کلمه جو
صفحه اصلی

یمگان

فرهنگ فارسی

یمکان یمغان ینغان . نام قصبهایست از بدخشان . نام این قصبه بدانجهت که ناصر خسرو از بلخ بدانجا رفت و هم در آنجا در گذشت در ادبیات فارسی شهرت یافت .

لغت نامه دهخدا

یمگان. [ ی َ / ی ُ ] ( اِخ ) یمگان دره. از اعمال بدخشان است و منفی ومدفن ناصرخسرو علوی بدانجاست. یمغان. یمکان. ( یادداشت مؤلف ). نام قصبه ای است از بدخشان که بر سمت کاشغر واقع است. گویند مدفن حکیم ناصرخسرو در آنجاست و بعضی گویند در سه روزه آنجاست. ( برهان ). تبدیل یمگان به یمغان و تعریب به ینبقان مؤید رجحان گاف است بر کاف. بنابه نوشته محمدنادرخان در کتاب «راهنمای قطغن و بدخشان » دره یمگان دره ممتدی است مشتمل بر قریب 12 قطعه آبادی ، و بلوک یمگان به عنوان «تکاب یمگان »از مضافات قصبه جرم محسوب و مشتمل بر 23 قشلاق است که جمعاً 2680 خانه و قریب 20000 نفر نفوس دارد و ازقصبه جرم تا دهان «تنکی کران » یمگان گفته می شود. وقصبه جرم از فیض آباد که مرکز بدخشان است شش الی هفت فرسخ فاصله دارد. یکی از آبادیهای یمگان به نام «زیارت حضرت سید» موسوم است و احتمال دارد قبر ناصرخسرو باشد. اهالی اطراف جرم اغلب مانند تکاب و دروج و اهل دره منجان شیعه آغایی خانی ( یعنی اسماعیلیه آقاخانی ) هستند. ( از حاشیه برهان چ معین ) :
کوهی ست به یمگان که نبینند گروهی
کز چشم حقیقت سپس ستر شقایند.
ناصرخسرو.
بر من گذر یکی که به یمگان در
مشهورتر ز آذر برزینم.
ناصرخسرو.
شکر آن خدای را که به یمگان ز فضل او
بر جان و مال شیعت فرمانروا شدم.
ناصرخسرو.
اگر خوار است و بیمقدار یمگان
مرا اینجا بسی عز است و مقدار.
ناصرخسرو.
منگر بدان که در ده یمگان
محبوس کرده اند مجانینم.
ناصرخسرو.
من به یمگان به بیم و خوار و به جرم
ایمنند آنکه دزد و میخوارند.
ناصرخسرو.
ناصرخسرو چو در یمگان نشست
آه او از چرخ این کیوان گذشت.
عطار.
گوشه ٔیمگان گرفت و کنج کوه
تا نبیند روی شوم آن گروه.
عطار.

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۶°۳۰′۵۹٫۷″ شمالی ۷۰°۴۷′۳۹″ شرقی / ۳۶٫۵۱۶۵۸۳°شمالی ۷۰٫۷۹۴۱۷°شرقی / 36.516583; 70.79417
یُمگان یا یَمگان روستایی است در ولایت بدخشان افغانستان. گفته می شود ناصر خسرو در این روستا درگذشت و مدفن او در این مکان است. در توضیح این واژه در لغت نامه دهخدا چنین آمده است:
یمگان (اِخ) یمگان دره. از اعمال بدخشان است و منفی و مدفن ناصرخسرو علوی بدانجاست. یمغان.
یمکان. (یادداشت مؤلف). نام قصبه ای است از بدخشان که بر سمت کاشغر واقع است. گویند مدفن حکیم ناصرخسرو در آنجاست و بعضی گویند در سه روزهٔ آنجاست. (برهان). تبدیل یمگان به یمغان و تعریب به ینبقان مؤید رجحان گاف است بر کاف. بنابه نوشتهٔ محمدنادرخان در کتاب «راهنمای قطغن و بدخشان» درهٔ یمگان درهٔ ممتدی است مشتمل بر قریب ۱۲ قطعه آبادی، و بلوک یمگان به عنوان «تکاب یمگان» از مضافات قصبهٔ جرم محسوب و مشتمل بر ۲۳ قشلاق است که جمعاً ۲۶۸۰ خانه و قریب ۲۰۰۰۰ نفر نفوس دارد و ازقصبهٔ جرم تا دهان «تنکی کران» یمگان گفته می شود. وقصبهٔ جرم از فیض آباد که مرکز بدخشان است شش الی هفت فرسخ فاصله دارد. یکی از آبادیهای یمگان به نام «زیارت حضرت سید» موسوم است و احتمال دارد قبر ناصرخسرو باشد. اهالی اطراف جرم اغلب مانند تکاب و دروج و اهل درهٔ منجان شیعهٔ آغایی خانی (یعنی اسماعیلیهٔ آقاخانی) هستند. (از حاشیهٔ برهان چ معین) :هنگام حمله چنگیز کل اهالی یمگان به کمک ارتش خوارزمشاهی شتافتند

دانشنامه آزاد فارسی

یُمْگان
(یا: یَمکان) دره ای در ولایت بدخشان، واقع در شمال افغانستان. یمگان چندین آبادی کوچک دارد. مردمان آن جا از قدیم اسماعیلی مذهب بوده اند و هنوز هم بر همین آیین اند. شهرت یمگان در تاریخ و ادبیات فارسی به سبب اقامت اجباری ناصرخسرو قبادیانی است، که پس از خروج از بلخ و رفتن به نیشابور و مازندران به این ناحیه پناه برد و تا پایان زندگی همان جا زیست و درگذشت و آرامگاهش نیز در آن جاست.


کلمات دیگر: