کلمه جو
صفحه اصلی

کنفرانس تهران

فرهنگ فارسی

کنفرانسی که از ۵ تا ۹ آذر سال ۱۳۲۲ ه ش در تهران مرکب از سران سه دولت بزرگ : روزولت رئیس جمهور کشور ایالات متحده آمریکا استالین نخست وزیر اتحاد جماهیر شوروی و چرچیل نخست وزیر انگلستان تشکیل شد . در این کنفرانس سران دول مذکور درباره آینده جنگ دوم جهانی بحث کرده و تدابیری اتخاذ نمودند . بقول چرچیل تهران در آن چهار روز مرکز ثقل بزرگترین قدرت نظامی و اقتصادی و سیاسی تاریخ چند هزار ساله دنیا گردیده بود .

دانشنامه عمومی

کنفرانس تهران (اسم رمز: یوریکا) با شرکت وینستون چرچیل، فرانکلین دلانو روزولت، و ژوزف استالین از ۶ تا ۹ آذرماه ۱۳۲۲ (۲۸ نوامبر تا ۱ دسامبر ۱۹۴۳) به صورت سرّی و محرمانه در سفارت شوروی در تهران، پایتخت ایران برگزار شد.
تهران ۴۳ (فیلم)
اشغال ایران در جنگ جهانی دوم
جنگ جهانی
جنگ جهانی دوم
مهاجرت لهستانی ها به ایران
این کنفرانس در پی کنفرانس قاهره و پیش از کنفرانس های پوتسدام و یالتا برگزار شد. هدف کلّی همهٔ این کنفرانس ها توافق دربارهٔ چهرهٔ جهان پس از پایان جنگ جهانی دوم بود. استقلال و تمامیت ارضی ایران با صدور اعلامیه ای در پایان کنفرانس تضمین گردید.
موضوعات اصلی ای که به نتیجه رسید، عبارت بود از: تاریخ و ابعاد پیاده شدن نیروهای بریتانیایی و آمریکایی در فرانسه و حملهٔ تهاجمیِ نیروهای روسی در ارتباط با آن، منابع اختصاص یافته به جبهه های ایتالیا، بالکان و برمه که چرچیل نمی خواست مورد غفلت واقع شوند.
مهم ترین توافقی که در این کنفرانس به دست آمد، دربارهٔ گشایش جبهه در غرب اروپا بود. در خلال این کنفرانس، در روز ۲۹ نوامبر، چرچیل به جهت شجاعت و دلاوری نیروهای ارتش شوروی در پاسداری از شهر استراتژیکِ استالینگراد، یک شمشیر را که به شمشیر استالینگراد شهرت یافت، به استالین اهدا کرد.این کنفرانس از این جهت سرّی بود که آلمان ها در صدد ترور رهبران سه کشورِ درگیر در جبههٔ مقابل متحدین بودند. هیتلر خود به یک افسر آلمانی به نام سرهنگ کنراد زینر مأموریت ترور را واگذار کرد. نام این عملیات را هم آلمان ها «عملیات پرش بلند» نام نهادند (شرح این عملیات در کتابی با نام عملیات پرش بلند تدوین شده است).


کلمات دیگر: