کلمه جو
صفحه اصلی

ربنا

فارسی به انگلیسی

our lord, our lord!

our Lord!


فرهنگ فارسی

( اسم منادی ) ای خدا ما . کردی تو آنچه شرط خداوندی تو بود مادر خور تو هیچ نکردیم ربنا. . ( سعدی ) یا دست به ربنا در آوردن و . دست بدعا بر آوردن : غم تو دست بر آورد و خون چشمم ریخت مکن که دست بر آرم به ربنا ای دوست . ( سعدی )

فرهنگ عمید

ای پروردگار ما، ای خدای ما.

دانشنامه عمومی

ربّنا یا ربّنای شجریان، یکی از آثار برجستهٔ محمدرضا شجریان و شامل ۴ دعا از آیات قرآن است که در دستگاه سه گاه خوانده شده و همه دعاهای آن با عبارت ربّنا آغاز می شوند. این اثر در تیرماه سال ۱۳۵۸ ضبط شده و برای مدت ۳۰ سال، جزء برنامه های اصلی رادیو و تلویزیون ایران در ماه رمضان بوده است.
ربّنای نخست:
بنا به گفتهٔ محمدرضا شجریان، انگیزهٔ اصلی وی از خواندن این دعا، تدریس آن به دو هنرجو بوده و این اثر در یکی از استودیوهای رادیو ایران ضبط شده است. در سال ۱۳۸۷، زمزمه هایی در مورد ثبت این اثر در فهرست آثار ملی ایران به گوش می رسید و در ۱۹ اردیبهشت سال ۱۳۹۶ این اثر در فهرست آثار ملی ایران ثبت گردید.
متن کامل آیه هایی که این دعاها از آن ها استخراج شده در ادامه آمده اند. در ربّنای شجریان، هر آیه از ابتدای ربّنا تا آخر آیه خوانده می شود.
﴿رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَیْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْکَ رَحْمَةً ۚ إِنَّکَ أَنْتَ الْوَهَّابُ﴾(سورهٔ آل عمران-آیهٔ ۸)

دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی رَبَّنَا: پروردگارما - پرورش دهنده ما(کلمه رب بمعنای مالکِ مدبر است )
معنی وَسِعْتَ: وسعت یافته ای - شامل شده ای- فرا گرفته ای("رَبَّنَا وَسِعْتَ کُلَّ شَیْءٍ رَّحْمَةً وَعِلْماً ": ای پروردگار ما از روی رحمت و دانش همه چیز رافرا گرفته ای)
معنی جَدُّ: عظمت (عبارت "تَعَالَیٰ جَدُّ رَبِّنَا" یعنی : از همه چیز برتر و بلند مرتبه تر است، عظمت پروردگارما . کلمه جد را به عظمت و بعضی به بهره معنا کردهاند )
معنی قَرِینُهُ: همراهش (در عبارت " قَالَ قَرِینُهُ هَـٰذَا مَا لَدَیَّ عَتِیدٌ "منظور فرشته همراهش می باشدو در عبارت"قَالَ قَرِینُهُ رَبَّنَا مَا أَطْغَیْتُهُ وَلَکِن کَانَ فِی ضَلَالٍ بَعِیدٍ " منظور شیطان است)
معنی رَّحْمَـٰنِ: آن کس که مهربانیش همیشگی و شامل همه است - همیشه رحم کننده - همیشه مهربان (رحمان صفت مشبهه از رحم است ،رحمن صورتی از رحمت ومهربانی خداست که شامل همه مخلوقاتش می شود و این صفت خاص پروردگار است ونا میدن دیگران به آن صحیح نیست .کاربرد وزن فَعلان در آیات ...
ریشه کلمه:
ربب (۹۸۰ بار)
نا (۱۱۸۲ بار)

پیشنهاد کاربران

پروردگارا


کلمات دیگر: