کلمه جو
صفحه اصلی

هلیکوباکتر پیلوری

دانشنامه عمومی

هلیکوباکتر پیلوری (به انگلیسی: Helicobacter pylori) گونه ای از باکتری هلیکوباکتر بوده و شایع ترین موجود ذره بینی است که انسان ها را در بُعد جهانی مبتلا به عفونت ساخته است. بیش از نیمی از مردم دنیا آلوده به این باکتری هستند. باکتری مذکور عامل اصلی بیماری هایی مثل زخم معده و ناراحتی های معده و ابتدای روده محسوب می شود. آمار مبتلایان به این میکروب در کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی ۱۰ برابر کشورهای دیگر است.(حدود ۷۴درصد از جمعیت آمریکا).
وبگاه مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی گلستان
دکتر رفیع عبدالناصر (Rafi A, PhD). راهنمای کاربردی در باکتری شناسی بالینی، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی تبریز، 1379. شابک ‎۹۶۴-۳۶۰-۶۵۹-۷
هلیکوباکتر پیلوری اصولاً باکتری مارپیچی می باشد، اما می تواند به شکل کروی هم تغییر شکل پیدا کند که این شکل هم قابل زیستن و بیماری زاست، اما غیرقابل کشت (در محیط آزمایشگاهی) می باشد و به مخاط معده متصل می شود (در کل در هر دو شکل قابل زیست و بیماری زاست).
طول آن ۳ و قطر آن حدوداً نیم میکرومتر است. کم هوازی است و به وسیله آنزیم هیدروژناز با تجزیه مولکول هیدروژن تولید انرژی می کند. این باکتری همچنین تعدادی آنزیم تولید می کند که از مهم ترین آن ها می توان سه آنزیم اکسیداز، کاتالاز و اوره آز را نام برد (که هر کدام مصرف خاصی برای باکتری دارند).
نکته مهم دیگر در مورد هلیکوباکتر پیلوری وجود پمپی در سطح این باکتریست، این پمپ پروتن (k+ / H+ ATPase) مشابه پمپی است که در سلول های دیواره ای به طور طبیعی وجود دارد. وجود این پمپ در باکتری ها غیرعادی است، کار این پمپ این است که می تواند گرادیان پروتون (یون مثبت) رابه نسبت یک میلیونیوم در دو طرف دیواره نگه داشته و هر یون مثبتی را که به درون باکتری راه پیدا می کند به بیرون انتقال بدهد. در محیط معده به خاطر وجود اسید معده یون پروتون به میزان زیادی وجود دارد که اگر وارد باکتری بشود باعث نابودیش می شود، برای بر طرف کردن این مشکل این پمپ در سطح باکتری به وجود آمده، و یون های مثبتی را که وارد باکتری بشوند به سرعت از باکتری خارج می کند.

دانشنامه آزاد فارسی

هِلیکوباکْتِر پیلوری (Helicobacter pylori)
هِلیکوباکْتِر پیلوری
نوعی باکتری، با حرکت مارپیچی. در صورت تجمع در سطح پوششی معده موجب التهاب معده و زخم های معدی می شود. در صورت عدم مصرف آنتی بیوتیک، ممکن است عفونت مزمن ایجاد کند. هلیکوباکتر پیلوری احتمالاً در سرطان معده نیز نقش دارد. تقریباً حدود ۶۰ درصد از افراد بالای ۶۰ سال در ایالات متحد امریکا و اروپای غربی به هلیکوباکتر پیلوری آلوده اند. آلودگی به ندرت در بچه ها دیده می شود. در کشورهای در حال توسعه، ۶۰ تا ۷۰ درصد از کودکان زیر ده سال به این باکتری آلوده اند. در ۱۹۹۸، پژوهشگران ایتالیایی به رابطه ای بین میگرن و عفونت با هلیکوباکتر پیلوری پی بردند. پس از ریشه کنی باکتری با آنتی بیوتیک ها، شیوع میگرن بسیار کاهش می یابد.


کلمات دیگر: