کلمه جو
صفحه اصلی

رود دالکی

دانشنامه عمومی

رودخانه دالِکی از رودخانه های جاری در استان فارس و استان بوشهر می باشد. جغرافی نویسان در گذشته، رودخانه دالکی را به نام رود اَخشین نیز نامیده اند.رود دالکی پلی بر دالکی دره دالکی
رودخانه دالکی یک رود دایمی به طول ۲۲۵ کیلومتر است که شیب متوسط آن ۸/۰ درصد است. این رود که حوزه آبریز آن حله است در مسیر کلی خود که به سمت جنوب غربی است، از شهرستان های کازرون، دشتستان و بوشهر در استان های فارس و بوشهر عبور می کند.این رودخانه از ارتفاعات بین دریاچه فامور و دشت ارژن در غرب شیراز سرچشمه می گیرد و پس از عبور از شهرستان کازرون و دریافت آب رودخانه های سرخون و شیرین رود به جانب جنوب غربی جریان می یابد و وارد دشتستان می شود.
جغرافی نویسان قدیم از این رود به نام «رود اَخشین» یاد کرده اند. رود دالکی پس از مشروب نمودن اراضی وحدتیه و سرقنات و شهر دالکی به جریان خود ادامه داده و پس از وارد شدن آب چشمه های گوگردی که از کوه های مجاور آن سرچشمه گرفته و به آن سرازیر می شود در محلی به نام «چم درواهی» واقع در ۱۵ کیلومتری شمال برازجان به رودخانه شاپور متصل شده و در نزدیکی روستایی به نام «رمله» به خلیج فارس می ریزد. این رود با توجه به شهر دالوی به رود دالکی شهرت دارد ولی پس از دریافت آب شاهپور، حله نامیده می شود. رود دالکی در مناطق کوهستانی پر تلاطم ولی در ناحیه هموار دشتستان نسبتاً آرام است. آب آن به علت گذشتن از اراضی نمکی مایل به شوری است.
وسعت حوزه آبریز این رودخانه، ۱۹۰/۵ کیلومتر مربع می باشد. میزان آب دهی این رودخانه به وسیله ایستگاه دالکی اندازه گیری می شود. به موجب آمار به دست آمده میانگین ۲۰ ساله آب دهی این رودخانه ۴۱۶ میلیون مترمکعب و دبی سیلابی آن با تناوب ۱۰۰ ساله ۵۴۰/۲ مترمکعب در ثانیه است. در سال ۱۲۸۶ ه‍.ق ابوالحسن خان مشیرالملک شیرازی که از افراد خیر و نیکوکار بود پل معتبری از سنگ و ساروج در چند کیلومتری شمال شرقی دالکی بر روی این رودخانه احداث کرد که در ابتدا محل عبور و مرور قوافل و سپس مورد استفاده اتومبیل ها بود.


کلمات دیگر: