کلمه جو
صفحه اصلی

فرهنگ فارسی معین

دانشنامه عمومی

فرهنگ فارسی معین معروف به فرهنگ معین یکی از فرهنگ های لغت یک زبانهٔ معروف و مهم فارسی به فارسی است. نویسندهٔ این فرهنگ محمد معین و ناشر آن مؤسسهٔ انتشاراتیِ امیرکبیر (در تهران) است. «ویرایش متوسطِ» این فرهنگ اولین بار در سال ۱۳۵1 پس از درگذشت محمد معین و با همت سید جعفر شهیدی انتشار یافت.
الف – بخش لغات شامل (مواد، املاء، تلفظ، اصل و ریشه، دستور، معانی و مفاهیم، شواهد و امثله، مترادف و متضاد، توضیح، لغات مصوب فرهنگستان)
ب – بخش ترکیبات خارجی شامل (مواد املاء، تلفظ، اصل و ریشه، دستور، معانی و شرح اعلام، شواهد، توضیح، تواریخ، نام های مصوب فرهنگستان) است. به طور کلی با استفاده از فرهنگ معین می توان اطلاعاتی از واژگان و اصطلاحات فارسی (ایرانی، عربی، ترکی، مغولی، هندی و واژگان زبان های اروپایی مستعمل در فارسی) اعم از فصیح و عامیانه پی برد، و از تلفظ، معرفت بر ریشه و وجه اشتقاق و ترکیبات و ترکیبات کلمات آگاهی یافت.
فرهنگ فارسی معین در شش مجلد تدوین شده و بارها در ایران به چاپ رسیده است.
عبدالرحیم جعفری در کتاب «در جستجوی صبح» نوشته است در مذاکرات اولیه با معین قرار بود این فرهنگ در یک جلد ۱۵۰۰ تا ۱۶۰۰ صفحه ای چاپ شود که ۱۰۰۰ تا ۱۱۰۰ صفحه آن شامل لغات و ۵۰۰ تا ۶۰۰ صفحه آن شامل اعلام شود.
فرهنگ (متوسط) معین شامل ۳ بخش لغات، ترکیبات خارجی و اعلام آن است که هرکدام از این ۳ بخش دارای مشخصاتی است که فهرست وار به شرح زیر می باشد:


کلمات دیگر: