کلمه جو
صفحه اصلی

بیماری مزمن انسدادی ریه

دانشنامه عمومی

بیماری مزمن انسدادی ریه (به انگلیسی: Chronic obstructive pulmonary disease یا COPD) که همچنین به نام های دیگری همچون بیماری مزمن انسدادی شُش (به انگلیسی: chronic obstructive lung disease یا COLD) و بیماری مزمن انسدادی مسیر هوایی (به انگلیسی: chronic obstructive airway disease یا COAD) معروف است، نوعی بیماری انسدادی ریوی است که با محدود بودن علامت مسیر هوایی به صورت مزمن شناسایی می شود. این بیماری به مرور زمان بدتر می شود. اصلی ترین نشانه های این بیماری شامل مواردی همچون تنگی نفس، سرفه و ایجاد خلط سینه است. بیشتر افرادی که برونشیت مزمن دارند، به COPD مبتلا می شوند.Chest X-ray demonstrating severe COPD. Note the small heart size in comparison to the lungs.   A lateral chest x-ray of a person with emphysema. Note the barrel chest and flat diaphragm.   Lung bulla as seen on CXR in a person with severe COPD   A severe case of bullous emphysema   Axial CT image of the lung of a person with end-stage bullous emphysema.
معمول ترین عامل ایجاد COPD استعمال دخانیات است، البته عوامل دیگری همچون آلودگی هوا و وراثت نیز نقش کمتری در ایجاد آن دارند. در کشورهای در حال توسعه، یکی از منابع اصلی آلودگی هوا، آتش های خوراک پزی و بخاری هایی است که تهویهٔ مناسبی ندارند. در صورتی که افراد به صورت مداوم در معرض این عوامل تحریک کننده باشند، ریه های آن ها دچار التهاب و واکنش همراه با آماس می شود که ناشی از تنگ شدن مسیرهای هوایی کوچک و بافت ریوی موسوم به آمفیزم است. تشخیص این بیماری بر اساس تنگی نفس صورت می گیرد که میزان آن با آزمایش های عملکرد ریه اندازه گیری می شود. بر خلاف بیماری آسم، تنگی نفس در این بیماری با استفاده از دارو کاهش نمی یابد.
با کم کردن میزان قرار گرفتن در معرض عوامل شناخته شده این بیماری می توان از آن جلوگیری کرد. این امر با تلاش هایی برای کاهش سیگار کشیدن و افزایش کیفیت هوای محیط های داخلی و خارجی نیز همراه است. درمان های بیماری COPD شامل این موارد می شود: ترک سیگار، واکسیناسیون، توانبخشی و مواد استنشاقی گشادکننده برونش و کورتیکواستروئیدها. درمان طولانی مدت با اکسیژن یا پیوند ریه می تواند برای برخی افراد مناسب باشد. برای آن هایی که بدتر شدن و حاد شدن را به صورت دوره ای دارند، ممکن است به استفاده از داروهای متعدد و بستری شدن در بیمارستان نیاز باشد.
در جهان، این بیماری حدود ۳۲۹ میلیون نفر، تقریباً پنج درصد از جمعیت دنیا را مبتلا ساخته است. در سال ۲۰۱۲، این بیماری سومین عامل اصلی در مرگ افراد بوده که بیش از ۳ میلیون نفر را به کام مرگ فرستاده است. این میزان مرگ به دلیل افزایش نرخ سیگارکشیدن و بالارفتن میانگین سنی جمعیت در بسیاری از کشورها افزایش می یابد.


کلمات دیگر: