مترادف بزازی : پارچه فروشی، شغل پارچه فروش، مغازه پارچه فروشی
بزازی
مترادف بزازی : پارچه فروشی، شغل پارچه فروش، مغازه پارچه فروشی
فارسی به انگلیسی
مترادف و متضاد
پارچهفروشی، شغلپارچهفروش
مغازه پارچهفروشی
۱. پارچهفروشی، شغلپارچهفروش
۲. مغازه پارچهفروشی
فرهنگ فارسی
محمد بن شهاب بن یوسف الکردری البر یقینی الخوارزمی فقیهی حنفی است .
فرهنگ معین
لغت نامه دهخدا
دعوی همی کنند به بزازی
هر ناکسی و عاجز و عریانی.
بزازی. [ ب َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان دیمچه از بخش گتوند شهرستان شوشتر. دشت و گرمسیر است ، و 300 تن سکنه دارد. آب آن از قنات و چاه و محصول آن غلات است. شغل اهالی زراعت. راه آن در تابستان اتومبیل رو است. ساکنین از طایفه بختیاری می باشند. ( از فرهنگجغرافیایی ایران ج 6 ).
بزازی. [ ب َزْ زا ] ( اِخ ) محمدبن شهاب بن یوسف الکردری البریقینی الخوارزمی. فقیهی حنفی است. اصل وی از کردر از توابع خوارزم بودو ببلاد دیگر سفر کرد و به کفر امیرتیمور فتوی داد. او راست : 1- الجامعالوجیز در دو جلد و حاوی فتاوی فقه حنفی است. 2- المناقب الکردریه ، درباره سیره ابوحنیفه. 3- مختصر فی بیان تعریفات الاحکام. 4- آداب القضاء. ( از الاعلام زرکلی ذیل محمدبن محمد ). و رجوع به تلفیق الاخبار و المکتبةالازهریة و معجم المطبوعات شود.
بزازی . [ ب َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان دیمچه از بخش گتوند شهرستان شوشتر. دشت و گرمسیر است ، و 300 تن سکنه دارد. آب آن از قنات و چاه و محصول آن غلات است . شغل اهالی زراعت . راه آن در تابستان اتومبیل رو است . ساکنین از طایفه ٔ بختیاری می باشند. (از فرهنگجغرافیایی ایران ج 6).
بزازی . [ ب َزْ زا ] (اِخ ) محمدبن شهاب بن یوسف الکردری البریقینی الخوارزمی . فقیهی حنفی است . اصل وی از کردر از توابع خوارزم بودو ببلاد دیگر سفر کرد و به کفر امیرتیمور فتوی داد. او راست : 1- الجامعالوجیز در دو جلد و حاوی فتاوی فقه حنفی است . 2- المناقب الکردریه ، درباره ٔ سیره ٔ ابوحنیفه . 3- مختصر فی بیان تعریفات الاحکام . 4- آداب القضاء. (از الاعلام زرکلی ذیل محمدبن محمد). و رجوع به تلفیق الاخبار و المکتبةالازهریة و معجم المطبوعات شود.
دعوی همی کنند به بزازی
هر ناکسی و عاجز و عریانی .
ناصرخسرو.
|| (ص نسبی ) منسوب به بزاز. (ناظم الاطباء). || (اِ) دکان و مغازه ٔ بزاز. پارچه فروشی . (فرهنگ فارسی معین ).
دانشنامه آزاد فارسی
از مشاغل سنتی در ایران و محل فروش انواع پارچه. پیشۀ بزازی نیز مانند خیاطی دیرینه ای دراز دارد. بزازان تهیه کنندگان اصلی پارچه هایی بودند که خیاطان برای دوختن لباس به کار می بردند. چون مهم ترین قشرِ مراجعه کننده به بزازی ها زنان و دختران جوان بودند، اغلب جوانان به دایرکردن بزازی رغبت نشان می دادند. بزازان پارچه های خود را، اعم از تولید وطنی یا تولید خارجی، با سنجه ای فلزی شبیه چوبِ الف به نام ذرع اندازه می گیرند.
دانشنامه اسلامی
اصل او از کَرْدَر از توابع خوارزم است. مدتی در شبه جزیره کریمه و نواحی بلغار اقامت کرد و سپس به دیار خویش بازگشت، در سفر بعد به روم رفت و مقیم آن جا شد. در دوران اقامت در روم با فَناری به بحث پرداخت و در فروع بر او برتری یافت؛ اما در اصول مغلوب وی شد. او در اواسط رمضان ۸۲۷ در مکه از دنیا رفت. مذهب بزازی اصول و فروع را بر مبنای مذهب ابو حنیفه نزد پدر خویش آموخت. علت شهرت بزّازی شهرت اجتماعی او بیش تر به جهت فتوایی است که به کفر امیر تیمور داد، و همین موضوع موجب گریز او از قلمرو حکومت تیمور شد. آثار آثار مهم او عبارت است از: ۱) الفتاوی البزازیة یا الجامع الوجیز، که یک دوره فقه حنفی است و در ۸۱۲ تألیف شده است. این کتاب مورد اعتماد علما بوده و سراج الدین بن طبیب آن را خلاصه کرده است. به گفته الیان سرکیس این کتاب در حاشیه الفتاوی الهندیه چاپ شده است. حاجی خلیفه به نقل از ابی السعود مفتی گفته است که با وجود این کتاب، از نگاشتن کتاب فقهی شرم می کند عبدالحی لکنوی نیز به جامعیت کتاب و شمول آن بر مسائل فقهی اشاره کرده است؛ ۲) مناقب ابی حنیفه، معروف به المناقب الکردریة، که همراه مناقب ابی حنیفة تألیف مُوَفَّق بن احمدِ مکّی در ۱۳۲۱/۱۹۰۳ در هند چاپ شده است ۳) شرح مختصر قُدوری در فروع فقه حنفی که اصل آن تألیف احمدبن محمد قدوری عالم حنفی قرن پنجم است ۴) مناسک حج؛ ۵) آداب القضاء. فهرست منابع (۱) ابن عماد، شذرات الذّهب فی اخبار من ذهب، بیروت ۱۳۹۹/ ۱۹۷۹. (۲) اسماعیل بغدادی، هدیة العارفین، ج ۲، در حاجی خلیفه، کشف الظنون، ج ۶، بیروت ۱۴۱۰/۱۹۹۰. (۳) مصطفی بن عبدالله حاجی خلیفه، کشف الظنون عن اسامی الکتب والفنون، بیروت ۱۴۱۰/۱۹۹۰. (۴) علی اکبر دهخدا، لغت نامه، زیرنظر محمد معین، تهران ۱۳۲۵ ـ ۱۳۵۹ ش. (۵) خیرالدین زرکلی، الاعلام، بیروت ۱۹۸۴. (۶) محمدبن عبدالرحمن سخاوی، الضّوء اللاّ مع لاهل القرن التاسع، قاهره (بی تا)، ج ۱۰، ص ۳۷. (۷) یوسف الیان سرکیس، معجم المطبوعات العربیّه والمعرّبه، قاهره ۱۳۴۶/ ۱۹۲۸. (۸) عمررضا کحاله، معجم المؤلفین، بیروت (تاریخ مقدمه ۱۳۷۶). (۹) عبدالحی بن عبدالحلیم لکنوی، الفواید البهیّة فی تراجم الحنفیّة، کراچی ۱۳۹۳.