کلمه جو
صفحه اصلی

مولودی

فارسی به انگلیسی

natal

مترادف و متضاد

natal (صفت)
زایشی، مولودی

فرهنگ فارسی

۱ - ( صفت ) منسوب به مولود ۲ - منسوب و مربوط به موالید ثلثه [ وز آن اشکال بسیار است که هر یکی را از آن صورتی است کو بدان صورت از جملگی موجودات مولوداتی و امهاتی جداست .. ] ۳ - ( فولکلور ) میزبانی که نذری کرده است جلسه ای از زنان تشکیل می دهد ( مرد حق ورود بجلسه ندارد ) و زنی در آن بوعظ می پردازد و داستان عروس قریش را - که در آن عظمت فاطمه دختر پیغمبر تجلی می کند - روایت می نماید . همچنین واعظ شعری می خواند و ترجیع آنرا حاضران مجلس تکرار می کنند . زنان مجلس قطعه نخی را لای قران گذاشته گره زنند و نذر کنند که اگر نذرشان بر آورده شود خودشان مولودی بگیرند.

فرهنگ معین

( ~. ) [ ع - فا. ] ۱ - (ص نسب . ) منسوب به مولود. ۲ - (اِ. ) گونه ای آواز مذهبی که به ویژه به مناسبت تولد پیامبر اسلام و خاندانش و در ستایش آنان می خوانند.

لغت نامه دهخدا

مولودی. [ م َ / مُو ] ( ص نسبی ) منسوب و متعلق به مولود. ( ناظم الاطباء ). || ( اِ ) جشن تولد.
- مولودی گرفتن ؛ ترتیب دادن مجلس شادی برای نوزاد.

دانشنامه عمومی

مولودی، قطعه ای ادبی به نثر یا نظم است که محتوایی شاد داشته و درباره اهل بیت می باشد. مولودی در ایام شادی مذهبی توسط مداحان اجرا می گردد.
نیمه شعبان
۱۳ رجب
ولادت پیامبر
بعثت پیامبر
ولادت اهل بیت
عید غدیر
عید فطر
عید قربان
مداحی
نوحه
روضه

دانشنامه آزاد فارسی

نمایش زنانه که خانواده های مذهبی در جشن های عقدکنان و روز پاتختی، به رسم یا به نذرانه، برگزار می کنند؛ در معنای وسیع تر، مراسمِ منقبت و مدیحه خوانی، مردانه یا زنانه، در سالروز تولدِ پیامبر، امامان و اهل بیت ایشان. مولودی خوانان شماری زنِ مؤمن و معتقد بودند که آوازی خوش داشتند و نمایشی مذهبی، عمدتاً با مضمون کرامت های فاطمۀ زهرا (س)، اجرا می کردند و در میان نمایش، شعرهایی در وصف و مدح پیشوایان دین و مذهب به آواز می خواندند. مراسم مولودی، با تغییراتی، هنوز در بسیاری از نقاط ایران برگزار می شود. در میان اهل سنّت معمولاً به مراسم جشن و مدیحه خوانی در زادروز پیامبر اکرم (ص) گفته می شود.


کلمات دیگر: