کلمه جو
صفحه اصلی

جعفریه

فرهنگ فارسی

( امامزاده جعفر ) از ابنیه عالی عهد مغول واقع در نزدیک مسجد جمعه اصفهان و امامزاده اسماعیل و آن بشکل آرامگاههای برجی شکل آذربایجانیست و هشت ضلعی است که با آجر شفاف ساخته شده و گنبدی دارد که سابقا بامی هرمی شکل داشته که از بین رفته است .
قریه ایست در ناحیه غربی مصر

لغت نامه دهخدا

جعفریه . [ ج َ ف َ ری ی َ ] (اِخ ) معتقدین به امامت جعفر کذاب برادر امام یازدهم امامیه ، بجای فرزند صغیر غایب آن حضرت . (خاندان نوبختی ص 253). رجوع به جعفر کذاب شود.


جعفریه . [ ج َ ف َ ری ی َ ] (اِخ ) گروهی از معتزله و یاران جعفربن مبشر و ابن حرب باشند و با فرقه ٔ اسکافیه موافقت کرده اند و این قول را بر گفتار آنان افزوده اند که : در میان تبهکاران این امت کسانی یافت شوند که از زندیقان و مجوسان بتر باشند و اجماع امت بر حد شرب خمر خطا باشد زیرا در حد نص معتبر باشد و دزد ولودانه یی را هم دزدیده باشد از ایمان خود را بری کرده است . (تعریفات سید شریف جرجانی چ استانبول ص 52).


جعفریه . [ ج َ ف َ ری ی َ ] (اِخ ) امام زاده جعفر در خیابان هاتف شهر اصفهان روبروی بقعه ٔ امامزاده اسماعیل واقع شده و بنائی هشت ضلعی و آجری است دارای گنبدی با تزیینات آجر و کاشی . این بنا از آثار دوران مغول (زمان سلطنت ابوسعید بهادر) است و به سال 725 هَ . ق . ساخته شده . در انتهای بنای هشت ضلعی دو کتیبه دارد که آیات قرآن («آیة الکرسی » و «ولا تحسبن الذین قُتِلوا فی سبیل اﷲ ...») با خط کوفی و نسخ بر آن نگاشته شده و در پایان آن تاریخ بنا دیده میشود. همچنین در اطراف بنای بقعه نام دوازده امام شیعه و عبارت : قال النبی علیه السلام : «الدنیا مزرعة آلاخرة» و «الدنیا داحته و ترکها راحته » بر روی کاشی منقوش است . مزار امامزاده جعفر و پدر وی در داخل بنای هشت ضلعی واقع شده است . هرتسفلد در پنجمین رساله ٔ آثار ملی مینویسد: مزار جعفریه در سال 710 هَ . ق . برای صاحب سید السیف و القلم تاج الملة و الدین عماد الاسلام و المسلمین جعفربن شمس الدین الحسین بن عمادالدین بنا گردیده است . عبارت روی سنگ قبر سید جعفر به نقل از حواشی آقای نجفی چنین است : هذا قبر السید المعظم الموقر الممکن المکرم ، صاحب السیف و القلم ، منبع الجود و الخلق و الکرم ، المتحلی بمحاسن الشیم ، سید الصدر و الساده ، ینبوع السعادة و السیادة ، مفخر اولاد البتول ، قدوة آل الرسول ، نظام الطالبیه ، شمس العترة، جمال اهل بیت المصطفی ، سلالته اعیان ابناء المرتضی ، مالک اصحاب السخاء و الفتوة، معدن ارباب الشهامة و المروءة، بهلوان العراق ، نبوی الشمایل و جمیل الاخلاق ، کریم الزمان علی الاطلاق ، محرز المناصب بالاستحقاق ، المرحوم المبرور، المغفور، السید الشهید، تاج الملة و الدین ، عماد الاسلام و المسلمین ، اشرف ابناء الماء و الطین ، جعفربن سید السید المعظم المرتضی المکرم النور الازهر الامجد، مفخر آل طه و یاسین ، نتیجة اولاد سیدالمرسلین ، شمس الدین الحسن بن السید المغفور عمادالدین الحسین بن محمدبن علی بن الحسین تغمده اﷲ بغفرانه و اسکنه بحبوحة جنانه و ادام سعادته توفی فی منتصف محرم من سنة خمس و عشرین و سبعمائه . (از نامه ٔ اداره ٔ باستان شناسی اصفهان ).


جعفریه . [ ج َ ف َ ری ی َ ] (اِخ ) جعفری . قصر متوکل در نزدیک سامره : «... و متوکل خلیفه ٔ عباسی در سامره عمارات افزود بتخصیص کوشکی عالی بنا کرد که در ایران زمین از آن عظیم تر عمارتی نبود و به نام خود جعفریه خواندی ...» (نزهةالقلوب ، مقاله ٔ سوم ص 42). رجوع به جعفری شود.


جعفریه . [ ج َ ف َ ری ی َ ] (اِخ ) ده کوچکی است از دهستان شهاباد بخش حومه ٔ شهرستان بیرجند در 14هزارگزی جنوب خاوری بیرجند. سکنه ٔآن چهار تن است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9).


جعفریه . [ ج َ ف َ ری ی َ ] (اِخ ) دهی است کوچک از دهستان مرکزی بخش خوسف شهرستان بیرجند در 15هزارگزی شمال خاوری خوسف . سکنه ٔ آن پنج نفرند. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9).


جعفریه . [ ج َ ف َ ری ی َ ] (اِخ ) قریه ای است در ناحیه ٔ غربی مصر. (معجم البلدان ).


جعفریه . [ ج َ ف َ ری ی َ ] (اِخ ) محله ای است بزرگ و مشهور در جانب شرقی بغداد. (معجم البلدان ). و منسوب به جعفر برمکی است . (قاموس الاعلام ترکی ).


جعفریه . [ ج َ ف َ ری ی َ ] (اِخ ) نام یکی از بناهای اسلامی است در سرقسطة از شهرهای اندلس که منسوب به جعفر یا ابن جعفر است و نمیدانم که این شخص منسوب الیه کیست . (ظاهراً این بنا از آثار المقتدر یا المستعین ثانی ابن المؤتمن بن هود است که به هر دو آنها ابوجعفر گفته میشد. واﷲ اعلم ). در این بناتغییرات بسیار روی داده و در سال 1809 م . جانبی از آن ویران گردیده و اکنون جز مسجد کوچکی به مساحت 22 متر مربع که گنبد بدیعی در ارتفاع چهارده متری بر ستونهای مرمر نصب شده دارد، از آن بجا نمانده است . (الحلل السندسیه فی الاخبار و الاَّثار الاندلسیه ص 128).


جعفریه . [ ج َ ف َ ری ی َ ] (ع اِ) طراشنه . عشبةالعجوز. رجوع به طراشنه شود.


جعفریه . [ ج َ ف َ ری ی ِ ] (اِخ ) کسانی که بامامت و غیبت و رجعت امام جعفر صادق معتقد بوده اند و گویا رئیس این فرقه عبدالرحمان بن محمد از مؤلفین و متکلمین شیعه بود. (ترجمه ٔ الملل و النحل شهرستانی ص 12ضمیمه ) (الفهرست ص 198) (خطط ج 4 ص 177). و این فرقه را نباید با فرقه ٔ جعفریه از فرق معتزله یعنی اصحاب جعفربن حرب و جعفربن مبشر اشتباه کرد. (خاندان نوبختی ص 253).


جعفریه . [ ج َ ف َری ی َ ] (اِخ ) نام دیگر شیعیان امامی اثناعشری که در فروع الدین تابع احکام امام جعفر صادق (ع ) هستند.


جعفریه. [ ج َ ف َ ری ی َ ] ( ع اِ ) طراشنه. عشبةالعجوز. رجوع به طراشنه شود.

جعفریه. [ ج َ ف َ ری ی َ ] ( اِخ ) گروهی از معتزله و یاران جعفربن مبشر و ابن حرب باشند و با فرقه اسکافیه موافقت کرده اند و این قول را بر گفتار آنان افزوده اند که : در میان تبهکاران این امت کسانی یافت شوند که از زندیقان و مجوسان بتر باشند و اجماع امت بر حد شرب خمر خطا باشد زیرا در حد نص معتبر باشد و دزد ولودانه یی را هم دزدیده باشد از ایمان خود را بری کرده است. ( تعریفات سید شریف جرجانی چ استانبول ص 52 ).

جعفریه. [ ج َ ف َری ی َ ] ( اِخ ) نام دیگر شیعیان امامی اثناعشری که در فروع الدین تابع احکام امام جعفر صادق ( ع ) هستند.

جعفریه. [ ج َ ف َ ری ی َ ] ( اِخ ) معتقدین به امامت جعفر کذاب برادر امام یازدهم امامیه ، بجای فرزند صغیر غایب آن حضرت. ( خاندان نوبختی ص 253 ). رجوع به جعفر کذاب شود.

جعفریه. [ ج َ ف َ ری ی ِ ] ( اِخ ) کسانی که بامامت و غیبت و رجعت امام جعفر صادق معتقد بوده اند و گویا رئیس این فرقه عبدالرحمان بن محمد از مؤلفین و متکلمین شیعه بود. ( ترجمه الملل و النحل شهرستانی ص 12ضمیمه ) ( الفهرست ص 198 ) ( خطط ج 4 ص 177 ). و این فرقه را نباید با فرقه جعفریه از فرق معتزله یعنی اصحاب جعفربن حرب و جعفربن مبشر اشتباه کرد. ( خاندان نوبختی ص 253 ).

جعفریه. [ ج َ ف َ ری ی َ ] ( اِخ ) نام یکی از بناهای اسلامی است در سرقسطة از شهرهای اندلس که منسوب به جعفر یا ابن جعفر است و نمیدانم که این شخص منسوب الیه کیست. ( ظاهراً این بنا از آثار المقتدر یا المستعین ثانی ابن المؤتمن بن هود است که به هر دو آنها ابوجعفر گفته میشد. واﷲ اعلم ). در این بناتغییرات بسیار روی داده و در سال 1809 م. جانبی از آن ویران گردیده و اکنون جز مسجد کوچکی به مساحت 22 متر مربع که گنبد بدیعی در ارتفاع چهارده متری بر ستونهای مرمر نصب شده دارد، از آن بجا نمانده است. ( الحلل السندسیه فی الاخبار و الاَّثار الاندلسیه ص 128 ).

جعفریه. [ ج َ ف َ ری ی َ ] ( اِخ ) جعفری. قصر متوکل در نزدیک سامره : «... و متوکل خلیفه عباسی در سامره عمارات افزود بتخصیص کوشکی عالی بنا کرد که در ایران زمین از آن عظیم تر عمارتی نبود و به نام خود جعفریه خواندی...» ( نزهةالقلوب ، مقاله سوم ص 42 ). رجوع به جعفری شود.


دانشنامه عمومی

جعفریه نام مکان های زیر است.
جعفریه (شهر) یکی از شهرهای استان قم در مرکز ایران است.
جعفریه (تربت جام) یکی از روستاهای شهرستان تربت جام در استان خراسان رضوی است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جَعفریه، نام مشترک چند فرقه اسلامی می باشد.
مهم ترین کاربرد این واژه ، اطلاق آن بر پیروانی از امام جعفر صادق علیه السلام است که پس از حضرت ، به فرزندش ، امام موسی کاظم ، تا امام دوازدهم ، حضرت مهدی ، علیهم السلام گرویدند.این معنای جعفریه بر مذهب امامیه اثناعشریه منطبق است .
وجه تسمیه
چون بسیاری از احادیث فقهی شیعه از آن حضرت روایت شده و مستندات فقه شیعه از ایشان بیش از سایر امامان نقل شده است ، فقه شیعه را فقه جعفری و مذهب امامیه را مذهب جعفری نامیده اند.
پیشینه
این عنوان در دوران حیات امام جعفر صادق علیه السلام نیز به کار می رفته است ، چنان که فردی به امام خبر داد که شیعیان را جعفریه می نامند و حضرت یادآوری کردند که تنها معدودی از پیروان من استحقاق این انتساب را دارند. بر این اساس ، بسیاری از کتاب های فقهی یا اصولی یا کلامی ، که در معرفی یا اثبات عقاید این مذهب نوشته شده است ، نام جعفریه را در عنوان خود دارد.
پیروان دیگر با نام جعفریه
...

[ویکی شیعه] جَعفریه، نام مشترک چند فرقه اسلامی است و غالبا بر مذهب امامیه اثناعشریه و پیروان امام جعفر صادق (ع) اطلاق می شود که پس از آن حضرت ، به فرزندش ، امام موسی کاظم(ع)، تا امام دوازدهم ، حضرت مهدی (عج) گرویدند. اطلاق جعفریه به پیروان امام جعفر صادق(ع) از آن روست که نقل احادیث و مستندات فقه شیعه از ایشان ، بیش از سایر امامان است .
مهمترین کاربرد این واژه ، اطلاق آن بر پیروانی از امام جعفر صادق (ع) است که پس از ایشان، به فرزندش ، امام موسی کاظم(ع)، تا امام دوازدهم ، حضرت مهدی (عج) گرویدند. این معنای جعفریه بر مذهب امامیه اثناعشریه منطبق است . چون بسیاری از احادیث فقهی شیعه از آن حضرت روایت شده و مستندات فقه شیعه از ایشان بیش از سایر امامان نقل شده ، فقه شیعه را فقه جعفری ، و مذهب امامیه را مذهب جعفری نامیده اند.
این عنوان در دوران حیات امام جعفر صادق (ع) نیز به کار می رفته است ؛ چنان که فردی به امام خبر داد که شیعیان را جعفریه می نامند و حضرت یادآوری کردند که تنها معدودی از پیروان من استحقاق این انتساب را دارند. بر این اساس ، بسیاری از کتاب های فقهی یا اصولی یا کلامی که در معرفی یا اثبات عقاید این مذهب نوشته شده ، نام جعفریه را در عنوان خود دارد.

[ویکی شیعه] جعفریه (ابهام زدایی). جعفریه می تواند به موارد زیر اشاره داشته باشد:


کلمات دیگر: