کلمه جو
صفحه اصلی

میکروسکوپ الکترونی

دانشنامه عمومی

میکروسکوپ الکترونی به دسته ای از میکروسکوپ ها گفته می شود که از یک باریکه الکترونی برای تصویرسازی استفاده می کنند.
میکروسکوپ الکترونی روبشی
میکروسکوپ الکترونی عبوری
میکروسکوپ الکترونی توسط فیزیک دان مجارستانی لیو زیلارد اختراع و ثبت شد. با این حال در سال ۱۹۳۱ ارنست روسکا فیزیک دان آلمانی و مکس نول مهندس برق نمونه میکروسکوپ الکترونی را با قدرت ۴۰۰ برابر بزرگ نمایی ساختند. دو سال بعد در ۱۹۳۳ روسکا یک میکروسکوپ الکترونی با قدرت بزرگ نمایی بیش از بزرگ نمایی قابل حصول از یک میکروسکوپ نوری ساخت. رینولد رودنبرگ مدیر علمی زیمنس-شوکرت ورک اختراع میکروسکوپ الکترونی را در ۱۹۳۱ ثبت کرد. بیماری خانواده مهندس برق را مجبور به ساخت یک میکروسکوپ الکتروستاتیکی کرد، زیرا او می خواست ویروس فلج اطفال را ببیند.
در سال ۱۹۳۲ ارنست لابک از زیمنس اند هالسکه آن را ساخت و عکس هایی از نمونه اولیه میکروسکوپ الکترونی با استفاده از مفاهیم شرح داده شده دربرنامه های ثبت شده رودنبرگ به دست آورد. ۵ سال بعد در ۱۹۳۷ شرکت تأمین مالی کار ارنست روسکا و بودو بوریس، و استخدام هلموت روسکا (برادر ارنست) به منظور توسعه برنامه های کاربردی برای میکروسکوپ، خصوصاً با نمونه های زیستی تأسیس شد. همچنین در ۱۹۳۷ مانفرد فون آردن پیشگام ساخت میکروسکوپ اسکن الکترونی شد. نخستین تلاش عملی برای ساخت میکروسکوپ الکترونی در سال ۱۹۳۸، در دانشگاه تورنتو، بدست الی فرانکلین بورتون و دانشجویان سیسیل، جیمز هیلر، و آلبرت پرباس انجام گرفت و نخستین سری تجاری میکروسکوپ انتقال الکترونی در سال ۱۹۳۹ محصول زیمنس بود. اگرچه هم زمان با میکروسکوپ های الکترونی دارای دو میلیون قدرت بزرگنمایی، به عنوان ابزار علمی هم چنان آن ها بر اساس نمونهٔ روسکا باقی ماندند .
قوی ترین میکروسکوپ الکترونی دنیا با نام پیکو در سال ۲۰۰۹ در مدرسه عالی فنی آخن در آلمان ساخته شده و توان نمایش ذراتی به اندازه ۵۰ پیکومتر (پنج صدم نانومتر) و تصاویری از اجزای اتم و حرکت اتم ها را دارد. این میکروسکوپ دو برابر دقیق تر از میکروسکوپی ست که سال قبل در دانشگاه برکلی ساخته شده بود.میکروسکوپ الکترونی می تواند تصاویر سه بعدی از سطح سلول ها فراهم آورد، اما انواعی از آن برای مشاهده سلول های زنده کاربرد ندارند.

دانشنامه آزاد فارسی

میکروسْکوپ الکترونی (electron microscope)
میکروسْکوپ الکترونی
دستگاهی برای ایجاد تصویری با بزرگنمایی مورد نظر، با استفاده از باریکه ای از الکترون . در این دستگاه به جای پرتوهای نور که در میکروسکوپ نوری به کار می رود، از الکترون ها استفاده می شود. عدسی الکترونی مجموعه ای از سیم پیچ های الکترومغناطیسی است که باریکۀ الکترونی را کنترل و کانونی می کند. الکترون ها با چشم دیده نمی شوند. به جای چشمی میکروسکوپ از صفحۀ فلوئورسان یا لوح عکاسی استفاده می کنند تا الکترون ها روی آن تصویر بسازند. طول موج باریکۀ الکترونی بسیار کوتاه تر از طول موج نور است و بنابراین، با میکروسکوپ الکترونی به بزرگنمایی و قدرت تفکیک (توانایی تشخیص جزئیات) بسیار بالاتری دست می یابند. با ابداع میکروسکوپ الکترونی، مشاهدۀ موجودات بسیار ریز، ویروس ها، و حتی مولکول های بزرگ امکان پذیر شد. میکروسکوپ الکترونی عبوری باریکۀ الکترون را از برش بسیار نازکی از نمونه عبور می دهد. با میکروسکوپ الکترونی روبشی فقط سطح بیرونی نمونه دیده می شود. میکروسکوپ الکترونی عبوری روبشی (اِس تی ایی اِم) تصویر را تا ۹۰میلیون برابر بزرگ می کند. نیز ← میکروسکوپ_نیروی_اتمی


کلمات دیگر: