کلمه جو
صفحه اصلی

برکات

فارسی به انگلیسی

blessing, abundance, prosperous effect


فرهنگ فارسی

جمع برکت
( اسم ) جمع برکت
جمع برکه گوسپندان دوشیدنی .

لغت نامه دهخدا

برکات. [ ب َ رَ ] ( ع اِ ) ج ِ بَرَکة. ( منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ) ( ترجمان علامه جرجانی ترتیب عادل بن علی )( ناظم الاطباء ). افزایش و زیادت و نیکبختی ها. ( از آنندراج ). برکت ها و افزایش ها. ( ناظم الاطباء ) : چون کارها بدین نیکوئی رفت برکات این اعقاب را خواهد بود. ( تاریخ بیهقی ). طریقی که پدران ما بر آن رفته اند نگاه داشته آید که برکات آن اعقاب را باقی ماند. ( تاریخ بیهقی ). رسولان فرستادند و گفتند که این صلح از برکات و شفقت او بود و با وی عهد کردند. ( تاریخ بیهقی ). برکات و مثوبات آن شاهنشاه غازی محمود و دیگر ملوک این خاندان را مدخر میشود. ( کلیله و دمنه ).
پس ز طاعت بده زکاتش از آنک
بزکاتست مال را برکات.
خاقانی.
دیگران هم ببرکات شما مستفید گردند. ( گلستان سعدی ). و رجوع به برکت شود.
- برکات الارض ؛ گیاه زمین. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ).
- برکات السماء ؛ باران. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ).

برکات. [ ب َ ] ( ع اِ ) ج ِ بِرکة. گوسپندان دوشیدنی. ( از منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ). رجوع به برکة شود.

برکات . [ ب َ ] (ع اِ) ج ِ بِرکة. گوسپندان دوشیدنی . (از منتهی الارب ) (از اقرب الموارد). رجوع به برکة شود.


برکات . [ ب َ رَ ] (ع اِ) ج ِ بَرَکة. (منتهی الارب ) (از اقرب الموارد) (ترجمان علامه ٔ جرجانی ترتیب عادل بن علی )(ناظم الاطباء). افزایش و زیادت و نیکبختی ها. (از آنندراج ). برکت ها و افزایش ها. (ناظم الاطباء) : چون کارها بدین نیکوئی رفت برکات این اعقاب را خواهد بود. (تاریخ بیهقی ). طریقی که پدران ما بر آن رفته اند نگاه داشته آید که برکات آن اعقاب را باقی ماند. (تاریخ بیهقی ). رسولان فرستادند و گفتند که این صلح از برکات و شفقت او بود و با وی عهد کردند. (تاریخ بیهقی ). برکات و مثوبات آن شاهنشاه غازی محمود و دیگر ملوک این خاندان را مدخر میشود. (کلیله و دمنه ).
پس ز طاعت بده زکاتش از آنک
بزکاتست مال را برکات .

خاقانی .


دیگران هم ببرکات شما مستفید گردند. (گلستان سعدی ). و رجوع به برکت شود.
- برکات الارض ؛ گیاه زمین . (منتهی الارب ) (آنندراج ).
- برکات السماء ؛ باران . (منتهی الارب ) (آنندراج ).

فرهنگ عمید

= برکت

برکت#NAME?


دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی بَرَکَاتٍ: برکتها-خیرهای فراوان
معنی مُّبَارَکاً: دارای خیر بسیار شده - صاحب برکت شده(کلمه مبارک از مصدر مبارکه باب مفاعله از ثلاثی مجرد برکت است و برکت به معنای خیر بسیار ، و مبارک به معنای محلی است که خیر کثیر به آنجا افاضه میشود . و این کلمه در مورد هم برکات دنیوی استفاده می شود و هم اخروی )
معنی مُّبَارَکَةٍ: دارای خیر بسیار شده - صاحب برکت شده(کلمه مبارک از مصدر مبارکه باب مفاعله از ثلاثی مجرد برکت است و برکت به معنای خیر بسیار ، و مبارک به معنای محلی است که خیر کثیر به آنجا افاضه میشود . و این کلمه در مورد هم برکات دنیوی استفاده می شود و هم اخروی )
معنی مُبَوَّأَ: جایگاه - مسکن (عبارت " مُبَوَّأَ صِدْقٍ "یعنی خدای سبحان بنی اسرائیل را در مسکنی سکنی داد که در آن ، آنچه انسان از مسکن انتظار دارد موجود بوده است . یعنی هم آب و هوای خوبی داشت وهم سرزمینش پر از برکات و دارای وفور نعمت بودو آن مسکن عبارت بود از نوا...
ریشه کلمه:
برک (۳۲ بار)

«برکات» جمع «برکت» است و در اصل به معنای «ثبات» و استقرار چیزی است و به هر نعمت و موهبتی که پایدار بماند اطلاق می گردد، در برابر موجودات بی برکت که زود فانی، نابود و بی اثر می شوند.
فایده ثابت. قاموس برکت را نموّ، زیادت، سعادت و و بروک را ثبوت معنی کرده و گوید: بارک علی محمّد و آل محمّد یعنی شرف و کرامت آنها را همیشگی کن. مجمع البیان ذیل آیه 97 از سوره بقره گفته: اصل برکت به معنی ثبوت است گویند:«بَرَکَ بروکاً» یعنی ثابت شد، پس برکت به معنی ثبوت فایده است در اثر نمّو و رشد، مَجْمَع آب را برکه گویند که آب در آن ثابت است. در مفردات گوید: برکت یعنی ثبوت خیر خدائی در یک چیز، و مجمع آب را از آن برکه نامیده‏اند. مبارک چیزی است که در آن فایده ثابت باشد. تبارک اللّه از آن جهت گفته می‏شود که فایده‏های ثابت در خدا و از خداست با بلندی مقام. از مجموع آنچه که نقل شد به دست می‏آید که برکت به معنی فایده ثابت است (و ممکن است گاهی از ان مطلق ثبوت اراده شود) و آن با نموّ و زیادت و سعادت قابل جمع و بلکه از این معانی کنار نیست. یعنی ثابت در خیر است، همیشه مفید است خدائی که پرورش دهنده مخلوقات است. مجمع البیان آنرا ثبوت دائمی معنی کرده و گوید: بلند مقام است در یکتائی ابدی. ولی ترجمه ما بهتر از آنست مخصوصاً که تبارک اللّه در 9 محلّ از قرآن آمده و در قبل یا بعد آنها نعمت و قدرت خدا ذکر شده است و آن با فایده و مفید بودن بسیار می‏سازد،گرچه این ترجمه (همیشگی است خدائی که ربّ العالمین است) نیز کاملاً درست و صحیح است. در روی زمین کوههای ثابت و فایده دائمی قرار داد هر آینه می‏گشادیم بر آنها فایده‏های ثابت از آسمان. قرآن مجید و کعبه و باران و عیسی از آن جهت در آیات شریفه، مبارک خوانده شده‏اند که در آنها برکت و فایده ثابت هست و محلّ برکت‏اند.

پیشنهاد کاربران

برکات به معنای فزونی و برکت و وجه اشتراکش با برکه ( جایی بر که مانند که در بیابان آب جمع بشه ) و چون در بیان سبب بهره بردن انسان ها و حیوانات و جانوران و گیاهان از اون میشه و برکت ایجاد میکنه به همین دلیل به اون برکات میگن.

برکت ها، افزایش ها، نعمت ها، فراوانی ها


کلمات دیگر: