کلمه جو
صفحه اصلی

حسین دهلوی

دانشنامه عمومی

حسین دهلوی (زاده ۷ مهر ۱۳۰۶ در تهران) موسیقی دان، آهنگساز و رهبر ارکستر ایرانی است.
۱۳۳۲: آغاز ساخت قطعات ویژه موسیقی ارکسترال ایرانی: سبکبال؛ در شور.
۱۳۳۳: آفرینش نخستین دونوازی برای سنتور به نام «دوئو سنتور» در سه گاه (با اجرای فرامرز پایور و داریوش صفوت). «شور آفرین» در ابوعطا برای ارکستر.
۱۳۳۶: رهبری «ارکستر شماره ۱ اداره کل هنرهای زیبای کشور» و تعویض نام ارکستر به صبا، انتشار دوئو سنتور در سه گاه.
حسین دهلوی، در سال ۱۳۰۶ در تهران به دنیا آمد. او آموزش موسیقی را از پنج سالگی نزد پدرش، معزالدین دهلوی که از شاگردان علی اکبر شهنازی بود، آغاز کرد و در ۹ سالگی با تشویق مادرش به ساز ویولن علاقه مند شد.
فراگیری ویلن را نزد ابوالحسن صبا پی گرفت. او همچنین در هنرستان عالی موسیقی نزد حسین ناصحی و هایمو تویبر آهنگسازی را فرا گرفت. او به شکل خصوصی در این زمینه از آموزش های توماس کریستین داوید نیز بهره مند شد. «باله بیژن و منیژه» و «سبکبال» از پرآوازه ترین آثار او می باشند.
در نوزدهمین دوره انتخاب کتاب سال در سال ۱۳۷۹ کتاب «پیوند شعر و موسیقی آوازی» نوشته حسین دهلوی٬ برنده جایزه کتاب سال شد.

نقل قول ها

حسین دهلوی (۳۰ سپتامبر ۱۹۲۷، تهران) موسیقی دان، آهنگساز، نوازنده و مؤلف ایرانی است. او رهبر ارکستر مضرابی ایران می باشد.
• «موسیقی ما باید استفاده از تکخوانی و تکنوازی را محدود کرده و کمی به سمت موسیقی جمعی حرکت کند. در واقع باور من این است که موسیقی جمعی یا چند صدایی یکی از راه هایی است که ما می توانیم بر اساس موسیقی سنتی، کارهایی در خور شأن مردم و موسیقی ملیمان ارایه دهیم. این کار هم از یکنواختی موسیقی جلوگیری می کند و هم امکانهای بیشتری را در اختیار مخاطبان قرار می دهد.»• «زندگی بدون موسیقی اصلاً برایم قابل تصور نیست و همیشه هم فکر می کنم که زندگی بدون موسیقی خیلی خالی است.»• «لازمهٔ ادامه حیات این است هر کسی بنا به سلیقه اش، ذوق موسیقی داشته باشد و زندگی اش با موسیقی عجین باشد. به همین دلیل هم هست که می گویند موسیقی غذای روح است.»• «موسیقی و ترویج آن برای روحیه مردم خیلی خوب است و براین باورم که اگر زندگی مردم با موسیقی عجین باشد، دیگر چهره های غمگین نخواهیم داشت و اینها همه در حالی است که مشاهده م یشود امروزه متأسفانه توجه و ترویج موسیقی خیلی سیستماتیک نیست و هر فردی تنها با توجه به علایق شخصی خود ممکن است به سمت موسیقی گرایش پیدا کند.»مصاحبهٔ با او، چاپ ۵ آبان ۱۳۹۰/ ۲۷ اکتبر ۲۰۱۱ -> شرق


کلمات دیگر: