کلمه جو
صفحه اصلی

چرنداب

فرهنگ فارسی

نام محله ایست از محلات تبریز محله ای در شهر تبریز .

لغت نامه دهخدا

چرنداب. [ چ َرَ ] ( اِخ ) نام محله ایست از محلات تبریز. ( برهان ) ( جهانگیری ) ( انجمن آرا ) ( آنندراج ). محله ای در شهر تبریز. ( ناظم الاطباء ). نام محله ای به تبریز :
تبریز مرا راحت جان خواهد بود
پیوسته مرا ورد زبان خواهد بود
تا درنکشم آب چرنداب و کجیل
سرخاب ز چشم من روان خواهد بود.
کمال خجندی ( از انجمن آرا ).
|| مؤلف مرآت البلدان نویسد: «صاحب معجم البلدان گوید، اسم رودخانه و قصبه ایست نزدیک تبریز». ( ازمرآت البلدان ج 4 ص 322 ).

دانشنامه عمومی

چَرَنْدابْ (چَهارْاَنْدابْ) از محله های قدیمی و تاریخی شهر تبریز است که در مرکز این شهر واقع شده است. این محله از سمت شمال به محلهٔ ]، از سمت جنوب به تپه های یانیق، از سمت شرق به محلهٔ نوبر و از سمت غرب به محلهٔ لیل آباد محدود شده است.
بنابه نوشتهٔ تاریخ اولادالاطهار، چرنداب از محله های اصلی شهر تبریز به شمار نمی رود؛ بلکه این محله از دو بخش با نام های چرنداب مهادمهین و چرنداب نوبر تشکیل یافته و از توابع محله های مهادمهین و نوبر محسوب می شود. امروزه بخش بزرگی از محلهٔ چرنداب در پیرامون خیابان طالقانی قرار گرفته است. مسجد امامزاده مهم ترین مسجد این محله محسوب می شود؛ به طوری که جلوخان آن، مرکز محلهٔ چرنداب به شمار می رود.
از مهم ترین کوی های چرنداب می توان به تاجرباشی، درویش لر، سیدلر، طوماس، عین الدوله و گوران اشاره کرد که کوی گوران بزرگ ترین آن ها است و ساکنان آن را اهل حق مذهبان تشکیل می دهند. همچنین قنات های حسین، سراج، سلطان، طوماس و میرزمان در این محله واقع شده اند.
گورستان تاریخی چرنداب (مقبرةالوزرا) مدفن قطب الدین شیرازی، عبدالله صیرفی، شمس الدین جوینی، عطاملک جوینی، سراج قمری آملی و بسیاری دیگر از ادیبان و عارفان ایران است. به همین منظور با همکاری شهرداری و دانشگاه هنر اسلامی تبریز، یادمانی در این محل نصب خواهد شد.


کلمات دیگر: