کلمه جو
صفحه اصلی

کوتائیسی

فرهنگ فارسی

شهریست در جمهوری گرجستان کشور اتحاد جماهیر شوروی واقع در کنار رود [ریون ] دارای ۱۸۲٠٠٠ تن سکنه و صنایع اتومبیل سازی و بافندگی .

لغت نامه دهخدا

کوتائیسی. ( اِخ ) شهری است در کشور گرجستان و در کنار رود ریون واقع است. دارای 141000 تن سکنه و صنایع اتومبیل سازی و بافندگی است. ( از فرهنگ فارسی معین ).

دانشنامه عمومی

کوتائیسی (به گرجی: ქუთაისი) مرکز ایالت ایمرتی است و در قسمت شرقی جلگهٔ کولخیس واقع شده است. این شهر به سبب اهمیت اقتصادی و جمعیت دومین شهر بزرگ گرجستان است. جمعیت آن در سال ۲۰۰۲ به حدود ۲۱۵۷۰۰ نفر برآورد شده است.
رشت - ایران
کلمبیا - ایالات متحده آمریکا
گنجه - جمهوری آذربایجان
سوانزی - ولز
بیتوریا - اسپانیا
نیکایا - یونان
پوزنان - لهستان
پلوودیو - بلغارستان
اشکلون - اسرائیل
صامسون - ترکیه
قارص - ترکیه
گیومری -ارمنستان
تیانجین - جمهوری خلق چین
شین هوآ - جمهوری خلق چین
لیون - فرانسه
بایون - فرانسه
دونتسک - اوکراین
خارکوف - اوکراین
دنیپروپتروفسک - اوکراین
لویو - اوکراین
کاوش های باستان شناسی در قلمرو کوتائیسی نشان می دهد که سکونت انسان ها در این منطقه به دورهٔ پارینه سنگی و عصر مفرغ می رسد. تاریخ مستند شهر «کوتاتیسیوم» از قرن سوم پیش از میلاد حضرت عیسی (ع) آغاز می شود. نویسندگان کلاسیک آن را پایتخت پادشاهی کولخیس می نامند.
طی قرن های متمادی کوتائیسی یک مرکز پر رونق بازرگانی بود، اهمیت آن به سبب وجود راه های کاروان رو و رود ریونی افزایش می یافت، کالاهای بازرگانی از این شهر، سواحل دریای سیاه و شهر پوتی و از آنجا به نقاط دوردستی چون سواحل یونان فرستاده می شد.
از اواسط قرن هشتم تا نوزدهم، کوتائیسی ابتدا پایتخت گرجستان غربی و سپس پادشاهی ایمرتی بود.هر چند استحکامات و تدابیر سیاستمداران ایمرتی نتوانست شهر را از تجاوز دشمن و انهدام نجات دهد. در پایان قرن یازدهم، سلجوقیان آن را به آتش کشیدند و در قرن ۱۳ و ۱۴، سپاهیان چنگیز خان و تیمور لنگ شهر را ویران کردند. در دورهٔ حکومت شوروی، کوتائیسی در زمینه های اقتصادی و فرهنگی توسعهٔ فراوان یافت، کارخانهٔ اتومبیل سازی، کارخانهٔ تولید محصولات الکترونیکی و پمپ های برقی گریز از مرکز و لوکوموتیوها ی برقی، محصولات خود را به خارج از کشور نیز صادر می کردند.

دانشنامه آزاد فارسی

کوتائیسی (Kutaisi)
میدان اصلی کوتائیسی، مجسمه یادبود دیوید بیلدر
شهری در مرکز گُرجِستان. از مراکز عمدۀ صنعتی و فرهنگی، جمعیت ۲۶۸,۸۰۰ نفر (۲۰۰۳). کوتائیسی، در کنار رود ریونی، دارای صنایع مهندسی (تجهیزات معدن و کارخانه های کامیون سازی و تراکتورسازی)، مجتمع های شیمیایی و صنایع سبک (پارچه بافی و مواد غذایی) است. در نزدیکی آن دو تأسیسات برقابی نیز وجود دارند. کوتائیسی، از قدیمی ترین شهر های ماورای قفقاز است، در قرن ۸پ م (با نام ایا) بنا گردید، و مرکز منطقۀ کولخیس بود. در ۱۸۱۰، ضمیمۀ روسیۀ تِزاری شد. دارای تماشاخانه (تأسیس۱۸۶۱) و چندین اثر معماری متعلق به قرون وسطا است.


کلمات دیگر: