کلمه جو
صفحه اصلی

جبر و مقابله

فارسی به انگلیسی

algebra

فارسی به عربی

جبر

مترادف و متضاد

algebra (اسم)
جبر، جبر و مقابله

فرهنگ فارسی

مهمترین کتاب ریاضی خیام است . وپکه آنرا بزبان فرانسوی ترجمه کرده و مقدمه ای در تاریخ علم ریاضی در اسلام بر آن نوشته با متن عربی کتاب بچاپ رسانده است .

لغت نامه دهخدا

جبر و مقابله. [ ج َ رُ م ُ ب َ / ب ِ ل َ / ل ِ ] ( ترکیب عطفی ، اِ مرکب ) علمی است از فنون حساب که دانسته میشود بآن بسیاری از مجهولات عددیه بزیادت کردن و کم کردن اعداد در مبادی مطلوب ، چه جبر در اصطلاح این علم بمعنی زیاده کردن است و مقابله بمعنی کم کردن و ساقط کردن. ( غیاث اللغات ) ( آنندراج ). علمی است که در آن مقادیر را بعوض ارقام بواسطه حروف بیان میکنند و غرض از آن ایجاد و تعمیم حل مسائلی است که مرتبط با مقادیر باشند و این علم را در حقیقت علمای اسلام اختراع کردند. محمدبن ابراهیم فرزی معاصر منصور دوانقی خلیفه عباسی درین علم سخن رانده و خوارزمی برای مأمون کتابی در این علم تصنیف کرده است و در سال 339 هَ.ق. دانشمندان فرنگ این علم را از علمای اسلام اخذ کردند. ( از ناظم الاطباء ).
بیرونی چنین آرد: جبر و مقابله چی باشد: چون چیزهایی باشد از گونه های مختلف و بمقدار برابر یک با دیگر باشند که پله ترازو زفافه ترازو راست شده و عمود او راست ایستاده. پس پیداست که اگر از یک پله ترازو چیزی برداریم از دیگر پله همچندان بر باید داشتن به اندازه ای تا عمود راست بماند و حال میان ایشان ماننده نخستین بود. و نیز اگر به یک پله چیزی برفزاییم بدیگر نیز همچندان بر باید فزودن اکنون چون بدو سو چیزهایی بحاصل شود باندازه یک با دیگر برابر و بیک سوی کمی باشد آن کمی را تمام کنیم. و بر دیگر سو همچندان فزاییم. و این را جبر خوانند. و نموده او چنانست مثلا که بیکسو صد درم بود و چهارده دینار فزاییم تا سیزده استیر آهن دوازده درم کم ، و یک با دیگر برابرند چون جبر خواهیم کردن چهارده دینار بریک سو فزائیم تا صد درم راست شود و بر دیگر سو هم چهارده دینار فزاییم تا سیزده ستیر آهن و چهارده دینار کم دوازده درم شود. آنگه بر این سو همچنین کنیم. این دوازده درم بیفکنیم از استثناء و بر دیگر سو همچندان فزاییم حاصل شود از پس جبر صد و دوازده درم برابر سیزده استیر آهن و چهارده دینار. و اما مقابله آن است که بهر دو سو نگریم ، اگر آنجا چیزها بود از یک گونه کمترین بیفکنیم. وز آنک بیشتر است همچندان نیز بیفکنیم. و نموده او مثلا بیک سو صد و دوازده درم است و بدیگر سو سیزده ستیر آهن و دوازده درم. چیزی که بهر دو سو از یک گونه است درم است. و کمترین دوازده است. آنرا بفکنیم. و از بیشتر که بدیگر سو اندر است هم دوازده افکنیم. بماند صد درم برابر سیزده ستیر آهن. جبر و مقابله بر سه چیز همی رود. نخستین عدد است ، جریده بی نام دیگر. و دوم عددی است که جذر باشد مالی را. و سوم عددی است که مال باشد جذر را. ( از التفهیم صص 48 - 49 ). رجوع بکلمه جبر در همین لغت نامه و کشف الظنون ج 2 ص 271 و تاریخ تمدن جرجی زیدان ج 3 ص 195و نفایس الفنون ص 180 ببعد شود. تاریخچه جبر و مقابله در اسلام : ملتهای اسلامی و بویژه ایرانیان در وضع و شرح علم جبر حق تقدم دارند مسلمانان دو کتاب در علم جبر از یونانی بعربی ترجمه کردند که یکی تألیف ذیوفانتس و دیگری تألیف ابرخس بود، ولی اکنون علمای فن تشخیص داده اند که دو کتاب مزبور چیز مهمی نبوده و اساس علم جبر را مسلمانان وضع کرده اند. و آنچه مسلم است آن است که مسلمانان پس از اقتباس اعداد هندی علم جبر را وضع کرده اند. مشهورترین تألیفات اسلامی علم جبر کتاب جبر و مقابله خوارزمی است که ظاهراً پس از اطلاع از علم جبر در یونان و ایران و هند جبر عربی را استخراج کرد همانطور که زیج خوارزمی جامع افکار و آراء علمای هند و ایران و یونان در آن موضوع میباشد، مسلمانان کتاب خوارزمی را مکرر شرح کرده اند. ابوکامل شجاع بن اسلم و ابوالوفاء بوذجانی نیز در جبر تألیفاتی دارند ولی بیشتر تألیفات بوذجانی در حساب است. ابوحنیفه دینوری متوفی بسال 281 هَ.ق. و ابوالعباس سرخسی متوفی بسال 286 هَ.ق. و غیره نیز در علم جبر کتابهایی نوشته اند و فرنگیان علم جبر را از مسلمانان استفاده کردند. ( از ترجمه تاریخ تمدن جرجی زیدان ج 3 صص 296 - 297 ).

دانشنامه عمومی

رساله فی البراهین علی مسائل الجبر و المقابله نام رساله ای است از عمر خیام. خیام در این رساله که به امام سید ابی طاهر، فقیه سرشناس عصر خود تقدیم می کند به موضوع معادلات درجه سه پرداخته، و رابطه میان ریاضیات و ویژگی انتزاعی هندسه اقلیدسی را نشان داده است. او کارهای خوارزمی را در باب معادلات درجه دوم تا اندازه ای پیش برد، بدین ترتیب که با استفاده از نقاط تقاطع قطع های مخروطی همه اصناف معادلات درجه سوم را که ریشه مثبت دارند، حل کرد. خیام که در آن زمان اعداد منفی را نمی شناخت، ریشه ۱۴ «صنف» معادله درجه سوم را که درجه آنها با تقسیم بر X {\displaystyle X} یا X 2 {\displaystyle X^{2}} کاهش نمی یابد، به صورت هندسی نمایش داد.
صهبای خرد: شرح احوال و آثار حکیم عمر خیام نیشابوری، نوشتهٔ: دکتر مهدی امین رضوی، ترجمه: دکتر مجدالدین کیوانی، تهران، نشر سخن، ۱۳۸۵، ص۴۹و۲۱۷.

دانشنامه آزاد فارسی

رساله ای در ریاضیات، به عربی، نوشتۀ عمر بن ابراهیم خیام نیشابوری (۴۳۹ـ۵۲۶ق). در این رساله، خیام برای نخستین بار به تحقیق منظم علمی در معادلات درجۀ اول، دوم و سوم پرداخته و آن ها را طبقه بندی و از راه هندسه و غالباً ناقص حل کرده است. رسالۀ جبر در ۱۷۴۲ در لیدنِ هلند کشف شد، ولی مورد توجه قرار نگرفت تا آن که فرانتس وُپکه۱ (۱۸۲۶ـ۱۸۶۴) متن این رساله را با ترجمۀ فرانسوی و حواشی در ۱۸۵۱ به چاپ رساند که مبنای کارهای بعدی در مورد این رساله شد. ترجمۀ انگلیسی آن در ۱۹۳۱، در نیویورک منتشر شد و دو ترجمۀ فارسی آن در ۱۳۱۷ش در کتاب جبر و مقابلۀ خیام به انضمام تاریخ علوم ریاضی از سه هزار سال قبل تا زمان خیام و، در ۱۳۳۹ش، هر دو به قلم غلامحسین مصاحب، انجام شد. ترجمۀ روسی با حواشی به قلم روزنفلد و یوشکِویچ در ۱۹۵۳ به چاپ رسید. برگرن۲ در گوشه هایی از ریاضیات دورۀ اسلامی روش های خیام را در این رساله تحلیل کرده است.
Franz WoepckeBerggren


کلمات دیگر: