کلمه جو
صفحه اصلی

برابری قدرت خرید

دانشنامه عمومی

برابری قدرت خرید (به انگلیسی: Purchasing power parity) نوعی شاخص اقتصادی است که به عنوان تکنیکی برای تعیین ارزش پول های مختلف بکار می رود. فهرست کشورها بر پایه تولید ناخالص داخلی (برابری قدرت خرید)
حوزه و پوشش:
قبل از جنگ جهانی اول، به علت تجارت آزاد و نرخ مبادله ثابت شده تحت نظام پولی طلا، سطح قیمت در بین کشورهای اصلی (از نظر اقتصادی) برابر بود. دوران جنگ جهانی اول، این نظام پولی حذف و تجارت بین المللی متوقف شد و هر کشوری پول خود را برای تأمین مالی این جنگ چاپ کرد. در نتیجه، نرخ های تورم در کشورهای مختلف، روند رو به رشد پیدا کرد.از آنجایی که نسبت تبدیل بین دو ارز ملی، باید نرخی باشد که قدرت خرید آن ها را برابر می کرد، بنابراین نرخ های مبادله ای که بین ارزهای مختلف وجود داشت، نرخ صحیح و واقعی نبود. پروفسور گاستاو کاسل، این بحث را مطرح کرد که حرکات نرخ مبادله، حتی اگر شناور باشد نیز از یک قانون مشخص پیروی می کند و این امکان وجود دارد که بتوان نرخ مبادله صحیح را یافت. از طرفی قدرت خرید پول به وسیله عکس سطوح قیمت عمومی ‎1/p اندازه گیری می شد. هر چه قیمت ها بالاتر باشند، قدرت خرید پول پایین تر است و برعکس. او این را برابری قدرت خرید یا نسبت ppp نامید. پروفسور کاسل و جان مینارد کینز بعد از جنگ جهانی، به محاسبه نرخ مبادله صحیح می پرداختند.روش یادشده، روش مقبولی بود، زیرا آسان به دست می آمد حتی امروزه بسیاری ازمردم، این روش را برای محاسبه نرخ مبادله صحیح استفاده می کنند. لازم است ذکر شود، زمانی که صندوق بین الملل پول، تضعیف ارزها را به اطلاع کشورها رساند، براساس این روش بود.
برابری قدرت خرید، بین ارزهای دو کشور A و B، تعداد واحدهای ارز کشور B (یا A)است که به اندازه قدرت خرید یک واحد ارز کشورA(و یا B)می باشد.به عبارتی PPP نوعی نرخ مبادله می باشد که برابر است با نسبت هزینه های دو سبد کالای یکسان در دو جامعه بر حسب ارزهای ملی.
یکی از معروفترین مواردی که اقتصاددانان در مورد آن، برابری قدرت خرید را محاسبه کردند، همبرگر مک دونالد است زیرا این همبرگر در بسیاری از کشورهای جهان با کیفیت یکسان مصرف می شود. فرض کنیم که مصرف کننده این کالا در کشور آمریکا دو دلار و در کشور بریتانیا ۱٫۵ پوند بابت خرید همبرگر مک دونالد پول پرداخت کنند، نسبت ۱٫۵ پوند به دو دلار برابر ۰٫۷۵ خواهد بود. عدد ۰٫۷۵ در مقایسه با نرخ برابری ارز آمریکایی (دلار) و ارز انگلیسی (پوند) که ۰٫۶۲ است، بزرگتر است و این به مفهوم آن است که مک دونالد در بریتانیا گرانتر از مک دونالد آمریکایی است.

دانشنامه آزاد فارسی

برابری قدرت خرید (purchasing-power parity)
نظامی برای مقایسۀ سطح زندگی بین کشورهای مختلف. مقایسۀ محصول ناخالص داخلی کشورهای متفاوت ایجاب می کند که نخست، پول هایشان به یک پول واحد (معمولاً دلار امریکا یا پوند استرلینگ) تبدیل شود. این تبدیل، با توجه به نوسانات زیاد ناشی از تغییر در نرخ های مبادله صورت می گیرد. هدف از سنجش برابری قدرت خرید، فایق آمدن بر مشکل فوق است که سعی می شود با اندازه گیری مقدار پولی که هر کشور برای خرید مجموعۀ یکسانی از کالاها و خدمات می پردازد، برطرف شود.


کلمات دیگر: