کلمه جو
صفحه اصلی

رویا


مترادف رویا : احلام، خواب، نوم، واقعه

متضاد رویا : بیداری، یقظه

فارسی به انگلیسی

daydream, fantasy, reverie, vision, growing

growing


daydream, dream, fantasy, reverie, vision


فارسی به عربی

رویة

فرهنگ اسم ها

اسم: رویا (دختر) (عربی) (طبیعت) (تلفظ: ro’yā) (فارسی: رؤيا) (انگلیسی: roya)
معنی: آنچه که انسان در خواب ببیند، آرزوهای شیرین، روینده، خواب، آنچه در خواب بینند، ( به مجاز ) چهره ی زیبا و مطلوبی است که در عالم خواب دیده شود، رؤیا، مجموعه ای از تصاویر، افکار، و احساسات که در حالت خواب بطور غیرارادی از ذهن می گذرد، آنچه واقعیت ندارد و فقط در عالم خیال می یابد

اسم: رؤیا (دختر) (عربی) (تلفظ: ro’yā)
معنی: ( عربی ) خواب، آنچه در خواب بینند، ( به مجاز ) چهره ی زیبا و مطلوبی است که در عالم خواب دیده شود، رویا، مجموعه ای از تصاویر، افکار، و احساسات که در حالت خواب بطور غیرارادی از ذهن می گذرد، آنچه واقعیت ندارد و فقط در عالم خیال می یابد

(تلفظ: ro’yā) (عربی) خواب ، آنچه در خواب بینند ؛ (به مجاز) چهره‌ی زیبا و مطلوبی است که در عالم خواب دیده ‌شود .


مترادف و متضاد

vision (اسم)
بینایی، الهام، خیال، بصیرت، تصور، دید، وحی، منظره، رویا

احلام، خواب، نوم، واقعه ≠ بیداری، یقظه


فرهنگ فارسی

روییدن
( اسم ) آنچه که انسان در خواب بیند . یا رویای صادق ( صادقانه ) حقایقی که پارسایان در خواب بینند . توضیح : حقایقی را که در خواب بینند رویای صادقه گویند و آنچه که در بیداری دست دهد مکاشفه گویند و آنچه که ما بین خواب و بیداری دست دهد خلسه گویند .
روئ یا

فرهنگ معین

(رُ ) [ ع . رؤیا ] (اِ. ) آن چه انسان در خواب بیند.

(رُ ) [ ع . ] (اِ. ) آن چه انسان در خواب بیند.

لغت نامه دهخدا

رویا. (از ع ، اِ) رؤیا. (ناظم الاطباء) (از برهان ). رجوع به رؤیا شود.


رؤیا. [ رُءْ ] ( ع اِ ) خواب دیدن. ( دهار ) ( المصادر زوزنی ) ( تاج المصادر بیهقی ). خواب که دیده شود. ج ، رُؤی ̍. ( منتهی الارب ). آنچه در خواب بینند. ج ، رؤی. ( از آنندراج ) ( از غیاث اللغات ) ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). هرآنچه در خواب بینند. بخجج. تیناب. بوشپاس. گوشاسب. ( ناظم الاطباء ). حلم. واقعه. در عالم خواب دیدن. گوشاسب.بوشاسب. آنچه در خواب دیده شود. ( یادداشت مؤلف ).
- رؤیای صادقه ؛ یعنی خوابهایی که درست و مطابق با واقع است و بالجمله آنچه انسان در خواب بیند اگر مطابق با واقع باشد رؤیای صادقه گویند. کاشانی گوید: نفس در اتصال به نفوس فلکی نقوشی در وی مرتسم می گردد و به حوادث آینده علم پیدا می کند و این معنی هم در عالم خواب دست می دهد و هم در بیداری. آنچه در خواب باشد رؤیای صادقه و آنچه در بیداری باشد مکاشفه و آنچه مابین نوم و یقظه دست دهد، خلسه گویند و این نقوش اگر در عالم خواب منقش گردد، آنچه معلول امور مزاجی و مادی باشدنه بواسطه اقتباس از مبادی عالیه آن را اضغاث و احلام نامند و آنچه از مبادی عالیه باشد که کشف و شهود گویند و روایت است که «اول ما بدء برسول اﷲ من الوحی الرؤیا الصادقة فی النوم » و این رؤیا جزیی از نبوت است و در مورد حضرت ابراهیم فرمود: «قد صدقت الرؤیا». ( قرآن 105/37 ). ( فرهنگ مصطلحات عرفاء سجادی به نقل از کشاف و مصباح الهدایة ). || نیک تاریکی. ( ناظم الاطباء ). جاء حین جُن َّ رؤیا و رأیا؛ یعنی هنگامی که تاریکی درآمیخته و او را از دیدن پوشیده بود. ( از اقرب الموارد ).

رویا. ( نف ) روینده و هر چیز که از زمین روید. ( ناظم الاطباء ) ( برهان ). روینده. ( انجمن آرا ) ( آنندراج ) :
قیاس از درختان رویا چه گیری.
خاقانی.
ز یک چشمه رویا شده دانه شان
دو چشمه شده آسیاخانه شان.
نظامی.

رویا. ( سریانی ، اِ ) اسم سریانی عنب الثعلب است. ( از اختیارات بدیعی ) ( تحفه حکیم مؤمن ). رجوع به عنب الثعلب شود.

رویا. ( از ع ، اِ ) رؤیا. ( ناظم الاطباء ) ( از برهان ). رجوع به رؤیا شود.

رویا. (سریانی ، اِ) اسم سریانی عنب الثعلب است . (از اختیارات بدیعی ) (تحفه ٔ حکیم مؤمن ). رجوع به عنب الثعلب شود.


رویا. (نف ) روینده و هر چیز که از زمین روید. (ناظم الاطباء) (برهان ). روینده . (انجمن آرا) (آنندراج ) :
قیاس از درختان رویا چه گیری .

خاقانی .


ز یک چشمه رویا شده دانه شان
دو چشمه شده آسیاخانه شان .

نظامی .



فرهنگ عمید

۱. روینده.
۲. آنچه از زمین می روید، مانند گیاه، آنچه رشد و نمو می کند.

۱. آنچه شخص در خواب می بیند.
۲. آنچه واقعیت ندارد.
* رؤیای صادق (صادقه ): حقایقی که در خواب دیده می شود.

۱. آنچه شخص در خواب می‌بیند.
۲. آنچه واقعیت ندارد.
⟨ رؤیای صادق (صادقه): حقایقی که در خواب دیده می‌شود.


دانشنامه عمومی

چیزی که انسان در خواب میبیند


رؤیا تجربهٔ افکار، تصاویر یا احساساتی است که در هنگام خواب عمیق (اغلب در مرحله خواب رِم) انجام می پذیرد. رؤیا ممکن است شامل اتفاقات عادی و روزمره یا عجیب و غریب بشود. انسان ها به صورت تاریخی همواره اهمیت زیادی برای رؤیا قائل بوده به طرق مختلف به آن نگریسته اند. به عنوان مثال گروهی آن را پنجره ای به سمت مقدسات، گذشته، آینده یا دنیای مردگان در نظر گرفته اند. برخی جوابهای خلاقانه ای برای سؤالات فکری یا عاطفی خویش در رؤیاها یافته اند، و هنرمندانی ایده های هنری نوینی از خواب اتخاذ کرده اند. معروف ترین نظریه روانشناسی در مورد اهمیت رؤیاها متعلق زیگموند فروید می باشد. فروید عقیده داشت که خواب از آن جهت حائز اهمیت می باشد که امیال سرکوب شده ای که خودآگاه از آن ها مطلع نیست عموماً به اشکال نمادینی در خواب ظاهر می شوند. نظریه دیگر متعلق به یونگ بوده که خواب را افشاگر ذهن ناخودآگاه می دید. به عقیده یونگ خواب حوادث آینده را پیش بینی کرده، و به نکاتی در شخصیت خواب بیننده که شخص از آن ها غافل شده است اشاره می کند. نظریه ای دیگر خواب را بر اساس بارهای الکتریکی ای که محرک بخش های مربوط به حافظه مغز هستند توضیح می دهد.
تصورات زنده و روشن (خصوصاً تصاویر و حرکات) ظاهر شده در رؤیا
عواطف و احساسات شدید، خصوصاً ترس، شادی و خشم
پذیرش و واقعی پنداشتن رؤیا توسط شخص خواب بیننده، چنانچه گویی اتفاقات واقعاً در بیداری می افتند.
قطعه قطعه بودن خواب و عدم خودسازگاری آن از نظر زمان ها، شخصیت ها، مکان هایی که وقایع در آن ها اتفاق می افتند.
فراموشی اکثر این خواب ها علی رغم شدت زیاد این واقعیت مجازی. عموماً یادآوری خواب کار سختی است مگر اینکه شخص در وضعیت رم (REM) از خواب برخیزد که حتی در همین حالات نیز قسمت زیادی از آنچه اتفاق افتاده قابل بازیابی از حافظه نیست.
مطالعات مربوط به واسط مغز و رایانه (که بر پایه اندازگیری الکتریکی فعالیت های مغزی استوار هستند) نشان داده اند که نوزادان پنجاه درصد خواب را در وضعیت خواب رم (REM) می گذرانند. این زمان با افزایش سن کم شده چنانچه بالغان جوان در هر هشت ساعت خواب بین ۱٫۵ تا ۲ ساعت رؤیا می بینند. در هنگام خواب دیدن ضربان قلب و فشار خون افزایش یافته، و نفس خواب بیننده سریعتر می شود، در حالی که بدن حرکتی نمی کند. محروم کردن افراد از خواب-رؤیا دیدن باعث کاهش سطح مهارت های آن ها شده و آن ها را زودرنج می کند.
نظریه پردازی در مورد رؤیاها نیازمند جمع آوری داده ها و تحلیل آن ها می باشد. از آنجایی که مشاهده مستقیم رؤیاهای افراد مختلف ناممکن می باشد، رؤیاها باید از بخش قابل مشاهده رفتاری انسان ها استنتاج شوند. اما این گونه روش های جمع آوری داده و اهدافی که این روش ها دنبال می کنند، خود بر روی نتایجی که نهایتاً گرفته می شوند تأثیر می گذارند. گزارش هایی که از خواب افراد در محیط خانه جمع می شوند با آنهایی که در آزمایشگاه جمع آوری می شوند تفاوت هایی می دارد (عموماً خواب هایی که در خانه دیده می شود ماهیت احساسی و جنسی بیشتری دارند). افراد به ندرت به صورت فوری ذکر می کنند که خوابشان را رنگی دیده اند، اما پس از پرسیدن سؤالات دقیق عموماً وجود رنگ ها را در خوابشان ذکر می کنند. زمان خواب روی آن تأثیر می گذارد، مثلاً خواب های صبح عموماً غنی تر و پیچیده تر از خواب های اول شب است. همچنین آنچه که شخص پس از بیداری از خوابش به یاد می آورد، با آنچه پس از گذشت مدتی زمان در وضعیت بیداری به یاد می آورد متفاوت است. خواب های افراد مختلف دارای ویژگی های منحصربه فرد می باشد.
از نظر علمی شاید بتوان گفت که رویا برای این است که حافظه در حین خواب تخریب نشود و ما خاطرات را از دست ندهیم. مثالی در این باره : جهان را در نظر بگیرید که ستاره ها در آن پراکنده شده اند اگر ستاره ها (رویا ها) نباشند بعُد بینی و کلاٌ فاصله  و ابعاد چیزه بی معنی ای میشود و شما فقط سیاهی میبینید و سیاهی هم که در نظر بُعدی ندارد و به اصطلاح در نیستی به سر خواهید برد.


دانشنامه آزاد فارسی

رؤیا
مجموعه ای از رویدادها و تصاویر که از طریق ذهن در خواب ادراک می شوند. کارکرد رؤیا نامعلوم است، اما زیگموند فروید آن را تحقق آرزوها می پنداشت (کابوس ها رؤیای ناقص ناشی از ترس از تکانه های سرکوب شده اند). رؤیاها در دوره های حرکت سریع چشم (REM) در خواب روی می دهند؛ زمانی که قشر مخ، تقریباً، مانند ساعات بیداری فعال است. رؤیاها تقریباً یک پنجم زمان خواب را تشکیل می دهند. در صورت بالابودن سطح استیل کولین (مادۀ شیمیایی انتقال دهندۀ تکانه های عصبی) رؤیاها در اوایل خواب ظاهر می شوند، و موجب بی خوابی، سردرگمی، و افسردگی می گردند. پیشگیری از دیدن رؤیا، مثلاً با مصرف قرص های خواب آور، نتایج ناخوشایند مشابهی دارد. در فضای علمی قرن ۱۸ اعتقاد به نقش رؤیاها در پیشگویی آینده، اعتبار خود را از دست داد. خواب دیدن روشن زمانی روی می دهد که فرد از خواب دیدن خود آگاه است و تا حدودی می تواند رویدادها را کنترل کند. تقریباً ۶۰ درصد افراد بالغ خواب روشن می بینند و در ۱۶ درصد آنان این تجربه هر ماه تکرار می شود. در حکمت قدیم، رؤیا به هر آنچه در خواب دیده می شود؛ نیز هر آنچه در بین خواب و بیداری، یعنی در حالت خلسه دیده شود، اطلاق می شود. نفس انسانی در هنگام خواب به جهت دوری از تعلقات حسی صوری را می بیند که منشأ آن اموری از این دست است: ۱. مشاهدات روزمره، که در عالَم خواب گاه با صوَر اصلی جلوه گر می شود و گاه به واسطۀ قوۀ متخیله صورت عوض می کند؛ مانند رؤیت دشمن به صورت مار. ۲. آمال و آرزوهایی که ذهن انسان را اشغال کرده و گاه قوۀ متخیله نیز در آن تصرّف می کند. ۳. اختلال مزاج که مثلاً غلبۀ سودا در بدن موجب رؤیت رنگ های سیاه و جنگ می شود. ۴. صفای نفس، که در این صورت نفس انسانی به جهت اتصال به عالم ملکوت و مبادی عالیه وقایعی را مستقیم می بیند و یا با تصرف قوۀ متخیله با صورتی خاص آن را درمی یابد که در صورت نخست نیاز به تعبیر ندارد و در صورت اخیر نیازمند تعبیر و تأویل است. این گونه رؤیاها شبیه به وحی و حاکی از حوادث آینده یا حقایق دیگر است. و نمونه های آن را هرکس در زندگی خود یا اطرافیان به دفعات دیده یا تجربه کرده است. نیز ← خوابگزاری؛ رؤیای صادقه؛ خواب

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] خواب دیدن را رؤیا می گویند که از آن به مناسبت در بابهای طهارت و صلات سخن گفته اند.
از اسباب جنابت خروج منی است؛ در بیداری باشد یا در خواب؛ از مرد باشد یا از زن.
← نظر برخی قدما در غسل ناشی از احتلام زن
غسل کردن برای کسی که قصد دارد یکی از امامان علیهم السّلام را در خواب ببیند مستحب است.
دفع خواب های بد
تسبیح حضرت فاطمه علیها السّلام قبل از خواب جهت دفع خواب بد دیدن استحباب دارد.
حجیت قول معصومین در خواب
...

[ویکی فقه] رؤیا (فقه). خواب دیدن را رؤیا می گویند که از آن به مناسبت در بابهای طهارت و صلات سخن گفته اند.
از اسباب جنابت خروج منی است؛ در بیداری باشد یا در خواب؛ از مرد باشد یا از زن.
جواهر الکلام،ج۳، ص۲-۶.
غسل کردن برای کسی که قصد دارد یکی از امامان علیهم السّلام را در خواب ببیند مستحب است.
العروة الوثقی، ج۲، ص۱۵۴.
تسبیح حضرت فاطمه علیها السّلام قبل از خواب جهت دفع خواب بد دیدن استحباب دارد.
العروة الوثقی، ج۲، ص۶۱۶.
...

جدول کلمات

خواب

پیشنهاد کاربران

یعنی آرزویی که برا ورد نمی شود تبدیل به رویا یا خیال می شود

رویایعنی یه آرزویی که بهش برسی

رویایعنی آرزویه چیزی داشتن

اسم رویا به معنی خیال شیرین هست و آرزوهای شیرین و زیبا

رویا به معنی خواب خیال
و تصاویری زیبا و هیجان انگیز که وجود خارجی ندارد

آرزو های بزرگ انسان که عمدتاً دست نیافتنی است

رویایعنی ارزوی شیرین ودست نیافتنی

رویا یعنی زیبایی ، بی گناه، عشق پنهان

رویا یعنی خیال و هیچ و پوچ، بنظرم اسم های طبیعی قشنگ تره مثل باران رایحه پناه روشنا . . . از اینجور چیزا. . . هرچند خودم رویا هستم

رویا یعنی خواب شیرین و ب آرزو رسیدن


آرزوی بزرگ
آرزوی دست نیافتنی

بی نظیر و خاص

خیال، خواب

تصویر خیالی خوش

خواب شیرین و زیبا روینده

یعنی خواب و خیال و خاص



رویا فکری در ذهن که رخنه در گذشته یا آینده دارد ودر زمان حال فقط از آن میشود در ذهن یاد کرد و امکان آن وجود دارد که هم در خواب وهم در بیداری آن را دنبال کرد و متضاد آن نیز کابوس است.

رویا =ارزو =احلام

خیالات هر انسان را رویا میگویند

آرزو

گُوشاسب

بنظر من اسم زیبایی است خواب وخیال

واژه رویا اربی هست پارسی ان گوشاسب میباشد در کتاب لغت فرس
واژگان پارسی به کار بریم

رویا یعنی خواب و خیال

رویا اسم زیبا و ساده وگرانبهایی رویا یعنی خوابی شیرین و دوست داشتنی رویا یعنی زیبا رو

خواب زیبا ، آرزوی دست نیافتنی

رویا یعنی جایی توی وجودت که غیر از خدا و خودت کسی رازشو نمی دونه یه حس قشنگیه این اسم و دوس دارم. . .

ب نظر من اسم خوشگل و خاصیه. فکر و خیال و آرزوی داشتن بهترین چیزها میشه رویا. . . . ( رویای من اینه ، دنیای بی کینه، دنیای بی کینه، رویای من اینه. . . )

رویا یعنی خواب وخیال یعنی بانویی رویایی

واژۀ فارسی برای رویا = تیناب
تیناب : آنچه در خواب دیده میشود و به عربی رؤیا خوانند. ( لغتنامۀ دهخدا )


هر کسی که نامش رویا است زیبا ترین دختر است

کلمه رویا به معنی زیبایی خواب نیز هست

خواب خوش

آرزو های زیبای خیالی هر انسان

آنچه دوست دارى و بدست نیاوردى

خیال فکر تخیل چیزی که واقعیت ندارد


دست نیافتنی و خیال

وهم خیال

رویایعنی فکروتخیلی که واقعت ندارد. خیال پردازی

خواب و خیال

کلمه day dreamمیتونه اشتباه باشه چرا بیشتر معنی روز خواب یا رویا است و بطور کلی معنی dreamرو نمیشه همینطور حدس زد و بهتر بود بجاش خودdreamنوشته میشد

مجموعه ای از احساسات ما که در میان خواب و بیداری آنها را میبینیم

رؤیا:سورۂ یوسف، آیه۵=خوابی که تعبیری حقیقی دارد، بمعنای قابل رشد، دراصطلاح مردمی بمعنای موجی که بساحل آمده، گاهی هم بمعنای قابل روئیت ودیدنی باشد

رویا پردازی
رویا پردازی ( یا خیالبافی ) و یا به زبان انگلیسی Daydreaming، .
رویا و رویاپردازی یک احساس روانی است و دو نوع است:
• رویا پردازی آگاهانه.
• رویاپردازی ناخودآگاهانه.
وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه آمریکا بعد از شکست تحقیرآمیز در کارزار فشار حداکثری به دنبال بازگشت به برجام است، از واشنگتن خواست به رویاپردازی پایان دهد.

افکاری که شاید هیچ وقت به دست نیاید
خواب زیبا
تفکر درباره ی چیزی که انسان را در زیبایی و عظمت خود غرق کند

رویا
برابر نهاد این واژه در پارسی واژه ی " تَران" است که ما تاکنون واژه ی "ترانه" را شنیدیم که سرودن رویاهای یک چامه سُرا است و با واژه ی انگلیسی " dream" هم ریشه است.

بهترینوخاص ترین اسم دنیا هرکی اسمش رویاس خاص ترینولاتی ترین ادم دنیاس کلارویاهاهمشون خفنن

رویا یعنی چیز دست نیافتنی من خودم اسمم رویاست همه بهم میگن رویای دست نیافتنی

رویا واقعا قشنگترین اسم دخترونه هست و معنی های قشنگی هم داره الان اسم خودم هم رویا هست واقعا اسممو خیلی دوست دارم، رویا = خواب شرین ، کابوس، آرزو، خیال، دست نیافتنی

خاص ترین و قشنگترین اسم فقط رویا است ، خیلی اسم خوبیه - من این اسم رو دوست دارم و طرفدار این اسمم ، ولی اسمم پریناز هست.


کلمات دیگر: