کلمه جو
صفحه اصلی

عنزه

عربی به فارسی

بز , بزغاله , تيماج , پوست بز , ستاره جدي , ادم شهواني , مرد هرزه , فاسق


فرهنگ فارسی

ابن اسد بن ربیعه بن نزار از عدنان جدی است جاهلی

لغت نامه دهخدا

عنزة. [ ع َ زَ ] (ع اِ) به همان معنی عنز است . (از اقرب الموارد). رجوع به عنز شود.


عنزة. [ ع َ ن َ زَ ] (اِخ ) ابن اسدبن ربیعةبن نزار. از عدنان . جدی است جاهلی . و از جمله منازل فرزندان وی در عهد جاهلیت «جبال السراة» بود. و آنان صنمی به نام سعیر داشتند. بعد از اسلام در عین التمر از صحرای عراق فرودآمدند، سپس به نواحی خیبر کوچ کردند و اکنون عشایر بزرگی را در بادیه ٔ شام تشکیل میدهند. (از الاعلام زرکلی از السبائک و اللباب و جمهرةالانساب ). رجوع به منتهی الارب شود.


عنزة. [ ع َ ن َ زَ ] (ع اِ) نوعی از نیزه چه است میان نیزه و عصا که در بن آهن دارد. (از منتهی الارب ) (از آنندراج ) (از ناظم الاطباء). شبیه است به عکازة، درازتر از عصا و کوتاهتر از نیزه و آهنی در انتهای آن باشد: جاء یتوکاء علی عنزة؛ یعنی آمد در حالی که بر عنزه ای تکیه می داد. (ازاقرب الموارد). || جانورکی که دبر شتر راگیرد، و یا جانوری است مانند راسو که در فرج ماده شتر خفته درآید و در آن پنهان گردد و ماده شتر در حال بمیرد. (از منتهی الارب ) (از آنندراج ) (از ناظم الاطباء) (از اقرب الموارد). ج ، عَنَز، عَنَزات . (اقرب الموارد). || دَم تبر. (منتهی الارب ) (آنندراج ): عنزة الفاس ؛ حد و تیزی تیشه . (از اقرب الموارد).


( عنزة ) عنزة. [ ع َ زَ ] ( ع اِ ) به همان معنی عنز است. ( از اقرب الموارد ). رجوع به عنز شود.

عنزة. [ ع َ ن َ زَ ] ( ع اِ ) نوعی از نیزه چه است میان نیزه و عصا که در بن آهن دارد. ( از منتهی الارب ) ( از آنندراج ) ( از ناظم الاطباء ). شبیه است به عکازة، درازتر از عصا و کوتاهتر از نیزه و آهنی در انتهای آن باشد: جاء یتوکاء علی عنزة؛ یعنی آمد در حالی که بر عنزه ای تکیه می داد. ( ازاقرب الموارد ). || جانورکی که دبر شتر راگیرد، و یا جانوری است مانند راسو که در فرج ماده شتر خفته درآید و در آن پنهان گردد و ماده شتر در حال بمیرد. ( از منتهی الارب ) ( از آنندراج ) ( از ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). ج ، عَنَز، عَنَزات. ( اقرب الموارد ). || دَم تبر. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ): عنزة الفاس ؛ حد و تیزی تیشه. ( از اقرب الموارد ).

عنزة. [ ع َ ن َ زَ ] ( اِخ ) ابن اسدبن ربیعةبن نزار. از عدنان. جدی است جاهلی. و از جمله منازل فرزندان وی در عهد جاهلیت «جبال السراة» بود. و آنان صنمی به نام سعیر داشتند. بعد از اسلام در عین التمر از صحرای عراق فرودآمدند، سپس به نواحی خیبر کوچ کردند و اکنون عشایر بزرگی را در بادیه شام تشکیل میدهند. ( از الاعلام زرکلی از السبائک و اللباب و جمهرةالانساب ). رجوع به منتهی الارب شود.

فرهنگ عمید

۱. نیزۀ کوتاه.
۲. چوبی بلندتر از عصا که در سر آن آهن نوک تیز باشد و به زمین فرو برود.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عَنَزه، چوبی عصاگونه با ته فلزی، کوتاه تر از نیزه و بلندتر از عصای معمولی است.
از آن به مناسبت در باب صلات سخن گفته اند.
← در صلات
۱. ↑ لسان العرب، واژه «عنز».۲. ↑ مجمع البحرین، واژه «عنز».۳. ↑ منتهی المطلب، ج۴، ص۳۳۱-۳۳۲.
فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، ج۵، ص۴۹۶، برگرفته از مقاله «عنزه».
...


کلمات دیگر: