کلمه جو
صفحه اصلی

طاق نصرت

فارسی به عربی

انتصار

فرهنگ فارسی

طاق نصرتی که در پاریس در میدان اتو آل ( ستاره ) بنا شده ساختمان آن در زمان بناپارت آغاز گردید ( ۱۸٠۲ ) و در ۱۸۳۶ افتتاح شد.
کازه در معنی تالار و عمارت چوبی که برای سرداران و پادشاهان پیروز هنگام باز آمدن از سفر یا جنگ آذین بندی کنند .

طاقی که به یادبود پیروزی خاصی، به‌ویژه پیروزی در جنگ، می‌سازند


لغت نامه دهخدا

طاق نصرت. [ ق ِ ن ُ رَ ] ( ترکیب اضافی ، اِ مرکب ) کازه و تالار و عمارت چوبی و غیره که برای سرداران و پادشاهان پیروز هنگام بازآمدن از سفر یا جنگ آذین بندی کنند. خوازه بستن. قوس النصر. طاق پیروزی. کوپله. خوازه. گنبد. قبه : مجلس سنا رأی دادکه شکرانه خدای را بجا آرند، برای قیصر مقرر داشت مجسمه هائی بسازند، طاقهای نصرت بنا کنند، و او چندین دفعه پی در پی بسمت قنسولی انتخاب شود. و نیز مقرر داشتند که روز فتح ، روز اعلان فتح و روز گذشتن آن را در دستور از اعیاد بدانند. ( ایران باستان ص 2438 ).

دانشنامه عمومی

طاق نصرت، تاق پیروزی، تاق نصرت یا خوازه تاق یا سازه ای چوبی یا فلزی است که برای سرداران و پادشاهان پیروز هنگام بازآمدن از سفر یا جنگ آذین بندی کنند.
همچنین به هنگام بازدید شاهان و بزرگان از منطقه ای گاه در جایگاه ورود آن ها تاق پیروزی بسته می شود. این کار را در قدیم خوازه بستن نیز می گفتند.
در برخی کشورها به یادبود شاه یا رویدادی بزرگ گاه تاق پیروزی های برپا می کنند مانند تاق پیروزی تیتوس در رم ایتالیا و تاق پیروزی پاریس.

دانشنامه آزاد فارسی

طاق نُصرت (Triumphal arch)
بنایی یادبودی با یک یا چند گذرگاه طاقدار. اغلب در عرض خیابان برای گرامی داشت شاه یا سردار و یا بزرگداشت پیروزی نظامی ساخته می شد. ابداع کنندۀ آن احتمالاً رومیان بودند که آن را در سراسر امپراتوری خود می ساختند؛ نمونه هایی از طاق نصرت های این دوران در ایتالیا، فرانسه، اسپانیا، آسیای صغیر، و افریقای شمالی برجای مانده اند. طاق نصرت رومی ابتدا فقط یک طاق داشت. همچون طاق نصرت تیتوس در رم (۸۱م). از قرن دوم به بعد یک طاق بزرگ با دو طاق کوچک در دو طرفش مرسوم شد. پایه های طاق متشکل بود از ستون هایی مزین به نقش برجستههایی مربوط به رویدادهای تجلیل شده. بالای آن اتاقکی قرار داشت که رویش کتیبۀ تقدیم نامه و یک کوادریگا، نقش ارابه ای چهاراسبه، حک شده بود. از طاق های رومیِ باقی مانده به طاق نصرت ترایانوس در بِنِوِنتوی ایتالیا (۱۱۴م)، طاق سِپتی میوس سِوِروس (۲۰۳م) و طاق نصرت کنستانتین (ح ۳۱۵م) در رم می توان اشاره کرد. در دوران جدید نیز طاق هایی برای بزرگداشت پیروزی های نظامی برافراشته اند. در پاریس پورت سن دنی و پورت ـ سَن مارتَن در عهد لوئی چهاردهم، و طاق نصرت های کاروسل و اتوال به فرمان ناپلئون اول، ساخته شدند. دروازۀ براندنبورگ در برلین، دروازۀ پیروزی در مونیخ، ماربل آرچ در لندن، و طاق واشینگتن در نیویورک از دیگر طاق های مشهورند.

طاق نصرت (اتوال). طاقِ نُصرت (اتوال)(Arc de Triomphe (etoil))
طاقِ نُصرت
طاقِ نُصرت
طاقِ نُصرت
طاقِ نُصرت
طاقِ نُصرت
طاق نصرتی در ابتدای خیابان شانزه لیزه در میدان اِتوال در پاریس که ساخت آن در ۱۸۰۶ به فرمان ناپلئون آغاز شد و در ۱۸۳۶ به پایان رسید. هدف از ساخت این طاق نصرت ایجاد بنای یادبودی برای پیروزی های ناپلئون (۱۸۰۵ـ۱۸۰۶) بود و مأموریت ساخت آن به ژان شالگرن واگذار شد. زیر این طاق آرامگاه سرباز گمنام فرانسوی است.

فرهنگستان زبان و ادب

{triumphal arch} [معماری و شهرسازی] طاقی که به یادبود پیروزی خاصی، به ویژه پیروزی در جنگ، می سازند

پیشنهاد کاربران

در پارسی " تاک پیروزی " در نسک : فرهنگ برابرهای پارسی واژگان بیگانه از ابوالقاسم پرتو .


کلمات دیگر: