کلمه جو
صفحه اصلی

مسجد جامع قزوین

لغت نامه دهخدا

مسجد جامع قزوین. [ م َ ج ِ دِ م ِ ع ِ ق َ ] ( اِخ ) رجوع به قزوین و جامع قزوین شود.

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۶°۱۵′۳۹″ شمالی ۵۰°۰۰′۰۶″ شرقی / ۳۶٫۲۶۰۸۳°شمالی ۵۰٫۰۰۱۶۷°شرقی / 36.26083; 50.00167در پایان دوره قاجار               گنبد مسجد جامع     ایوان اصلی مسجد جامع، ساخته شده در دورهٔ سلجوقی
مسجد جامع قزوین یا مسجد جامع عتیق یا مسجد جامع کبیر از بزرگ ترین مساجد ایران و کهن ترین مسجدجامع ایران است. بنای نخست آن بر روی آتشکدهای از دوران ساسانیان ساخته شده است. آتشکده دربخش ایوان جنوبی بوده است. این مسجد به سبک چهار ایوانی است و در شهر قزوین قرار دارد. این بنا به فرمان هارون الرشید و به سال ۱۹۲ هجری ساخته شده است. در یورش مغولان به قزوین و از آن جا که مهم ترین مسجد شهر بوده، بخشی از آن (و از جمله ایوان جنوبی) تخریب گشته ولی در دوره های پسین ترمیم گردیده است.
آثار معماری چند دوره در این بنا مشاهده می گردد و قدیمی ترین بخش آن متعلق به سدهٔ دوم اسلامی است. ایوان ها در دوره صفوی بازسازی شده اما ایوان شرقی در دوره قاجار مرمت گردیده است.
ساخت مقصوره خمارتاشی در ضلع جنوبی مسجد به دستور امیر خمار تاش ابن عبداله عمادی، وزیر سلطان ملکشاه سلجوقی به سال ۵۰۰ هجری قمری انجام شد. کتیبه هایی به ۵ ردیف نیز نیز به خط کوفی گلدار، نسخ و ثلث در این مکان دیده می شود.


کلمات دیگر: