کلمه جو
صفحه اصلی

دنیس ریچی

دانشنامه عمومی

دنیس مک آلیستر ریچی (به انگلیسی: Dennis MacAlistair Ritchie) (زاده ۹ سپتامبر ۱۹۴۱ - درگذشته ۱۲ اکتبر ۲۰۱۱) دانشمند علوم رایانه آمریکایی بود که بیشتر به عنوان خالق زبان برنامه نویسی سی و مشارکت هایش در توسعهٔ سیستم عامل یونیکس، به همراه کن تامسون، شناخته می شود. ریچی و تامپسون جایزه تورینگ را در سال ۱۹۸۳ از انجمن ماشین های حسابگر دریافت کردند. آن ها همچنین در سال ۱۹۹۰ مدال همینگ را از کانون مهندسین برق و الکترونیک و در سال ۱۹۹۹ مدال ملی فناوری را از رئیس جمهور وقت ایالات متحدهٔ آمریکا، کلینتون دریافت کردند. ریچی زمانی که در سال ۲۰۰۷ خود را بازنشسته کرد رئیس دپارتمان تحقیقات نرم افزار سیستم شرکت لوسنت بود. گفته شده که او در شکل گیری عصر دیجیتال نقش به سزایی داشته است. او در محفل هکرها بیشتر با نام کاربری خود، dmr شناخته می شود، و حرف R در K&R از نام خانوادگی او گرفته شده است که یکی از نویسندگان این کتاب است.
وی در محله برونزویل شهر نیویورک به دنیا آمد. پدرش، آلستیر ای. ریچی دانشمند کهنه کار آزمایشگاه بل و یکی از نویسندگان تئوری طراحی مدارهای سوئیچینگ بود. وی در دوران کودکی به همراه خانواده به شهر سامیت در ایالت نیوجرسی نقل مکان کرد. در همان شهر بود که از دبیرستان سامیت فارغ التحصیل شد. وی از دانشگاه هاروارد در رشتهٔ فیزیک و ریاضیات کاربردی فارغ التحصیل شد.
ریچی در سال ۱۹۶۷ شروع به کار در آزمایشگاه های بل، مرکز تحقیقاتی علوم کامپیوتر کرد و در سال ۱۹۶۸ دکترای خود را از دانشگاه هاروارد تحت نظارت پاتریک سی. فیشر دریافت کرد. پایان نامهٔ وی «پیچیدگی محاسباتی و ساختار برنامه» بود.
ریچی عمده شهرت خود را مدیون ابداع زبان برنامه نویسی سی است. همچنین حرف R در کتاب K&R (یک کتاب مرجع مشهور که نویسندگان آن ریچی و کرینگهان بودند) اشاره به نام ریچی دارد. ریچی همکار کن تامپسون بود و این دو، دانشمندانی بودند که برای نوشتن نسخهٔ اصلی یونیکس مشهور شدند. یکی از مهم ترین همکاری های ریچی با تامپسون در پروژهٔ یونیکس، بردن آن برنامه به ماشین ها و پلتفرم های مختلف بود

نقل قول ها

دنیس ریچی یک دانشمند علوم رایانه است که زبان برنامه نویسی سی را طراحی کرده است. ایشان در سال ۱۹۸۳ به همراه کن تامسون جایزه تورینگ را دریافت کرد.
• چیزی که ما می خواستیم تنها یک محیط خوب برای برنامه نویسی کردن نبود، در عوض سیستمی بود که حول آن دوستی و مصاحبت شکل بگیرد. ما از روی تجربیات می دانستیم که اساس رایانش اشتراکی، آن طور که از طریق رایانه های اشتراک زمانی، قابل دسترسی از راه دور فراهم می شود، فقط این نیست که برنامه ها به جای یک پژنگ نگار، در یک ترمینال تایپ شوند، بلکه تشویق به ارتباط نزدیک است.• یونیکس بسیار ساده هست، تنها یک نابغه باید باشید تا بتوانید سادگی آن را درک کنید.• یوزنت جای عجیبیه.• سی قدرت زبان اسمبلی رو داره و سادگی ... زبان اسمبلی.


کلمات دیگر: