کلمه جو
صفحه اصلی

زیگورات

دانشنامه عمومی

ذیققوررت کلمه ای اکدی است. در ایران تلفظ این کلمه از مقالات رومن گیرشمن گرفته شده و بیشتر «زیگورات» خوانده شده است، به معنای بلند و بر افراشته ساختن. در تمدن های باستانی آسیای غربی نیایشگاهی برای خدایان می ساختند و والاترین آن زیگورات نامیده می شد و معنای آن بالا رفتن به سوی آسمان است. آنها زیگورات را بر بلندی ها می ساختند. در زیگورات ها از بهترین و استوارترین مصالح ساختمانی آن زمان بهره گرفته شده است.


در تمدن های باستانی آسیای غربی نیایشگاهی برای خدایان می ساختند و والاترین آن زیگورات نامیده می شد و معنای آن بالا رفتن به سوی آسمان است. آن ها زیگورات را بر بلندی ها می ساختند. در زیگورات ها از بهترین و استوارترین مصالح ساختمانی آن زمان بهره گرفته شده است.
گروه تحقیق و آموزش شرکت توسعهٔ گردشگری زیگورات
زیگورات «ذیققوررت» کلمه ای اکدی است. واژه سومری آن زیقورات و ایلامی آن زیقورتو است.
در ایران تلفظ این کلمه از مقالات رومن گیرشمن گرفته شده و بیشتر «زیگورات» خوانده شده است، به معنای بلند و برافراشته ساختن.
زیگورات ها به شکل هرم هستند اما جنس آن ها از خشت یا آجرگلی بوده است.

معبد ، عبادتگاه


کوهی مقدس در استان یزد که در نزدیکی یزد واقع شده است


کوهی مقدس در نزدیکی شهر یزد می باشد


دانشنامه آزاد فارسی

زیگورات (ziggurat)
(یا: زَقّوره) معبدی بلند و به شکل هرمی پلکانی شکل با قاعدۀ چهارگوش. زیگورات واژه ای اَکَدی از ریشه زَکّورَّه به معنی معبد بلند است که در زبان عیلامی، زَکْرَتو تلفظ می شد. زیگورات ها چندطبقه بودند. زیگورات های بلند یک طبقه هم وجود داشت؛ مانند زیگورات عیلامی هفت تپه. در رأس زیگورات اتاقک مقدس یا کوکونو قرار داشت. زیگورات ها در تمدن های بِینُ النَّهرِین و عیلام پیش از هَخامَنِشی ساخته می شد. قدیمی ترین زیگورات شناخته شده، زیگورات شهر اور با قدمت ۲۱۰۰پ م است. زیگورات بابِل معروف ترین زیگورات جهان است که با بیش از ۹۰ متر ارتفاع، توصیف آن با نام برج بابِل در عهد عتیق آمده است.

پیشنهاد کاربران

نام یک بنای تاریخی در چغازنبیل واقع در شمال شرقی خوزستان . . .

کوه بلندو سرچشمه زندگی

نام یک آثار تاریخی در چغازنبیل


زی گورات: گورات جمع گور به معنی قبر.
گور زندگان بر عکس گور مردگان که در زمین کنده میشود، در ارتفاع قرار میگیرد. منظور محل زندگی خدایان یا عبادتگاه. احداث زی گورات ها در بین اقوام بومی قاره آمریکا هم مرسوم بوده است. اقوام سامری یا سومری ( سامر - مانند دریا ، سومر - به سوی دریا ) از اقوام آریایی بوده اند. در حماسه گیل گامیش کلمات زیادی پیدا میشوند که با زبانهای بومی فعلی ایرانی شباهت زیادی دارند. مثلا پدر گیل گامیش طبق متن های جدید به بعضی زبان های اروپایی ( آلمانی )
Abad و مادرش Nisun که اولی به معنای ابد یا آباد و دومی نَی سان. شهر اوروک در اصل او رُخ می باشد. قوم Akkad را میتوان بصورت اَک کَد
نوشت که تقریبا به معنای کوچک قد یا کوتاه قد می باشد. شهر نینوا پایتخت دوم دولت آشور به معنای نوای نَی میباشد. ملکه شهر اوروخ که ایشتار یا ای نه نه ( inana ) باشد نام خدای مادر در باورهای اولیه قوم یهود بوده و از بعدا از آن ملکه اقتباس شده است. اهریمنی که گیل گامیش و رفیق اش اینکیدو در جنگل مقدس سرو ها اورا شکار کردند، chubaba یا خُم بابا می باشد که به معنای پدر مَی جات یا نگهدارنده خُم های مَی میباشد. و شباهت های بسیاری دیگر. به نظر میرسد که قوم یهود ، اقوام عرب و اقوام عجم در اصل و ریشه از اقوام آریایی باشند.

معبد برج مانند

زیگورات از دو بخش زیگ و اورات تشکیل شده زیگ همان زیچ یا ذیچ است و به معنی محل یا مکان دید زدن است که ذی همان دی به معنی دیدن است و اورات میتواند به ریخت هورات و خورات هم باشد که به معنی خورشید ها است و جمع خور یا اور است پس زیگ اورات محلی برای رصد اجرام آسمانی است.

زقورات جمع مونث سالم زقوره است مانند سیارات که جمع مونث سالم سیار ه میباشد زقوره یا زقورات یک لغت کاملا سامی است مانند سیاره و هزاران لغت دیگری که از زبان عربی و دیگر زبانهای سامی وارد ترکی و فارسی شده اند. برخلاف تصور غلط عموم که می پندارند زبان عربی فاقد برخی از حروف است اما در حقیقت زبان عربی دارای دو الفبا میباشد الفبای نوشتاری و الفبای گفتاری در الفبای گفتاری زبان عربی حروف گ /چ/پ و حتی ژ وجود دارد و در واقع گفته میشود که الفبای گفتاری زبان عربی ادامه الفبای اقوام سامی پیش از اسلام میباشد و امروزه نیز این الفبا در مکالمات روزمره اعراب استفاده میشود.
بومیان عرب خوزستان و عراق و مصر و عربستان که امروزه صاحب شناخته شده ترین و بزرگترین زیگورات های باستانی هستند ودر حقیقت مردمان این سرزمین ها نوادگان سامیان باستان می باشند همچنان در تلفظ خود زقورات را زیگورات تلفظ میکنندو همواره در لهجه شان ق را گ تلفظ میکنند ( مانند قبل - گبل /عقب - عگب/قبیله - گبیله/ قال - گال ) و چندان بعید نیست که اصل این لغت زیگورات بوده و بعدها درالفبای نوشتار ی عربی که فاقد حرف گ میباشد زقورات نوشته شده و ثبت گشته است.
زقورات یا زیگورات معابد اقوام سامی پیش از اسلام بوده و سامیان هزاران سال پیش از ورود آریایی ها به فلات ایران در بین النهرین و جزیره العرب و سایر مناطق خاورمیانه سکونت داشته اند. بعد از اسلام اکثر سامی ها به اسلام روی آورده وزبان عربی را اختیار کردند و تنها عبری ها بر مذهب و زبان خود که همان یهودیت باشد اصرار ورزیدند. امروزه تمامی زیگورات های کشف شده در عراق و سعودیه و اردن سوریه میباشد و حتی اهرام مصر نیز به گونه ای کاربردها و شباهت های فروانی با زیگورات دارند.


کلمات دیگر: