کلمه جو
صفحه اصلی

ابوبکر کرجی

دانشنامه عمومی

ابوبکر محمد بن حسن (حسین) کرجی (متوفی بین ۱۰۱۹ و ۱۰۲۹ میلادی، یا بین ۴۱۰ و ۴۲۰ هجری قمری) ریاضی دان و آب شناس ایرانی در نیمهٔ دوم سدهٔ چهارم و اوایل سدهٔ پنجم و هم دورهٔ ابوریحان بیرونی، زکریای رازی و بوعلی سینا بوده است اما کسی وی را به اندازهٔ این سه تن نمی شناسد. دستاوردهای علمی وی تا چندی پیش ناشناخته بود تا اینکه در سال ۱۸۵۳ میلادی، مستشرق آلمانی، وپکه، بخشی از کتاب الفخری وی را به زبان فرانسه و همراه با تحلیلی منتشر ساخت. وپکه در کتاب خود ثابت کرد که بخش عظیمی از کارهای فیبوناتچی از ریاضیدان های مسلمان و به خصوص کرجی اخذ شده است.
به احتمال قوی کرجی نخستین کسی است که نقشه برداری زمینی را مطرح کرده است. وی برای هدایت راستا و شیب کف قنات روش هایی ارائه کرده که از نظر اصول ریاضی درست منطبق بر آن چیزی است که امروزه در نقشه برداری های زیرزمینی انجام می شود و تفاوت اندک آن ها در اجرا، به دلیل ابزارهایی مثل تئودولیت است که در آن زمان موجود نبوده است.
ابوبکر کرجی در جبر و حساب نوآوری های بسیاری انجام داده است و قبل از او خوارزمی و ابو کامل شجاع بن اسلم مصری تنها گام هایی در این زمینه برداشته بودند.
در جبر پا را از خوارزمی فراتر می گذارد و به معادلات با درجات بالاتر از ۲ می پردازد.
اختراع تراز دایره ای و اختراع زاویه یاب و ارتفاع یاب
و معرفی یکی از مهم ترین روش های حل مسئله به نام اصل استقرای ریاضی که هنوز هم در حل بسیاری از مسائل ریاضی بسیار دشوار، به عنوان یکی از بهترین روش ها می باشد؛ ولی در کتاب های غربی نامی از این شخصیت مهم و مشهور به عنوان کاشف این اصل نبرده اند.
کرجی در علم حساب و جبر دارای تحقیقات و نوشته های مهمی است. وی در پایه گذاری اصولی در جبر، ریشه یابی اعداد و حل معادلات نقش مهمی را در تاریخ علم ایران و جهان داراست. در زمینه علوم کاربردی و مهندسی نیز کرجی صاحب نظریات نو و نوشته های ارزنده ای می باشد.
کرجی در سدهٔ چهارم و پنجم هجری می زیست. وی بر بنیان و اساس رشته های ریاضی چیرگی یافت، در آغاز سدهٔ پنجم به پایتخت علمی جهان اسلام، بغداد رفت. به خوبی آشکار نیست که کرجی تا چه زمانی در بغداد به سر می برده است. اما گویا پس از قتل وزیر بغداد (فخرالملک) که پشتیبان کرجی به شمار می رفت، این شهر را هراسان رها کرده و به زادگاه خود (کرج) بازگشته است (۴۰۳ هجری یا پیش از آن).در آنجا بنابر دستور ابوغانم معروف بن محمد وزیر و دبیر ویژه منوچهر بن قابوس و شاعر و ادیب فرهیخته ایرانی دربارهٔ «آبهای درونی زمین و روش بیرون آوردن آنها» گفتاری را می نگارد که فرایند آن پژوهش کاربردی و بزرگترین شاهکار کرجی است. حاصل آن کتاب «انباط المیاء الخفیه» است.وفات وی در سال ۴۲۰ هجری (۳۲ سال پیش از ابوریحان) روی داد.
دوره حیات ابوبکر کرجی (قرن چهارم و اوایل قرن پنجم) دورهٔ شکوه و جلال امارت های ایرانی و ظهور علما و شعرای بزرگ و تألیف و تدوین کتاب های بیشمار و در واقع عصر طلایی تمدن اسلامی ایران است. در قسمت بزرگی از این عهد دولت سامانی با احیاء رسوم قدیم بر فرارود و خراسان و سیستان و ری و گرگان فرمانروایی داشت و آل بویه و آل زیار و پادشاهان محلی دیگر هم در همین عهد تمام ایران را از قبضهٔ طاعت خلفا بیرون آوردند و در پایان این دوره یعنی از اواخر قرن چهارم و نیمهٔ اول قرن پنجم اگرچه جای دولت سامانی و برخی از امارت های ایرانی دیگر را حکومت غزنوی گرفته و قسمتی از ایران هم بدست امرای آل افراسیاب افتاده بود لیکن چون غزنویان سنت سامانیان را تعقیب می کردند و آل افراسیاب نیز در تشکیلات عهد سامانی تغییرات عمده ای ندادند نمی توان نتایجی که با تمدن ایرانی آن عهد مغایرت داشته باشد از تسلط آنان گرفت و به خصوص دولت غزنوی را نمی توان در ردیف دولت های ترک درآورد.

نقل قول ها

ابوبکر کرجی ریاضی دان و مهندس ایرانی که در قرن پنجم ه ق (یازدهم میلادی) درگذشته است.
• «اگر به این کار نیازمند شدی باید سنگ آهکی را که در حد اعتدال پخته شده باشد برگزینی و با فشاندن اندکی آب آن را بگشایی و سپس آهک کشته را با غربال ریز ببیزی. آنگاه با هر دوازده من آهک بیخته یک من روغن زیتون یا روغنی دیگر –البته روغن زیتون بهتر است– درآمیزی و اگر آهک را با شیر خمیر کنند بهتر خواهد بود. پس از این باید آهک خمیر شده را در هاون سنگی بزرگ قرار دهند و آن را با دسته چوبی آهسته بکوبند و اندک اندک روغن بر آن بیافزایند. پس از آماده شدن خمیر بلافاصله باید آن را بکار برند تا خشک و فاسد نگردد. اگر آهک را با تخم مرغ خمیر کنند بادوامتر می شود و هرچه روغن آهک بیشتر باشد دوام آهک افزونتر است.» -> استخراج آب های پنهانی
• «اگر مجرای آب سست و آبکش باشد، باید کف جوی را با آجر بزرگ و آهک کبود (ساروج) فرش کنند –آهک کبود عبارت است از آهکی که با مقداری کم تر از وزن خود از خاکستر کوره آهک پزی درآمیزند– البته، پیش از مخلوط کردن باید خاکستر را با تخماق آهنین، نرم بکوبند. علاوه بر این آجر فرش شده در کف جوی باید در میان ساروج کاملاً استوار شده باشد، و دو طرف نهر را نیز با آجر ساروج محکم می کنند. طریق دیگر این است که کف جوی را به اندازه یک ذراع یا کم تر –به نسبت افزونی آب یا کمی آب– گود کنند، و خاک آن را بیرون آورند و در جایش گل رس بریزند، آنگاه گل ها را با تخماق آهنین بکوبند تا آنکه مجرای آب بالا بیاید و به سطح اول برسد. دو طرف نهر را نیز باید به وسیله همین گل به اندازه ارتفاع آب و به صورت مورب (پخدار) بالا بیاورند. اگر در خاکی که برای این منظور به کار می رود اندکی رطوبت اصلی موجود باشد، بر استواری مجرا افزوده می گردد به شرط آنکه آب را از این مجرا قطع نکنند تا آنکه رطوبت اصلیش باقی بماند، و اگر با خاک رس نامبرده سنگ و ماسه نرم مخلوط کنند و در جوی بریزند و سپس گل ها را با دقت و محکم بکوبند بر استحکام جوی افزوده می شود.» -> استخراج آب های پنهانی
• «خدای بزرگ در درون زمین آبی ساکن آفرید، که بسان گردش خون در بدن حیوان در جریان است. این آب بنا به گفته پیشینیان با افزوده شدن یا کاهش بارندگی افزون و کم نمی شود. زیرا مایه و منشأ آن تبدیل هوا به آب در درون زمین است. این آب بیشتر شکاف های درون زمین را پر می کند، و تا آنجا که مانعی سخت در سر راهش وجود نداشته باشد هر قسمتش به قسمت دیگر می پیوندد. این آب، از راه رگه ها و شکاف های زیرزمینی، از نقاط دور از مرکز به سوی نقاط نزدیک به مرکز زمین سرازیر می شود. پس همچنان که آب های روی زمین قسمتی جاری و قسمتی ساکن هستند، آب هایی که در زیر زمین قرار دارند نیز در بعضی مواضع مانند نهرها جاری هستند، و در بعضی مواضع دیگر مانند دریا ساکن و آرامند. بیشتر آب های ساکن در زیر صحراهای پهناور و پست قرار دارند و دسترسی به آن ها در ژرفای معین امکان پذیر است و گاهی آب برف هایی که بر فراز کوه ها و در طول و عرض دره ها و مسیل های آب ها قرار دارند، و تا هنگام فرا رسیدن تابش نزدیکتر به قائم خورشید در این مناطق باقی می مانند، باعث افزونی آب های زیر زمینی می گردد. آب های زیر زمینی اینگونه بیابان ها از دیگر مناطق افزون تر است زیرا کوه هایی که وصف شد با تمام زمین های محیط بر آب ها تا آنجا که موانع ذکر شده مانع نشوند برای آن ها مخزن و منبع هستند. و دامنه هایی از این کوه ها که با قطب شمال برابر باشد، از دیگر دامنه های آن ها که با مشرق و مغرب مواجهند نمناک تر و پر رطوبت ترند، و خشک ترین دامنه ها در طرفی است که با قطب جنوب روبرو باشد، زیرا تابش خورشید از اول صبح تا پایان روز بر این قسمت ادامه دارد. و آفتاب شیرین ترین و رقیق ترین جزء آب را می گیرد و به هوا تبدیل می کند و نیز بدین سبب است که آب دریا سنگین و ناگوار است، زیرا آفتاب شیرینی و رقت آن را در طول زمان دراز گرفته است. گواه بر این دعوی آن است که دریانوردان از ته دریا آب شیرین استخراج می کنند و می نوشند.» -> استخراج آب های پنهانی


کلمات دیگر: