کلمه جو
صفحه اصلی

مجدالملک سینکی

دانشنامه عمومی

میرزامحمدخان مجدالملک سینَکی نیای بزرگ خاندان امینی از رجال عصر قاجار و از نویسندگان این دوره بود.نبو
شیوه خاصی که میرزامحمدخان مجدالملک سینکی در خط شکسته نستعلیق ایجاد کرده بود، بعدها توسط دو پسرش میرزا علی خان امین الدوله و میرزا تقی خان مجدالملک ادامه یافت و سبکی خاص در نویسندگی و انشاء عصر قاجار پدیدآورد.
رساله او با نام کشف الغرایب که به خاطر لقب نویسنده اش به رساله مجدیه معروف گشته است مملو از مطالب گوناگون و انتقادات کوبنده به دستگاه دولتی است و یکی از مهم ترین رسائل اخلاقی و انتقادی روزگار قاجار به شمار می آید.
او در سال ۱۲۲۴ق در منطقه سینک لواسانات از توابع استان تهران به دنیا آمد. پدرش آقافتحعلی خان و پدربزرگش، باباخان، از اعیان مازندران بودند. باباخان، پدربزرگ مجدالملک، معاصر نادرشاه افشار و کریم خان زند بود. او در دوران فروپاشی و هرج و مرج ناشی از واژگونی پادشاهی نادرشاه، به لشکرکشی و قدرت نمایی دست زد. گفته شده او لشکرک واقع در لواسان را تجهیزگاه لشکر خود قرار داده بود و تا دامنه البرز را تحت حکومت خود آورده بود. با ظهور آقامحمدخان، باباخان به او گروید، اما پس از مرگ وی برسلطنت فتحعلی شاه قاجار سر فرود نیاورد و در مازندران سر به شورش برداشت. فتحعلی شاه در نهایت او را به اسارت آورد و چشمانش را نابینا ساخت و به نور تبعیدش کرد. آقافتحعلی، پسر باباخان، دختر میرزا اسدالله لشرنویس نوری و خواهر میرزا آقاخان نوری را به عقد خود درآورد و فرزندان بسیاری یافت. از آن میان دو تن، صفی و محمد (مجدالملک) را فتحعلی شاه به تهران آورد و نزد خود نگاهداری کرد و همچون پسران خود پرورد.


کلمات دیگر: