کلمه جو
صفحه اصلی

هایدلبرگ

فارسی به انگلیسی

heidelberg

لغت نامه دهخدا

هایدلبرگ. [ دِ ب ِ ] ( اِخ ) شهر بزرگی است از ایالت بادن ورتمبرگ در کشور آلمان بر ساحل جنوبی رود نکار که در 13 میلی جنوب شرقی مانهایم و 54 میلی فرانکفورت واقع شده. این شهر در میان تپه هائی که پوشیده از جنگل میباشند قرار گرفته و دارای مناظر بسیار زیبا و دلکش و حومه های آن دل انگیز و باصفاست. هایدلبرگ یک مرکز مهم خطوط آهن و جاده های فرانکفورت ، مانهایم ،کارلسرو سپیرز و هورزبرگ است. جمعیت آن بر طبق آمار 1950 م. 116488 تن بوده است. قصر مخروبه قدیمی که از بناهای قرن 13 است و پل معروف کارل تئودور که در 1786 بر روی رود نکار بسته شده در این شهر دیدنی وجالب توجه است. شهر مذکور دارای یک دانشگاه بزرگ و مجهز و مدارس و مؤسسات علمی و یک کتابخانه بزرگ حاوی 300000 جلد کتب چاپی و نسخ خطی معتبر میباشد. کارخانه های شراب سازی بسیاری در این شهر احداث گردیده است. هایدلبرگ دارای تجارت فعال و پرحرارتی می باشد. ( از دایرةالمعارف بریتانیکا ) ( از قاموس الاعلام ترکی ).

دانشنامه عمومی

هایدلبرگ (به آلمانی: Heidelberg) ( آوا راهنما·اطلاعات) شهری است در ایالت بادن-وورتمبرگ در جنوب غربی آلمان که رود نکار از میان این شهر می گذرد. این شهر پنجمین شهر بزرگ این ایالت بعد از اشتوتگارت، کارلسروهه، مانهایم و فرایبورگ می باشد.
هایدلبرگ با ۱۴۹ هزار نفر جمعیت و ۱۰۹ کیلومتر مربع مساحت در میانه راه اشتوتگارت و فرانکفورت قرار گرفته است.
هایدلبرگ در قدیم از مراکز دانش و هنر بوده است.امروزه نیز وجود پژوهشگاه های متعدد در درون و پیرامون آن، این سنت را ادامه داده است. دانشگاه روپرشت-کارلز هایدلبرگ از قدیمی ترین نهادهای آموزشی اروپا است.
جشنواره فیلم مانهایم-هایدلبرگ هرساله به طور مشترک با مانهایم در این شهر برگزار می شود.

دانشنامه آزاد فارسی

هایْدِلْبِرْگ (Heidelberg)
هایْدِلْبِرْگ
شهری در بادن ـ وورتمبرگ آلمان، بر ساحل رود نکار، به فاصلۀ ۱۹ کیلومتری جنوب شرقی مانهایم. ۱۴۰,۳۰۰ نفر جمعیت دارد (۲۰۰۱). دارای صنایع انتشاراتی، آبجوسازی، و تولید توتون و تجهیزات اپتیکی و همچنین از مراکز مهم گردشگری است. دانشگاه هایدلبرگ، که قدیمی ترین دانشگاه آلمان است، در ۱۳۸۶م تأسیس شد. ویرانه های قلعه ای متعلق به قرون ۱۳م تا ۱۷، در ۱۰۰متری بالای رود مزبور، بر شهر مشرف است.

پیشنهاد کاربران

دکتر کزازی در ذیل واژه ی برج می نویسد : ( ( برج ریخت تازیکانه بورگ burg در پهلوی می تواند بود. ریخت دیگر واژه بُرز است. همتاهای این واژه در فرانسوی bourge می تواند بود که در واژه ی bourgeois هنوز به کار برده می شود. bourgeois در کاربرد کهن خویش به معنی برج نشین است: کسی که در کاخدژهای خانی و اربابی در سده های میانی می زیست و در اسپانیایی burgo که امروز در معنی شهرک به کار برده می شود ؛ burgues در این زبان ، به معنی شهرنشین است؛ نیز در آلمانی berg و در روسی butg که چونان پساوند جای در نام هایی چون " هایدلبرگ" و "پترزبورگ" مانده است. ) )
( نامه ی باستان ، جلد اول ، میر جلال الدین کزازی ، 1385، ص 191 )


کلمات دیگر: