کلمه جو
صفحه اصلی

د د ت

فارسی به انگلیسی

ddt

فرهنگ فارسی

پاشیدن برای کشتن حشرات

لغت نامه دهخدا

د د ت. [ دِ دِ ت ِ ] ( فرانسوی ، اِ ) علامت اختصاری یعنی حروف اول کلمات دیکلورو، دیفنیل ، تریکلورو اتان است که ماده بی رنگ و بی بوو حل نشدنی در آب و معروفترین حشره کش های جدید است وبرای مبارزه با شپش ، مگس ، پشه و آفات زراعت بکار میرود اگر چه اول بار در 1874 م. در آلمان ساخته شد ارزش آن در 1939 معلوم گردید. استعمال آن در جنگ جهانی دوم از بروز تیفوس در ایتالیا و افریقای شمال پیشگیری کرد و پیشرفت مالاریا را در نقاطی که مگس فراوان داشت متوقف ساخت بسیاری از حشرات موذی منازل و آفات نباتی را می کشد. مقاومتی که حشرات در مقابل آن پیدا می کنند مورد مطالعه است. ( از دایرة المعارف فارسی ).

فرهنگ عمید

نوعی داروی حشره کش که به صورت گرد یا محلول برای دفع پشه، مگس، شپش، و برخی از آفت های نباتی به کار می رود.

دانشنامه عمومی

دی کلرو دی فنیل تری کلرواتان یا ددت (به انگلیسی: DDT)، به عنوان معروفترین عامل شیمیایی دفع آفات همیشه مطرح بوده است. این ماده برای اولین بار در سال ۱۸۷۴ توسط یک دانشجوی آلمانی رشته شیمی به نام اتمر زیدلر (انگلیسی: Othmer Zeidler)، که آن را جهت پروژهٔ پایان نامهٔ دکترای خود انتخاب کرده بود، کشف شد. امّا تا سال ۱۹۳۹ خواص حشره کشی آن کشف نشد، تا اینکه دانشمندی به نام پل هرمان مولر (انگلیسی: Paul Hermann Müller) در سوییس متوجه اثرات ددت روی بندپایان شد و آن خواص را کشف کرد. این شیمی دان برای همین کشف در سال ۱۹۴۸ جایزه نوبل در فیزیولوژی و پزشکی را برای خود تصاحب کرد.Clc1ccc(cc1)C(c2ccc(Cl)cc2)C(Cl)(Cl)Cl
11،1-trichloro-22-di(4-chlorophenyl)ethane
Clc1ccc(cc1)C(c2ccc(Cl)cc2)C(Cl)(Cl)Cl
InChI=1S/C14H9Cl5/c15-11-5-1-9(2-6-11)13(14(17,18)19)10-3-7-12(16)8-4-10/h1-8,13H YKey: YVGGHNCTFXOJCH-UHFFFAOYSA-N Y

دانشنامه آزاد فارسی

د د ت (DDT)
نام اختصاری دی کلرو ـ دی فنیل ـ تری کلرو اتان؛ (ClC۶H۵)۲CHC(HCl۲). حشره کشی که شیمی دان سوئیسی، پاول مولر، آن را در ۱۹۳۹ کشف کرد. این ماده برای کنترل حشراتی مفید است که موجب گسترش مالاریا می شوند. با این همه، سویه های مقاوم به این حشره کش نیز پدید آمده اند. ددت بسیار سمی است و در محیط و بافت های زنده باقی می ماند. به رغم این اثر نامطلوب و مخاطرات آن برای حیات وحش، مصرف آن در جهان ممنوع نشده است، زیرا همچنان از مؤثرترین راه های کنترل مالاریاست. در ۱۹۹۹، چین و هند بزرگ ترین مصرف کنندگان ددت بودند.


کلمات دیگر: