کلمه جو
صفحه اصلی

شاخص بتا

دانشنامه عمومی

استفاده از شاخص بتا به عنوان یکی از شاخص های سنجش ریسک از دهه ۱۹۸۰ به بعد رایج شده است.برای توضیح ضریب بتا و تعیین روابط محاسباتی آن، باید خط مشخصه (Characteristic Line) را مورد بررسی قرار دهیم. این خط، رابطه روند بازدهی یک سهم با روند بازدهی شاخص بازار را تعیین می کند. معادله کلی خط مشخصه که یک خط رگرسیونی است به صورت ذیل نشان داده می شود:
ریسک
دارایی درخطر
شاخص ادراک فساد
که در آن، ri متغیر وابسته و نماینده روند بازدهی سهم می باشد. rm متغیر مستقل و نماینده بازدهی بازار می باشد. \betai در معادله فوق، شیب خط رگرسیون است که نشان دهنده تغییرات نرخ بازدهی سهم در مقابل تغییرات بازار است. ضریب بتا برای یک سهم از رابطه زیر نیز قابل محاسبه است:
ضریب بتا معیاری برای محاسبه ریسک سیستماتیک است و می تواند به عنوان شاخصی برای رتبه بندی ریسک دارایی های مختلف قرار گیرد. در صورتی که ضریب بتا برای یک دارایی بیشتر از یک باشد، نوسانات بازدهی آن سهم بیشتر از نوسانات بازار خواهد بود و به آن دارایی پرریسک گفته می شود. به عکس دارایی های با ضریب بتای کمتر از یک، به مفهوم نوسانات کمتر از نوسانات بازار است و به آن دارایی کم ریسک گفته می شود.
الگو:اقتصاد-کلان

دانشنامه آزاد فارسی

شاخصِ بِتا (beta index)
میزان ریاضی همبندی (به هم پیوستگی) شبکۀ حمل و نقل. اگر شبکه را به صورت نقشۀ توپولوژیک ساده شده ای در نظر بگیریم که شامل تعدادی گره (اتصال، تلاقی) و یال (خط ارتباطی) است، شاخص بتا برابر است با تعداد گره ها تقسیم بر تعداد یال ها. اگر تعداد گره هاn و تعداد یال هاe باشد، آن گاه شاخص بتا از فرمول(فرمول ۱) به دست می آید. هرچه این عدد بزرگ تر باشد، همبندی شبکه بیشتر است. ß بزرگ تر از ۱، نشان دهندۀ مدار کامل است.
فرمول ۱:
شاخصِ بِتا


کلمات دیگر: