کلمه جو
صفحه اصلی

یوم کیپور

فارسی به انگلیسی

yom kippur

Yom Kippur


دانشنامه عمومی

یوم کیپور (به عبری: יוֹם כִּפּוּר) که معنی واژه به واژه آن از زبان عبری روز بخشایش گناهان است و به نام روز آمرزش نیز شناخته می شود؛ مهم ترین جشن مذهبی یهودیان و مقدس ترین روز در گاه شماری عبری است.
قربانی صبحگاه (تامید): کوهن گادول اول قربانی روزانه معمولی را در صبحگاه انجام می داد. این مراسم معمولاً توسط روحانیون عادی انجام می شد. برای اینکار او یک لباس طلایی خاص می پوشید و دست ها و پاهای خود را در میکوه می شست.
تعویض لباس: کوهن گادول در میکوه خاصی در معبد غسل می کرد و سپس لباس خاصی می پوشید. او دست ها و پاهای خود را دو بار می شست.
قربانی گاو به عنوان کفاره شخصی: کوهن گادول بر روی گاو خم می شد و اعتراف به گناهان خود و خانواده اش می کرد و نام خد-ا (ی-ه-و-ه) را بر زبان میاورد. مردم بعد از شنیدن آن نام سجده می کردند. او سپس گاو را قربانی کرده و خون آن را در ظرفی جمع می کرد.
قرعه بین دو بز: در دروازه شرقی، کوهن گادول بین دو بز قرعه می کشید و یکی را برای خد-ا قربانی می کرد و یکی را برای عزازل کنار می گذاشت. کوهن گادول بین شاخهای بزی که برای عزازل در نظر گرفته شده بود نواری قرمز رنگ می بست.
آماده سازی عود
قربانی عود
پاشیدن خون گاو در قدس الاقداس
قربانی بز برای کفاره گناهان کوهنها
پاشیدن خود در قدس
سوزاندن خون در آتشگاه
بز برای عزازل
آماده سازی حیوانات قربانی
خواندن تورات
تعویض لباس
قربانی قوچها
قربانی مصاف
سوزاندن امحا و اشحا
تعویض لباس
خارج کردن عود از قدس الاقداس
تعویض لباس
قربانی عصرانه
در دهمین روز پس از روش هاشانا (عید سال نو عبری) که دهمین روز ماه تیشری در گاهشماری عبری است، یوم کیپور دانسته می شود. در روز یوم کیپور، موسی از کوه سینا بازگشت.
بر اساس میشنا، روزه گرفتن در یوم کیپور واجب است؛ همچنین یهودیان در این روز باید نیم ساعت قبل از مغرب تا نیم ساعت بعد از مغرب روز بعد، از خوردن و آشامیدن پرهیز کنند، از خودشویی بپرهیزند، از استعمال بوی خوش و روغن مالیدن به بدنشان خودداری کنند؛ همچنین آن ها نباید کفش چرمی به پا کنند یا با همسر خویش جماع کنند، حتی برخی از آن ها به فرزندان خود نیز شیر نمی دهند و به حیواناتشان نیز طعام نمی دهند؛ یهودیان معمولاً در غروب روز پیش از یوم کیپور را نیز جشن می گیرند و غذای ضیافت برپا می کنند؛ در این شام گاه نانی بر سفره می نهند که به شکل بال است و معمولاً آن را نمادی از فرشتگان می دانند. در این روز معمولاً یهودیان به نشانهٔ شادمانی لباس سفید برتن می کنند. یهودیان در روز کیپور، چهار نوبت به کنیسه می روند و دعا و نماز می خوانند و یک بار هم ایستاده مکتوبی را می خوانند که مربوط به آمرزش گناهان است. خاخام پایان روزه یوم کیپور را با دمیدن در کرنای شوفار به آگاهی یهودیان می رساند، و آن ها بیست و پنج ساعت روزه خود را می گشایند.
نام دیگر این روز، روز مقدس یا روز عاشوراست.

دانشنامه آزاد فارسی

یوم کیپور (Yom Kippur)
(در عبری به معنی «روز آمرزش گناهان») روز عید مقدس یهود، در دهم ماه تِشرین (اوایل پاییز) ماه اول سال. یوم کیپور با ادعیه ای خاص و روزه ای ۲۴ساعته، عیدی برای توبه و پاک شدن از گناهان و پایان ده روز توبۀ پس از رُش هَشانا، سال نو یهود، است.


کلمات دیگر: