کلمه جو
صفحه اصلی

هیوروتات

لغت نامه دهخدا

هئوروتات. [ هََ ئور وَ ] ( اِخ ) ( اوستائی ) در فارسی امروزین ، خرداد که نام سومین ماه از سال شمسی است. در اوستا یکی از امشاسپندان و غالباً با امشاسپند امرداد یکجا آمده است. خرداد نماینده رسائی و کمال اهورامزداست و در این گیتی به نگهبانی آب گماشته شده است. در اوستا از واژه خرداد مانند نامهای امشاسپندان و ایزدان دیگر، گاهی معنی آن که رسائی و کمال است اراده میشود وگاهی نام مخصوص یکی از مهین فرشتگان است. این واژه از دو جزء ترکیب یافته نخست هئورو رجوع به هئورو شودو جزء دوم تات که در فارسی امروزی «داد» شده ، پساوندی است که به پایان برخی از واژه ها پیوسته ، میرساند که در آن واژه اسم مجرد و مؤنث است چنانکه در «ارشتات » ( = راستی و درستی ) و دروتات ( = درستی ) و اوپرتات ( = برتری ) و جز آن دیده میشود. این «داد» با کلمه دات که در فرس هخامنشی و اوستا به معنی قانون است و در فارسی داد گردیده و به معنی عدالت گرفته شده و همچنین با «دات » دیگر که اسم مفعول «دا» میباشد و درفرس هخامنشی و اوستا به معنی دادن و آفریدن و بخشیدن است و در فارسی امروزی نیز «داد» شده چنانکه در بغداد ( بغ + داد ) و خداداد و غیره دیده میشود، ربطی ندارد. ( از فرهنگ ایران باستان ، تألیف پورداود ص 57 ).

دانشنامه عمومی

خرداد یا هـَئوروَتات. به معنی تمامیّت، کلیّت، رسایی و کمال است و مظهری از مفهوم نجات و رستگاری برای افراد بشر. آب را می پاید و در این جهان، شادابی گیاهان مظهر اوست. همکاران این امشاسپند ایزد تیشتر و باد و فروَهر پرهیزکاران هستند. در دوران تازش اهریمن آب را به یاری فروهرها می ستاند سپس به باد می سپارد و باد آن را با شتاب به سوی کشورها می برد و به وسیلهٔ ابر می باراند. دشمن او تریز نام دارد.نام این امشاسپند همیشه در کنار امشاسپند مرداد آورده می شود.این امشاسپند به کمک امشاسپند مرداد گوهر تن زرتشت را ساختند.
آموزگار، ژاله (۱۳۹۱). تاریخ اساطیر ایران. سمت.
هینلز، جان (۱۳۸۹). شناخت اساطیر ایران. تهران: نشر چشمه.
یارشاطر، احسان (۱۳۹۶). داستان های ایران باستان. تهران: انتشارات علمی و فرهنگی.
نوشتاری از دکتر شاهین سپنتا در وب گاه ایران نامه
در تاریخ اساطیری ایران شش امشاسپند وجود دارد،که به آنها نامیرایان نیکوکار می گویند. نام های این امشاسپندان خصوصیات آن ها را نشان می دهد . این امشاسپندان آفریده ی هرمزد هستند . تعداد امشاسپندان در نوشته های پهلوی شش و گاهی تا سی تا می رسد . شش امشاسپند بر تخت های زرین در خانه ی سروده قرار گرفتند. این شش امشاسپند اصل و منشا خود را از شخصیت های خدای باستان می دانند.
امشاسپند خرداد که در زبان پهلوی ، هورداد و در اوستا ، هـَئوروَتات به معنای تمامیت و کمال است . خرداد پنجمین امشاسپند است که نگهبان آب است. امشاسپند خرداد در کنار دست راست هرمزد ایستاده است . این امشاسپند جنبه زنانگی دارد .امشاسپند خرداد در دنیای مینویان نماد کمال و پارسایی اهوره مزدا است .از ماه ها ماه سوم سال و از روزها روز ششم ماه به نام این امشاسپند است .زرتشت را متولد روز خرداد از ماه فروردین می دانند. خرداد را سرور ماه ها ، روزها و سال ها نامیده اند.
امشاسپند خرداد جنبه زنانه دارد و ایزد تیشتر ،باد و فروهر پرهیزکاران همیار او هستند و به او کمک می کنند .امشاسپند خرداد در دوران حمله اهریمن آب را به یاری فروهرها می فرستد و به باد دستور می دهد آب را با سرعت به سوی کشورها برده ،هنگاهی که تیشتر با اپوش دیو خشکی و خشکسالی نبرد می کند ،امشاسپند خرداد اب را به یاری تیشتر می فرستد.

پیشنهاد کاربران

هـَیوروَتات به معنی تندرستی و در زبان پهلوی خُردات یا هُردات به معنی رسایی و کمال است.
نیبرگ هئورتات را از خانواده salvus لاتینی به معنی تندرستی و خوشی جهانی می داند.
هـَیوروَتات، در اسطوره های ایرانی و زرتشتی، پنجمین امشاسپند و پاسدارنده آب ها و سرسبزی است

هَئوروَتات ششمین روز هر ماه در گاهشمار و گاهنامه اوستایی است.


کلمات دیگر: