کلمه جو
صفحه اصلی

گرشاسپ نامه

فرهنگ فارسی

منظومه حماسی اثر طبع اسدی طوسی و آن از روی داستان منثور گرشاسب از آثار ابوالموید بلخی است . آنرا ظاهرا در حدود ۴۵۶ ه. آغاز کرده و بسال ۴۵۸ ه. بپایان رسانیده . موضوع آن سرگذشتهای گرشاسپ جهان پهلوان جد اعلای رستم است . این منظومه اثر حماسی کاملی بوده و نسخ مختلفش از ۷٠٠٠ تا ۱٠٠٠٠ بیت ببحر متقارب مثمن مقصور یا محذوف دارد .

دانشنامه عمومی

گرشاسپ نامه چکامه یا منظومه ای از جمله آثار حماسی ملی ایران می باشد که در حدود ۷۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ بیت دارد و در بحر متقارب (همچو شاهنامه) سروده شده است. سرایندهٔ آن اسدی طوسی شاعر قرن پنجم هجری قمری است. این منظومه دربارهٔ دلاوری های گرشاسپ، پهلوان سیستانی (نیای بزرگ رستم) است. پایان سرایش نظم گرشاسپ نامه در سال ۴۵۸ هجری قمری بوده است.
صفا، ذبیح الله. حماسه سرایی در ایران. تهران: امیرکبیر.
جلال خالقی مطلق. «گردشی در گرشاسپ نامه».
جوهره محتوای گرشاسپ نامه، ارزش سخن، پند و اندرز، و اهمیت دین داری است.
گرشاسپ برای اوّلین بار در دوران فریدون و زمانی که منوچهر نبیره او به کین ایرج آماده جنگ با سلم و تور هست یاد می گردد، گرشاسپ در کنار سایر نام آورانی چون قارن، سام ، قباد یاد می شود که همه ایشان از نخستین پیشوایان اقوام و قبایل ایرانی هستند در سایه درفش کاویان به جنگ می پردازند.
بار دیگر از گرشاسپ در جنگ پشنگ یاد می شود، ولی حضور زابلیان چنانچه باید و شاید در این جنگ، پر رنگ نیست. جنگ پشنگ بعد از مرگ منوچهر بوقوع پیوست که در آن جنگ خانمان برانداز نوذر جانشین منوچهر هلاک شد و بخش عظیمی از قوای جنگی ایرانیان کشته شده کاملاً کشور به تصرّف سپاه توران تحت فرماندهی سپهسالار افراسیاب در آمد. البته گرشاسپ در نبرد مزبور حضور فیزیکی ندارد فقط از او به عنوان جنگجویی دلاور در ردیف سام و قارن یاد می شود تا بلکه شاه توران پشنگ از حمله به ایران منصرف شود:


کلمات دیگر: