کلمه جو
صفحه اصلی

دگردیسی ها

دانشنامه عمومی

دگردیسی ها (Metamorphoses)، یک روایت شاعرانه لاتین در توصیف تاریخ جهان، از زمان خلقت هستی تا دوران زمامداری خدای گونه ژولیوس سزار می باشد که در طی پانزده کتاب جداگانه و توسط شاعر نامدار رومی اووید و در چارچوب و قالبی اسطوره ای-تاریخی سروده شده است. این اثر که تحریر آن در سال ۸ میلادی خاتمه یافته است، به عنوان شاهکار عصر طلایی ادبیات لاتین شناخته می شود. دگردیسی ها بیشتر از تمامی آثار کلاسیک در طول قرون وسطی، بر فرهنگ غربی تأثیر نهاده و نفوذ آن بر جنبه های مختلف این فرهنگ عمیق بوده و تداوم یافته است. این اثر همچنین به عنوان منبع و مرجعی محبوب برای شناخت اساطیر یونانی باقی مانده و طی قرن ها، داستان ها و افسانه های اووید، اساس و مبنای روایاتی قرار گرفته اند که البته اغلب با سبک های معمول در هر دوران، سازگاری حاصل کرده اند.
کتاب اول: کیهان زایی، دوران بشریت، گیگانت ها، دافنه، یو؛
کتاب دوم: فائتون، کالیستو، ژوپیتر و اروپا؛
کتاب سوم: کادموس، تئیرسیاس، آکتائون، اکو و نارسیسوس، پنتئوس؛
کتاب چهارم: پوراموس و تیسبه، هرمافرودیتوس و سالماکیس، برساووش و آندرومده.
کتاب پنجم: فینئاس، هتک ناموس پروسرپینا؛
کتاب ششم: آراخنه، نایوبی، فیلوملا و پروکنه؛
کتاب هفتم: مدئا، سفالوس و پروکریس؛
کتاب هشتم: نیسوس و سیلا، دایدالوس و ایکاروس، بائوسیس و فیلمون؛
کتاب نهم: هراکلس، بایبلیس؛
کتاب دهم: ائورودیکه، هیاسینث، پیگمالیون، آدونیس، آتالانته، سیپاریسوس؛
کتاب یازدهم: اورفئوس، میداس، آلکیون و سیایکس؛
کتاب دوازدهم: ایفیجنئیا، سنتاروس، آشیل؛ آئساکوس
کتاب سیزدهم: کیسه تروایی، آئنیاس؛
کتاب چهاردهم: سیلا، آئنیاس، رومولوس؛
کتاب پانزدهم: فیثاغورث، هیپولیتوس، آئسکولاپیوس، سزار.
در حدود سال ۷ میلادی، اووید، شاعر مشهور رومی، بزرگترین اثر خود یعنی دگردیسی ها را ، منتشر کرد. وی در این پانزده کتاب، در وزن شش وتدی دلپذیر، تناسخ معروف جماد، حیوان و انسان، و همین طور خدایان را بازگفت. از آنجا که در افسانه های یونانی و رومی تقریباً هر چیز تغییر صورت می داد، طرح کار به اووید فرصت می داد که تمامی اساطیر قدیم را از ابتدای آفرینش جهان تا به مرحلهٔ به الوهیت رسانیدن قیصر، به رشته نظم درآورد.
برخی از این داستان های قدیمی که تا قرن پیش در دانشگاه های اروپا و آمریکا تدریس می شدند، عبارت بودند از:
ارابه فائتون، پوراموس و تیسبه، پرسئوس و آندرومده، هتک ناموس پروسرپینا، آرتوسا، مدئا، دایدالوس و ایکاروس، باوکیس و فیلمون، اورفئوس و ائورودیکه، آتلانته، ونوس و آدونیس، و بسیاری اسامی و داستان های دیگر.

دانشنامه آزاد فارسی

دِگَردیسی ها (Metamorphosen)
اتودی در دو مینور برای ۲۳ ساز زهی تک نواز، اثر اشتراوس۱؛ این اثر در ۱۹۴۵ در واکنش به ویرانی اروپا در جنگ جهانی دوم ساخته شد، به خصوص ویرانی سال های اپرایی که آثار او درخلال دوران جنگ در آن ها به اجرا درآمده بود. این اثر به پاول زاخِر۲ و کُلِّگیوم موزیکوم۳ تقدیم شده است و نخستین بار در ژانویۀ ۱۹۴۶ در زوریخ اجرا شد.
StraussPaul SacherCollegium Musicum


کلمات دیگر: