کلمه جو
صفحه اصلی

سازمان جهانی بهداشت

دانشنامه عمومی

سازمان جهانی بهداشت (WHO) یکی از آژانس های تخصصی سازمان ملل متحد است که نقش یک مرجعیت سازمان دهنده را بر بهداشت جامعهٔ جهانی ایفا می کند.این آژانس در ۶ آوریل سال ۱۹۴۸ در ژنو (واقع در سوییس) تأسیس شد و حکم سرپرستی و منابعش را از سازمان بهداشت سابق، که خود آژانسی در جامعه ملل بود برگرفت.
یونسکو
بهداشت
اساسنامهٔ سازمان جهانی بهداشت هدفش را دستیابی مردم به بیشترین سطح سلامت ممکن بیان می کند. وظیفهٔ اصلی این سازمان مبارزه با بیماری ها مخصوصاً بیماری های مسری شایع و ارتقاء سلامت عمومی مردم جهان است.سازمان جهانی بهداشت یکی از نخستین آژانس های سازمان ملل متحد است و اساسنامهٔ آن رسماً در اولین روز بهداشت جهانی (۷ آوریل سال ۱۹۴۸)، زمانی که توسط ۲۶ کشور از اعضای سازمان ملل تصویب شد به کار بسته شد. پیش از این موضوع، فعالیت های مذکور و باقی فعالیت های سازمان بهداشتِ جامعه ملل، تحت کنترل کمیته ای موقتی بود. این کمیتهٔ موقتی حاصل کنفرانس بین المللی سلامت (در تابستان سال ۱۹۴۶) بود. عملیات واگذاری مسئولیت ها به تصویب مجمع عمومی رسید. سرویس بیماری های واگیر OIHP فرانسه نیز به کمیتهٔ موقتی سازمان جهانی بهداشت در ۱ ژانویه ۱۹۴۷ پیوست.
WHO علاوه بر هماهنگ کردن تلاش های بین المللی برای پایش بیماری های عفونی، مانند مالاریا و ایدز از برنامه هایی برای پیشگیری و درمان چنین بیماری هایی حمایت می کند. این سازمان از تولید و توزیع واکسن های مؤثر و بی خطر، شیوه های تشخیصی داروها حمایت می کند. WHO علاوه بر مأموریت های فوق بر اساس پیمان های بین المللی ممکن است مأموریت های جدیدی را به عهده گیرد.
سازمان جهانی بهداشت همچنین متولی طبقه بندی بین المللی بیماری ها یا ICD است که دهمین تجدید نظر در آن در سال ۱۹۹۲ منتشر شد. از دیگر کارهای WHO می توان به تعریف بسته مراقبت های اولیه سلامت یا PHC (به انگلیسی: Primary Health Care) و ایجاد ساختارهای انگیزشی مالی و غیر مالی جهت ترغیب کشورها در اعمال برنامه های بهداشتی در سطح کلان می باشد.

دانشنامه آزاد فارسی

سازمان جهانی بهداشت (World Health Organization)
از کارگزاری های تخصصی سازمان ملل متحد، تشکیل شده در ۱۹۴۶ با هدف جلوگیری از گسترش بیماری ها و ریشه کنی آن ها. این سازمان در ۱۹۹۶ تا ۱۹۹۷ بودجه ای برابر با ۸۴۲,۶۵۴ میلیون دلار داشت. مقر آن در ژنو، پایتخت سوئیس، است. بزرگ ترین دستاورد سازمان جهانی بهداشت تا امروز ریشه کن کردن بیماری آبله بوده است. این سازمان ریشه کنی چندین بیماری عمده را هدف خود می داند: فلج اطفال، سرخک، جذام، کوری، آلودگی لنف به کرم نخی شکل فیلاریا (فیل پایی)، بیماری شاگاس، و بیماری کرم گینه. امید می رود که فیل پایی تا ۲۰۳۰ ریشه کن شود. در ژانویۀ ۱۹۹۸ گرو هارلم برونتلان، نخست وزیر پیشین نروژ، به مدیرکلی این سازمان رسید و در ژوئیۀ همان سال کار خود را در این مقام آغاز کرد.


کلمات دیگر: