کلمه جو
صفحه اصلی

مدثر

فرهنگ اسم ها

اسم: مدثر (پسر) (عربی) (مذهبی و قرآنی) (تلفظ: moddasser) (فارسی: مدَثِر) (انگلیسی: moddasser)
معنی: جامه در سر کشیده، سوره ی هفتاد و چهام از قرآن کریم، ( اَعلام ) سوره ی هفتاد و چهام از قرآن کریم دارای پنجاه و پنج آیه

(تلفظ: moddasser) (عربی) جامه در سر کشیده ؛ سوره‌ی هفتاد و چهام از قرآن کریم دارای پنجاه و پنج آیه .


فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱- آنکه خود را در دثار یاجامه پوشانده باشد لباس پوشیده . ۲- این کلمه در قر آن در وصف پیغامبر اسلام آمده .
سنگهای بر هم نهاده بر بدن کشته

فرهنگ معین

(مُ دَّ ثُِ ) [ ع . ] (اِفا. ) لباس به خود پیچیده .

لغت نامه دهخدا

مدثر. [ م ُ دَث ْ ث َ ] (ع ص ) سنگهای برهم نهاده بر روی بدن کشته . (ناظم الاطباء).


مدثر. [ م ُدْ دَث ْ ث ِ ] (اِخ ) (الَ ...) نام سوره ٔ هفتاد و چهارمین است از قرآن کریم و آن 56 آیت است و پس از سوره ٔ مزمل و پیش ازسوره ٔ قیامة واقع است و در مکه نازل شده است و با این آیت آغاز میشود: یا ایهاالمدثر، قم فَاَنْذِرْ.


مدثر. [ م ُدْ دَث ْ ث ِ ] (ع ص ) جامه در سر کشیده . جامه به سر درآورنده . (یادداشت مؤلف ). دثار و جامه ٔ چسبیده به تن پوشیده . (ناظم الاطباء). خویشتن در دثار فروبرده . (از اقرب الموارد) . رجوع به ادثار شود. || (اِخ ) یکی از القاب پیغامبر اسلام است . رجوع به مدخل بعد شود.


مدثر. [ م ُدْ دَث ْ ث ِ ] ( ع ص ) جامه در سر کشیده. جامه به سر درآورنده. ( یادداشت مؤلف ). دثار و جامه چسبیده به تن پوشیده. ( ناظم الاطباء ). خویشتن در دثار فروبرده. ( از اقرب الموارد ) . رجوع به ادثار شود. || ( اِخ ) یکی از القاب پیغامبر اسلام است. رجوع به مدخل بعد شود.

مدثر. [ م ُدْ دَث ْ ث ِ ] ( اِخ ) ( الَ... ) نام سوره هفتاد و چهارمین است از قرآن کریم و آن 56 آیت است و پس از سوره مزمل و پیش ازسوره قیامة واقع است و در مکه نازل شده است و با این آیت آغاز میشود: یا ایهاالمدثر، قم فَاَنْذِرْ.

مدثر. [ م ُ دَث ْ ث َ ] ( ع ص ) سنگهای برهم نهاده بر روی بدن کشته. ( ناظم الاطباء ).

فرهنگ عمید

هفتاد وچهارمین سورۀ قرآن کریم، مکی، دارای ۵۶ آیه.

دانشنامه عمومی

سوره مدّثر در مکه نازل شده و دارای ۵۶ آیه است. کلمه مدثر از آیه نخست این سوره " یا أَیُّهَا الْمُدَّثِّرُ" گرفته شده که - با تشدید دال و تشدید ثاء- در اصل "متدثر" بوده و از مصدر "تدثر" مشتق شده، و "معنایش پیچیدن جامه و پتو و امثال آن به خود در هنگام خواب است"، و خطاب در این جمله به محمد است، که در چنین حالی بوده، و لذا به همان حالی که داشته یعنی "پتو به خود پیچیده" مورد خطاب قرار گرفته، تا ملاطفت را برساند، نظیر جمله "یا أَیُّهَا الْمُزَّمِّلُ" که این انس و ملاطفت را می رساند. در ضمن یکی از نام های پیامبر اسلام مدثر است.
ترجمهٔ فارسی
این سوره جزو اولین سوره ها است و گفته شده بعد از دعوت آشکار محمد (بقول برخی: دومین سوره و بعد از مزمل یا علق) و در مکه نازل شده است.
محورهای اصلی سوره عبارتند از:
در حدیثی از محمد باقر آمده است: .mw-parser-output blockquote.templatequote{margin-top:0}.mw-parser-output blockquote.templatequote div.templatequotecite{line-height:1em;text-align:right;padding-right:2em;margin-top:0}.mw-parser-output blockquote.templatequote div.templatequotecite cite{font-size:85%}


کلمات دیگر: