کلمه جو
صفحه اصلی

باب بنی شیبه

لغت نامه دهخدا

باب بنی شیبه. [ ب ِ ب َ ش َ ب َ ] ( اِخ ) یکی از دروازه های مسجد حرام ( مکه معظمه ) واقع در شمال شرقی آن :... و چون بگوشه مسجد رسی شمالی مشرقی دریست ، باب بنی شیبه گویند... ( سفرنامه ناصرخسرو چ برلین ص 106 ). و مسجد حرام را چهار در است : باب بنی شیبه بر طرف عراقی است و مایل شمال. ( نزهةالقلوب چ لیدن ج 3 ص 5 ). رجوع به سیرة عمربن عبدالعزیز چ مصر 1331 هَ. ق. ص 250 و امتاع الاسماع چ قاهره 1941 م. ص 432 ، 499، 517 شود.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] باب بنی شیبه یا باب بنی الشمس از درهای مسجد الحرام است و دخول به مسجد الحرام از این باب مستحب است.
باب بنی شیبه از درهای مسجد الحرام است. این باب در شرق مسجد الحرام و در امتداد مسعی قرار دارد که در توسعۀ مسجد، درون آن قرار گرفته است. بنابر آنچه می گویند باب بنی شیبه هم اکنون تقریبا محاذی باب السّلام کنونی و نزدیک ستونهای متمایز از دیگر ستونهای مسجد قرار دارد. بنابراین با دخول از باب السّلام و پیشروی به موازات آن به سمت مسجد، دخول از باب بنی شیبه محقّق می شود. از این عنوان به مناسبت در باب حج نام برده شده است.
احکام باب بنی شیبه
دخول به مسجد الحرام از باب بنی شیبه مستحب است؛ زیرا - بنابر آنچه در روایات آمده است - بت هبل پس از سقوط از بام کعبه به دست حضرت علی علیه السّلام، کنار باب بنی شیبه به سمت مسجد دفن گردیده است که با ورود از این در، بت یاد شده لگد مال می شود. هنگام ورود به مسجد خواندن دعای وارد شده در محلّ باب بنی شیبه مستحب است.
منظور از شیبه
شیبه، شخصی است که در فتح مکه مسلمان شد و پیامبر او را کلیددار خانه کعبه کرد و طایفه "بنی شیبه" تا مدت ها کلیددار و پرده دار خانه ی خدا بودند.


کلمات دیگر: