کلمه جو
صفحه اصلی

داوید هیلبرت

دانشنامه عمومی

داوید هیلبرت (آلمانی: David Hilbert ۲۳ ژانویه ۱۸۶۲ در کنیگسبرگ، پروس شرقی - ۱۴ فوریه ۱۹۴۳ در گوتینگن آلمان)، ریاضی دان آلمانی و یکی از مشهورترین ریاضی دانهای قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم. او یکی از تأثیرگذارترین ریاضی دانان در گسترش و پیدایش مکانیک کوانتومی و نظریه نسبیت می باشد. از کارهای دیگر او، بنیان ریزی و گسترش آنالیز تابعی است.
فضای هیلبرت
جدال براؤر و هیلبرت
او در کنیگسبرگ متولد شد و در سال ۱۸۸۴ از دانشگاه این شهر دکتری گرفت و قریب ۱۰ سال را به تدریس در آن دانشگاه گذراند. سپس در ۱۸۹۵ به استادی دانشگاه گوتینگن رسید و تا آخر عمر در این شهر زیست.
دیوید هیلبرت در ۲۳ ژانویهٔ ۱۸۶۲ در شهر کونیگسبرگ، شهری در روسیهٔ فعلی، متولد شد و در ۱۴ فوریهٔ سال ۱۹۴۳ در شهر گوتینگن آلمان چشم از جهان فروبست. وی از سال ۱۸۸۶ تا ۱۸۹۵ به تدریس ریاضیات در اشتغال داشت و ما بقی عمر پربار علمی خود را در فاصلهٔ سال های ۱۸۹۵ تا ۱۹۳۰ در دانشگاه گوتینگن سپری کرد. هیلبرت را می توان یکی از بزرگ ترین ریاضی دانان در تمامی عصرها دانست. هیلبرت فرزند اول و تنها فرزند از اتو و ماریا هیلبرت می باشد. او در پاییز ۱۸۷۲ وارد مدرسه Friedrichskolley، همان مدرسه ای که ایمانوئل کانت ۱۴۰ سال پیش در آن تحصیل داشت، شد. اما پس از مدتی به دلیل نارضایتی نقل مکان می کند. او در پاییز ۱۸۷۹ بیش از پاییز ۱۸۸۰ در دانشگاه ویلهم فارغ التحصیل شد. پس از فارغ التحصیلی او در پاییز ۱۸۸۰ در دانشگاه کنیگسبرگ ثبت نام کرد. از بهار سال ۱۸۸۲ با دوستان با استعداد خود یعنی هرمان مینکوفسکی و آدولف هورویتس (دانشیار در گُتینگِن) که با آن ها تبادل شدید علمی و ثمربخشی داشت آشنا شد.
هیلبرت در ۱۸۸۵ دکتری خود را با یک پایان نامه تحت فردیناند فون لیندمن با عنوان خواص ثابت ویژه شکل دودویی، توابع هارمونیک به پایان رساند. او به عنوان استاد کنیگسبرگ در سال های ۱۸۹۵–۱۸۸۶ باقی ماند. در سال ۱۸۹۲ با کِته یِرُش، دختر یک تاجر در همان شهر، ازدواج کرد. این زوج اعلام کردند می خواهند با استقلال نسبت به ثروت پدرش زندگی کنند. در سال ۱۸۹۵ با ارتباط از طرف فلیکس کلاین از موضع رئیس ریاضی در دانشگاه گوتینگن بهره برد، همان جایی که در آن زمان بهترین مرکز تحقیقات ریاضیات در جهان بود. هیلبرت کتاب «مبانی هندسه» را در سال ۱۸۹۹ منتشر کرد که هدف آن مربوط کردن اصل های موضوعهٔ هندسه به اصل حساب بود. وی در این کتاب به شرح نتیجه های مطالعات خود در این زمینه پرداخته است.

نقل قول ها

داوید هیلبرت (۲۳ ژانویه ۱۸۶۲ – ۱۴ فوریه ۱۹۴۳) ریاضیدان آلمانی و از مشهورترین ریاضی دانهای قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم.
• «با وجود اهمیتی که ریاضیات دارد این کاربرد نباید ملاک ارزش آن باشد.»• «هیچ کس نخواهد توانست از بهشتی که کانتور برایمان ساخته است، ما را بیرون کند.»• «نباید به کسانی باور داشت که امروز، با اتخاذ وجهه ای فلسفی و لحنی آمرانه و از بالا، زوال فرهنگ را پیش بینی می کنند و با نادانستنی ها کنار می آیند. برای ما هیچ موضوع ناشناختنی ای وجود ندارد و به عقیده من در علوم طبیعی نیز وضع چنین است. به جای این نادانستنی ابلهانه، بگذارید، شعار ما این باشد:• «فیزیک مدرن برای فیزیکدانها بیش از حد دشوار است.»• «هر نوع علمی، اگر به درجه ای از بلوغ برسد، به طور اتوماتیک قسمتی از ریاضیات می گردد.»• «اگر پس از یک خواب هزارساله بیدار می شدم نخستین سؤال من این بود: حدس ریمان اثبات شده است؟»


کلمات دیگر: