کلمه جو
صفحه اصلی

میدان نفتی اهواز

دانشنامه عمومی

میدان نفتی اهواز بزرگترین میدان نفتی ایران است، که در استان خوزستان، در محدوده شهرستان اهواز، در جنوب غربی ایران واقع می باشد. این میدان در سال ۱۳۳۷ با حفر چاه شماره۶ اهواز کشف شد. در حال حاضر ظرفیت تولید نفت خام میدان اهواز بطور میانگین معادل ۸۰۰ هزار بشکه در روز و میزان تولید گاز آن (گاز همراه نفت) بیش از ۱۳ میلیون متر مکعب در روز می باشد. حجم ذخیره درجای نفت خام این میدان بیش از ۶۵ میلیارد بشکه برآورد می شود، که بطور میانگین، در حدود ۳۷ میلیارد بشکه از آن قابل برداشت می باشد.
وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران
شرکت ملی نفت ایران
پالایشگاه نفت
میدان نفتی مارون
میدان نفتی گچساران
میدان نفتی آغاجاری
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون
طول این میدان ۶۷ کیلومتر و عرض آن در حدود ۶ کیلومتر است، که از شمال با میدان رامین، از جنوب با میادین شادگان و منصوری، از شرق با میدان مارون و از غرب با میادین نفتی آبتیمور و سوسنگرد همجوار است. میدان نفتی اهواز از میادین تحت مدیریت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است، که عملیات تولید از آن توسط شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون انجام می گیرد.
اولین چاه اکتشافی در میدان اهواز، در مرداد ۱۲۹۱ توسط کنسرسیوم دارسی، تا عمق ۱۱۰۰ متری حفاری شد، که در پی اقتصادی نبودن تولید نفت از آن، عملیات اکتشاف در این میدان متوقف شد. چاه شماره۲ اهواز نخستین چاهی بود، که در میدان اهواز به سازند آسماری رسید، این چاه تا کلاهک گازی حفاری گردید، اما برای دومین بار عملیات حفاری در این میدان متوقف شد. در فاصله سال های ۱۳۲۸ تا ۱۳۳۶ نیز سه حلقه چاه اکتشافی دیگر در میدان اهواز حفاری شد.
مخزن آسماری میدان نفتی اهواز در سال ۱۳۳۷ با حفر چاه شماره۶ اهواز و اثبات ذخایر عظیم نفت و گاز در این مخزن، توسط شرکت سهامی اکتشاف و تولید نفت، کشف گردید. یک سال بعد در سال ۱۳۳۸ تولید نفت از میدان اهواز با میزان متوسط ۳۵ هزار بشکه در روز آغاز شد. مخزن بنگستان میدان اهواز در سال ۱۳۴۸ کشف شد و تولید از این مخزن نیز از سال ۱۳۵۰ آغاز گردید. مخزن خامی میدان اهواز نخستین بار در سال ۱۳۵۶ در پی اثبات ذخایر گاز در سازند فهلیان از گروه خامی این میدان، توسط شرکت آسکو کشف گردید. وجود ذخایر نفت خام در سازند داریان مخزن خامی میدان اهواز در سال ۱۳۸۳ با حفاری چاه-۳۰۷ اهواز، در عمق ۵٫۱۵۸ متری، توسط شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به اثبات رسید.


کلمات دیگر: