیرا بیشتر خوراک ایشان آب و خرما بود، گاه همسایه ها زیادی شیر گوسفندان خود را برای پیامبر صلی الله علیه و آله می فرستادند. پیامبر صلی الله علیه و آله حتی دو روز پیاپی از نان جو هم سیر نشد.
از انس بن مالک نقل است، فاطمه سلام الله علیها قطعه نانی برای رسول خدا آورد، پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: ای فاطمه این چیست؟ گفت: قرص نانی پخته ام، دلم آرام نگرفت تا این قطعه را برای شما آوردم. فرمود: دخترم این اولین غذایی است که از سه روز پیش تاکنون به دهان پدرت رسیده است. باز از انس بن مالک است، هرگز در غذای روز یا شب پیامبر صلی الله علیه و آله نان و گوشت با هم در سفره نبود؛ مگر در مهمانی ها.
از ابوامامه نقل شده که گفته است: هیچگاه از سفره خاندان پیامبر صلی الله علیه و آله حتی قطعه نان جوینی هم باقی نمی ماند.
پیامبر سادگی را در پوشاک هم رعایت می کرد. ایشان بعضی اوقات جامه خود را وصله می کرد. گاهی لباس پشمینه می پوشید.


کلمات دیگر: