کلمه جو
صفحه اصلی

بریل

فارسی به انگلیسی

braille, beryl

Braille


فرهنگ فارسی

سیلیکات بسیار سخت بریلیوم و آلومینیوم که میتوان آنرا زمرد نارس نامید بهادار ترین نوع آن زمرد است .

فرهنگ معین

(بِ رِ ) [ انگ . ] ( اِ. ) خط ویژة نابینایان که حروف آن به صورت نقطه های برجسته است (برگرفته از نام لویی بریل موسیقی دان و معلم فرانسوی ).

لغت نامه دهخدا

بریل. [ بْری / ب ِ ] ( فرانسوی ، اِ ) سیلیکات بسیار سخت بریلیوم و آلومینیوم که میتوان آنرا زمرد نارس نامید. بهادارترین نوع آن زمرد است. ( دایرة المعارف فارسی ).

فرهنگ عمید

سلیکات بریلیوم طبیعی با رنگ های گوناگون که بعضی از انواع آن در جواهرسازی به کار می رود.

دانشنامه عمومی

خط بریل (به انگلیسی: Braille) که در سال ۱۸۲۱ توسط لوئیس بریل ابداع شد، روشی است که به طور گسترده ای در دنیا توسط نابینایان برای خواندن و نوشتن استفاده می شود. خط بریل در زبان های راست به چپ از راست به چپ نوشته شده و از چپ به راست خوانده می شود و در زبان های چپ به راست برعکس.
جدول حروف الفبای بریل فارسی
هر یک از کاراکتر یا سلول بریل از شش نقطه تشکیل شده که در یک مستطیل به صورت ۲ ستون سه نقطه ای کنار هم قرار می گیرند. هر سلول می تواند دو حالت برجسته یا غیر برجسته داشته باشد که جایگشت این دو حالت در شش نقطه مجموعاً ۶۴ حالت مختلف را ایجاد می کند. بدین ترتیب امکان نوشتن کلیه حروف الفبا، اعداد و علایم ریاضی، همچنین علایم نگارشی چون ویرگول، نقطه و ... فراهم می آید.
جهت ارجاع و نامگذاری، این نقطه ها را به ترتیب شماره گذاری می کنند. در زبان های راست به چپ، به طور استاندارد نقطه های سمت راست از بالا به پایین شماره ۱ تا ۳ و نقطه های سمت چپ، از بالا به پایین شماره ۴ تا ۶ را دارند. مثلاً برجسته بودن خانه های ۱-۳-۴ یعنی خانه بالا سمت راست، پایین سمت راست و بالا سمت چپ نماد حرف "م" یا در انگلیسی حرف m می باشد.
مسیحیت و کلیسا چون حرمت و احترامی برای معلولان قائل نبود بسیار دیر به آموزش نابینایان پرداختند. البته استثناهایی بود و برخی کلیساها کارشان را زودتر شروع کردند. برای نمونه قدیس دیدیموس در سده چهارم میلادی یعنی حدود ۱۶۰۰ سال قبل و حدود دویست سال قبل از ظهور اسلام در اسکندریه، نابینایان را دعوت کرد و به آنان آموزش می داد.او متن عهدین را به صورت صوتی آموزش می داد. یعنی کسی می خواند و آن ها گوش می دادند. نیز برخی کلیساها در اروپا به نابینایان آموزش می دادند.

دانشنامه آزاد فارسی

بِریل (beryl)
دو نوع سنگ زمرد
کانی سیلیکات آلومینیوم بریلیوم، Be۳Al۲Si۶O۱۸. به ویژه در گرانیت، به شکل بلور، ایجاد می شود. مهم ترین کانۀ بریلیوم است و دو نوع گوهرسنگ آن عبارت اند از زمرّد نیلگون (کبود) با بلورهای آبی روشن، و زمرّد با بلورهای سبز تیره.

پیشنهاد کاربران

از زبان فرانسه، سیلیکات بسیار سخت بریلیوم و سیمک ( آلو مینیوم ) که می توان زمرد نارسش گفت. گران ترینش همان زمرد است. خود زمرد تازی شده سماراگدوس یونانی است.

نام فارسی بریل
نام لاتین Beryl
ترکیب شیمیایی Be3Al2Si6O18
وجه تسمیه از آلمانی beryllos است، که اشاره به تعدادی از سنگهای آبی سبز در دوران باستان داشته است.
اسم های مترادف Berylite ، Berylle ، Berylls
ویژگیهای فیزیکی سنگ
رنگ سبز ، آبی ، زرد ، بیرنگ ، صورتی ، سفید.
جلا شیشه ای - صمغی
سیستم تبلور هگزا گونال
ابعاد سلولی a = 9. 215, c = 9. 192, Z = 2; V = 675. 98 Den ( Calc ) = 2. 64
ضریب شکست 1. 582 - 1. 576
کانی های مشابه Aeroides ، Alkali - beryl ، Améthiste Basaltine ( of Egleston ) ، Aquamarine ، Emerald ، Goshenite ، Heliodor ، Maxixe - Aquamarine ، Morganite ، Pachea ، Red Beryl ، Riesling Beryl ، Vorobyevite
سختی 8 - 7. 5
رخ ناقص ( 0001 )
رنگ اثر خط سفید
وزن مخصوص ( چگالی ) 2. 76
شفافیت شفاف تا مات
توضیحات
توضیحات انواع بریل، عبارتند از بریل سبز ( زمرد سبز ) ، بریل سبز زرد تا زرد قهوه ای ( هلیودور ) ، بریل صورتی، هلویی یا بنفش ( مورگانیت ) ، بریل آبی و قرمز که بسیار نادر است ( بیکسبیت ) .

خط بریل ( به انگلیسی: Braille ) که در سال ۱۸۲۱ توسط لوئیس بریل ابداع شد، روشی است که به طور گسترده ای در دنیا توسط نابینایان برای خواندن و نوشتن استفاده می شود. خط بریل در زبان های راست به چپ از راست به چپ نوشته شده و از چپ به راست خوانده می شود و در زبان های چپ به راست برعکس.
هر کاراکتر یا سلول بریل از شش نقطه تشکیل شده که در یک مستطیل به صورت ۲ ستون سه نقطه ای کنار هم قرار می گیرند. هر سلول می تواند دو حالت برجسته یا غیر برجسته داشته باشد که جایگشت این دو حالت در شش نقطه مجموعاً ۶۴ حالت مختلف را ایجاد می کند. بدین ترتیب امکان نوشتن کلیه حروف الفبا، اعداد و علایم ریاضی، همچنین علایم نگارشی چون ویرگول، نقطه و . . . فراهم می آید.
جهت ارجاع و نامگذاری، این نقطه ها را به ترتیب شماره گذاری می کنند. در زبان های راست به چپ، به طور استاندارد نقطه های سمت راست از بالا به پایین شماره ۱ تا ۳ و نقطه های سمت چپ، از بالا به پایین شماره ۴ تا ۶ را دارند. مثلاً برجسته بودن خانه های ۱ - ۳ - ۴ یعنی خانه بالا سمت راست، پایین سمت راست و بالا سمت چپ نماد حرف "م" یا در انگلیسی حرف m می باشد. پیوند به بیرون
در ویکی انبار پرونده هایی دربارهٔ بریل موجود است.
جدول حروف الفبای بریل فارسی
منابع [ویرایش]
مشارکت کنندگان ویکی پدیا، «Braille»، ویکی پدیای انگلیسی، دانشنامهٔ آزاد ( بازیابی در ‏۲۲ اکتبر ۲۰۱۰ ) .
رده های صفحه: فناوری های کمکینابیناییمعلولیت
ورود به سامانه / ایجاد حساب کاربریبحثمقاله
نمایش تاریخچهویرایشخواندن
صفحهٔ اصلی
رویدادهای کنونی
ورودی کاربران
تغییرات اخیر
مقالهٔ تصادفی
راهنما
کمک مالی
چاپ/برون بری
ایجاد کتاب
بارگیری به صورت PDF
نسخهٔ قابل چاپ
جعبه ابزار
زبان های دیگر
العربیة
অসমীয়া
Azərbaycanca
Български
বাংলা
Català
Česky
Dansk
Deutsch
Zazaki
Ελληνικά
English
Esperanto
Español
Eesti
Euskara
Suomi
Français
Galego
עברית
हिन्दी
Hrvatski
Magyar
Bahasa Indonesia
Íslenska
Italiano
日本語
ქართული
한국어
Latina
Lietuvių
Latviešu
Македонски
മലയാളം
मराठी
Bahasa Melayu
မြန်မာဘာသာ
Nederlands
‪Norsk ( nynorsk ) ‬
‪Norsk ( bokmål ) ‬
Occitan
Polski
پنجابی
Português
Runa Simi
Română
Русский
Simple English
Slovenčina
Slovenščina
Shqip
Српски / Srpski
Svenska
தமிழ்
ไทย
Türkçe
Українська
اردو
Tiếng Việt
Winaray
中文
文言
粵語
این صفحه آخرین بار در ‏۲۸ فوریهٔ ۲۰۱۲ ساعت ‏۱۷:۲۳ تغییر یافته است.

کانی بریل یک سیلیکو سیلیکات آلومینیم دار برلیوم است با فرمول شیمیایی Be3Al2 ( Sio3 ) 6 بلورهای هگزاگونال بریل ممکن است بسیار کوچک باشند. شکست بریل صدفی و سختی آن 7/5 – 8 و گرانش آن 2/63 – 2/80 است. جلای این نوع کانی شیشه ای است که به صورت شفاف و نیمه شفاف است. رخ بریل از نوع قاعده ای و نمود آن به صورت دی هگزاگونال دو هرمی است.
بریل خالص بی رنگ است اما بر اپر ناخالصی ها غالبا ته رنگ می گیرد. رنگ های ممکن این نوع کانی سبز، آبی ، زرد ، قرمز و سفید است. نام بریل از واژه یونانی beryllos ، رنگ سبز - آبی دریا گرفته شده است.
تنوع در کانی بریل :
انوع مختلف این کانی از دوران ماقبل تاریخ جزء گوهر سنگها بشمار می آیند. بریل سبز را زمرد، بریل قرمز را بیکسیت یا زمرد قرمز یا زمرد اسکارلت ، بریل آبی را زمرد نیلگون، بریل صورتی را مورگانیت و بریل زرد روشن را بریل طلایی نامیده می شوند.
نهشته ها:
بریل به وفور در پگماتیت های گرانیتی یافت می شود. لبته در شیست های میکا دار در کوههای اورال وجود دارد. کانی بریل بویژه نوع مورگانیت آن در ماداگاسکار وجود دارد.
زمرد های معروف جهان در Muso و Chivor و Boyaca ، Colombia یافت شده اند. این زمردها همچنین در ترنسوال، جنوب آفریقا، برزیل و نزدیک مورسینکا در اورال و نیز در شمال کالیفرنیا دیده شده اند. پگماتیتهای نیوانگلند برخی از بزرگترین بریل های یافت شده شامل یک ماسیو کریستال با ابعاد1/2 505 × متر ( 18 × 8 فوت ) و وزن 18 تن ایجاد کرده اند.

مرتضی


کلمات دیگر: