کلمه جو
صفحه اصلی

قلیا

فارسی به انگلیسی

base, alkali

alkali


فارسی به عربی

صودا

مترادف و متضاد

alkali (اسم)
قلیا

soda (اسم)
قلیا، جوش شیرین، سودا، لیموناد، کربنات سدیم، مشروب گازدار، مشروب غیر الکلی گازدار

فرهنگ فارسی

زاج سیاه، شخارکه ازاشنان گرفته می شود، کلیا
( اسم ) شغار شخار اشخار . یا جوهر قلیا . سود سوز آور را گویند که در تداول به نام سود محرق نیز مشهور است و امروزه فقط به نام سود اطلاق می شود .

ترکیب دارای کیفیت بازی


فرهنگ معین

(قَ ) (اِ. ) شخار، ماده ای که از اِشنان گرفته می شود و از آن در صابون سازی استفاده می کنند.

لغت نامه دهخدا

قلیا. [ ق َ ] ( ع اِ ) قلی. رجوع به قلی شود.

فرهنگ عمید

زاج سیاه، شخار که از اشنان گرفته می شود.

دانشنامه عمومی

محیطی که در دمای ۲۵ درجه سانتی گراد، pH آن بیشتر از ۷ باشد، محیط قلیایی یا بازی نامیده می شود. بازها ترکیباتی هستند که دارای OH- هستند و قوی ترین بازها در ساختمان خود دارای فلزات قلیایی هستند.وبرای علوم است.
مایع سفیدکننده NaOCl
خون
آب دهان
صابون
آب دریا H2O
آمونیاک NH3
شامپو
شربت معده 3(Al(OH
آب آهک Ca(OH)2
بازها عموماً تلخ مزه هستند و حالت چرب مانند دارند و در واکنش خواهان گرفتن الکترون هستند. بازها با اسید واکنش نشان داده و تولید آب و نمک می کنند.
تمام مواد قلیایی در برخورد با اسیدها از خود واکنش نشان می دهند؛ همه آن ها وقتی در آب حل می شوند، به شکل یون هیدروکسید در می آیند. در واقع فهم صحیح بازها احتیاج به درک اسیدها دارد. البته برای توضیح سازوکار این دو ماده نطریه های زیادی مطرح شده که نظریه گیلبرت لوییس فیزیکدان و شیمیدان مشهور آمریکایی از مهم ترین آنهاست. از دیگر تعریف های ماده قلیایی باید به این ها اشاره کرد: ماده شامل گروه OH، گیرنده الکترون (در حالی که اسیدها دهنده الکترون هستند)، گیرنده پیوند داتیو و …برای مثال
H2O+H2O ---->H3O+OHدر این واکنش، مولکول آبی که به H3O مثبت تبدیل شده، اسید است و دیگری باز است. البته این واکنش بیشتر جنبه نظری دارد تا جنبه عملی و در واقع بیانگر خواص اسیدی و بازی آب است.

دانشنامه آزاد فارسی

قَلیا (alkali)
قَلیا
در شیمی، بازی محلول در آب. قلیاها اسیدها را خنثی می کنند و هنگام لمس مثل صابون احساس می شوند. قدرت هر قلیا را با غلظت یون هیدروژن آن اندازه گیری می کنند، و این غلظت را با مقدار pH (پها) نشان می دهند. قلیاها را به قلیاهای قوی و ضعیف تقسیم بندی می کنند: قلیای قوی، مثلاً هیدروکسید پتاسیُم، KOH، هرگاه در آب حل شود کاملاً یونیده می شود، حال آن که قلیای ضعیف، مثلاً هیدروکسید آمونیوم، NH۴OH، در محلول به حالت یونیده جزئی درمی آید. همۀ قلیاها پهای بالاتر از هفت دارند. هیدروکسیدهای فلزات قلیایی اند. هیدروکسیدهای سدیُم و پتاسیُم خورنده اند و هر دو از خاکستر گیاهان به دست آمده اند. چهار قلیای اصلی عبارت اند از هیدروکسید سدیُم (سود سوزآور، NaOH)؛ هیدروکسید پتاسیم (پتاس سوزآور، KOH)؛ هیدروکسید کلسیم (آهک کشته یا آب آهک، Ca(OH)۲)؛ و محلول آبی آمونیاک (NH۳(aq)). محلول همۀ این قلیاها حاوی یون هیدروکسید (OH-) است که به آن ها مجموعه ای از خواص ویژه می دهد. قلیاها با اسیدها واکنش می کنند و نمک و آب تشکیل می دهند (خنثی سازی). مثلاً، واکنشِ هیدروکسید پتاسیم و اسید نیتریک تولید نیترات پتاسیم و آب می کند.

فرهنگستان زبان و ادب

{alkali} [شیمی] ترکیب دارای کیفیت بازی

جدول کلمات

زاج سیاه

پیشنهاد کاربران

این واژه اربی است و پارسی آن اینهاست:
ریلو rilu ( پارسی دری )
شخار ŝaxãr ( خراسانی )

زاج

در پهلوی " شخار " در نسک : فرهنگ برابرهای پارسی واژگان بیگانه از ابوالقاسم پرتو .
شخاری = قلیایی
گهر شخاری = جوهر قلیایی


کلمات دیگر: